Hebban vandaag

Nieuws /

Håkan Nesser guest of honor Nederlands Thrillerfestival

door Hebban Crew 10 reacties
De Zweedse thrillerschrijver Håkan Nesser is dit jaar ‘guest of honor’ tijdens het Nederlands Thrillerfestival. Op zondag 23 oktober wordt hij geïnterviewd en signeert hij tussen 13 en 14 uur zijn nieuwste boek ‘De levenden en de doden in Winsford’. Naast Nesser maken nog een kleine twintig thrillerschrijvers hun opwachting op het grootste gratis thrillerfestival van Nederland.

Håkan Nesser wordt door critici wereldwijd beschouwd als een van de meest succesvolle en getalenteerde Zweedse schrijvers. Hij werd meerdere malen bekroond voor zijn oeuvre, zo won hij driemaal de prijs voor de beste Zweedse misdaadroman en ontving hij de Glazen Sleutel, de belangrijkste Scandinavische prijs voor het beste spannende boek. Nesser beschouwt zijn schrijven als werk. ‘Het is geen moeten, maar het is mijn werk. Mijn uitgever is altijd blij als er weer iets komt, maar ik bepaal zelf de snelheid. Als ik schrijf probeer ik in het ritme te komen van een lezer. Leesritme is belangrijk. Ik schrijf dan bijvoorbeeld een hoofdstuk per dag,’ aldus Nesser in 2012 in een interview voor Crimezone.

De Zweedse thrillerschrijver schreef twee thrillerreeksen waarin hoofdrollen waren weggelegd voor commissaris Van Veeteren (tien delen die verschenen in 1993-2003) en inspecteur Gunnar Barbarotti (vijf delen die verschenen in 2006-2014), maar bewees zich ook als gedreven romanschrijver met De zomer van Kim Novak en De stilte na Sarah. Meerdere boeken kregen een verfilming die na succes op de Zweedse televisie, de rest van de Europese fans bereikte. Ook in Nederland heeft Nesser een gevestigde status: hij verkocht alleen in Nederland al meer dan driehonderdduizend exemplaren van zijn boeken.  

In 2013 verscheen in Zweden zijn psychologische thriller De levenden en de doden in Winsford, die in oktober in een Nederlandse vertaling verschijnt. In deze eerste standalone met standplaats Engeland, beschrijft Nesser het verhaal van de mysterieuze Maria, die haar betrekking neemt in een afgelegen cottage in het plaatsje Winsford. Haar enige voornemen is om haar geliefde hond Castor te overleven. Maar Maria draagt al jarenlang vreselijke geheimen met zich mee. Wat gebeurde er dertig jaar geleden in Marokko? Waar is haar echtgenoot? Voor wie rent ze weg?

Het Nederlands Thriller Festival 2016

Zoetermeer wordt in de laatste week van oktober wederom omgedoopt tot Thriller City. Op zondag 23 oktober staat evenals voorgaande jaren het Nederlands Thrillerfestival op het programma.

Een dag lang staat het Stadstheater in Zoetermeer in het teken van spannende verhalen met een Thriller Talkshow, de uitreiking van de Hebban Thriller Debuutprijs en de Gouden Vleermuis, een spannende boekenmarkt, een thriller talkshow én speciaal voor jonge lezers organiseert Hebban een YA Crime Event. 

Young Adult Crime Event

Vanaf 13.00 uur vindt in de kleine zaal van het Stadstheater het YA Crime Event plaats waar schrijfsters Helen Vreeswijk, Cis Meijer, Mirjam Mous, Marieke Nijkamp, Margje Woodrow, Jennefer Mellink en Eva Burgers hun opwachting maken, geinterviewd worden en hun boeken signeren. Ook kun je natuurlijk met je favoriete schrijvers op de foto. It's Crime Time - een live thriller talkshow

In de grote zaal presenteert Oscar Kocken vanaf 14.00 uur een live Thriller Talkshow. Tafelheer is Peter Römer. Samen ontvangen zij guest of honor Håkan Nesser, thrillerschrijfster en ex-rechercheur Eva Burgers, scenarioschrijver, rechercheur en thrillerschrijver Simon de Waal, het nieuwe schrijfduo Chantal en Priscilla van Gastel en Ilse Ruijters. Zij maakt als juryvoorzitter (en winnaar van vorig jaar) rond 16.00 uur de winnaar bekend van de Hebban Thriller Debuutprijs 2016.

Natuurlijk zijn ook alle zes genomineerden van de partij: Frank van Pamelen, Liesbeth van KempenWouter HeldersIka Gerritsen, Max van Olden en Nico de Beer. Aansluitend wordt tevens de Gouden Vleermuis 2016, de oeuvreprijs van het Nederlands Thrillerfestival, uitgereikt.

Toegang voor het grootste thrillerfestival van Nederland is gratis. Het Nederlands Thrillerfestival 2016 vindt plaats in Stadstheater Zoetermeer. De deuren gaan om 12 uur open.  

 Over de auteur

Hebban Crew

2344 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Håkan Nesser guest of honor Nederlands Thrillerfestival

 

Gerelateerd

Over

Håkan Nesser

Håkan Nesser

Håkan Nesser (Kumla, 1950) is een van de meest succesvolle en getalenteerde Zw...

Peter Römer

Peter Römer

Peter Römer (Amsterdam, 1952) is een Nederlandse auteur en begon zijn carri...

Eva Burgers

Eva Burgers

Eva Burgers (1969) is een Nederlandse schrijfster. Ze was werkzaam als recherche...

Chantal van Gastel

Chantal van Gastel

Ik ben Chantal van Gastel, auteur van 7 feelgoodromans, 2 verhalenbundels en 2 p...

Ilse Ruijters

Ilse Ruijters

Ilse Ruijters (1979) schrijft psychologische thrillers. Haar debuut, De onderkan...

Max van Olden

Max van Olden

Max van Olden is een literaire alleseter: leest literatuur, thrillers en non-fic...