Hebban vandaag

Advertorial /

'Grote verwachtingen' van Geert Mak genomineerd voor de NS Publieksprijs

Op woensdag 21 oktober werd bekendgemaakt welke boeken dit jaar genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs. De winnende titel wordt gekozen door lezers en mag zich officieel Boek van het Jaar noemen. 'Grote verwachtingen' van Geert Mak, het vervolg op zijn succesvolle 'In Europa' uit 2004, is een van de genomineerden. Lees op Hebban een sneak preview en stem!

Stemmen voor de NS Publieksprijs

De stemperiode voor de NS Publieksprijs is geopend! De winnaar zal op 18 november bekendgemaakt worden in het tv-pgrogramma M.

Stem op 'Grote verwachtingen' van Geert Mak

Geert Mak (1946) reageert verheugd op de nominatie van zijn jongste boek voor de NS Publieksprijs. Hij ontving de prijs al een keer eerder – voor diens voorganger In Europa. Grote verwachtingen beslaat de geschiedenis van de eerste twintig jaar van deze eeuw, inclusief een in september 2020 toegevoegde epiloog met daarin de recente ontwikkelingen en gevolgen van de COVID-19-crisis. De vertaalrechten van Grote verwachtingen zijn inmiddels aan tien landen verkocht, waaronder Engeland, Duitsland, Noorwegen en Denemarken. Mak laat weten:

'Als journalist probeer ik de geschiedenis te beschrijven die we beleven, zeker in deze jaren. Op dit moment is er grote behoefte aan goede journalistiek, aan duiding, aan middelen om in de chaos weer lijnen uit te zetten en om mythe van leugens te onderscheiden. Fijn dat ik hieraan kan bijdragen met Grote verwachtingen.'

De auteur

Mak is jurist, journalist en auteur. Hij studeerde rechten en sociologie en werkte in de jaren 80 als redacteur voor NRC Handelsblad en VPRO-radio. Hij brak begin jaren 90 door als auteur, en heeft inmiddels meer dan twintig non-fictietitels op zijn naam staan. Voor zijn boeken ontving hij veelvuldig prijzen, waaronder de Gouden Ganzenveer, de Leipziger Buchpreis en de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook schreef hij in 2007 het Boekenweekgeschenk, De brug.

Ook als persoon kan Mak bogen op vele verdiensten. Hij werd tweemaal verkozen tot historicus van het jaar en heeft eredoctoraten in ontvangst mogen nemen van de Open Universiteit in Heerlen en de Westfälische Wilhelmsuniversität in Münster. De Franse regering benoemde hem in 2009 tot Ridder in het Légion d'Honneur.

'Mak weet aardig orde in de chaos te scheppen, zet gebeurtenissen voor zover al mogelijk in perspectief en wijst en passant op relevant werk van anderen.' – Trouw

Eerst was er In Europa

Het verschijnen van In Europa zorgde ervoor dat Mak definitief doorbrak bij het grote Nederlandse publiek. Het boek was in 2004 het best verkochte boek van een Nederlandse auteur in Nederland, maar ook buiten de landsgrenzen wist het mensen te bereiken – het boek kreeg maar liefst veertien vertalingen.

In Europa ontstond door een reis die de auteur door Europa maakte in 1999, met de geschiedenis van de 20ste eeuw als leidraad. Hij begon het continent te inventariseren; hoe lag Europa erbij aan het slot van de eeuw? Naar aanleiding van het boek werd er ook een 35-delige televisiereeks gemaakt.

Grote verwachtingen

In deze geactualiseerde editie van Grote verwachtingen, vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan. Het is het vervolg op het immens succesvolle In Europa dat vijftien jaar geleden verscheen.

Grote verwachtingen pakt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen.

In 2020 kwam daar de coronacrisis bij, die de toch al wankele solidariteit extra op de proef stelde.

Stem op 'Grote verwachtingen' voor de NS Publieksprijs

'Mak gaat de vervelende werkelijkheid niet uit de weg.' – Martin Sommer, de Volkskrant

De televisiereeks

Net zoals met In Europa werd gedaan, is er ook een televisiereeks uitgezonden met Grote verwachtingen als uitgangspunt. In december 2019, vrijwel tegelijk met de publicatie van het boek, zond VPRO de eerste tien delen uit van de twintigdelige documentaire. In Europa: De geschiedenis op heterdaad betrapt beschrijft de hedendaagse geschiedenis terwijl deze nog plaatsvindt, in een unieke samenwerking tussen Mak en de televisiemakers.

Op zondag 25 oktober start bovendien een nieuwe reeks van tien afleveringen, over keerpunten in de geschiedenis. De serie zal te zien zijn op NPO2 vanaf 22.20 uur. Kun je geschiedenis herkennen als je er middenin zit? Als niemand nog weet hoe het gaat aflopen?

'Een beklemmend en gedetailleerd journalistiek verslag van de toestand van Europa tussen 2000 en nu.' – ★★★★ De Telegraaf

Meer lezen

'Voor een historicus is het smullen.' – AD

In het buitenland

'Als journalistiek aan de basis van geschiedschrijving ligt, is het moeilijk om dat beter te doen dan Geert Mak. (…) Geert Mak beschrijft ook de eerste maanden van coronapaniek en schetst zo uitstekend de situatie waar wij nu in verkeren.' – Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

'Alle ingrediënten die bewonderaars van Mak al uit zijn vroegere boeken kennen worden in Grote verwachtingen opnieuw vermengd. … Geert Mak weet waar hij het over heeft en beschrijft vol anekdotes een splinternieuwe geschiedenis van het huidige Europa.' – Jürgen Osterhammel, Der FAZ

'Zijn geëngageerde en glasheldere uiteenzetting is bepaald geen slechte handleiding in deze onzekere en bewogen tijden.' – MDR Kultur

Mak over Grote verwachtingen

Stemmen NS Publieksprijs

Vanaf nu kan er gestemd worden op de boeken die genomineerd zijn voor de NS Publieksprijs. De winnaar zal op woensdag 18 november bekendgemaakt worden in het tv-programma M.

Stem op Geert MakOver de auteur

Hebban Crew

2184 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 'Grote verwachtingen' van Geert Mak genomineerd voor de NS Publieksprijs

 

Gerelateerd

Over

Geert Mak

Geert Mak

Geert Mak (Vlaardingen, 1946) is een Nederlandse jurist, journalist en aute...


Gesponsorde boeken