Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Video /

Hanna Bervoets: ‘Ik heb nooit een handboek bij het schrijven gehad’

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur én een schrijver van een jongere generatie. Geheel in het Boekenweekthema 'Tweestrijd' leggen zij elkaar 20 minuten lang vragen en dilemma’s voor.

In de klas

Tijdens de Literatour gaan jongeren in gesprek met auteurs en bespreken ze literatuur in de klas. Het bijbehorende lesmateriaal van deze video én alle andere video's van Het Voorwoord Live vind je hier.

In deze aflevering

Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk van 2021 en gaat in deze aflevering in gesprek met debutant Sofie Lakmaker. Ze hebben het over het schrijven van autobiografisch werk, over sitcoms en schrijftrucs, over plots, personages en over het vieren van schrijfsucces. De twee auteurs kennen elkaar al langer. Bervoets komt zelfs voor in de debuutroman van Lakmaker. ‘Mijn eerste vriendinnetje leerde ik kennen in De Trut, een bekende gay club,' vertelt Lakmaker. ‘In de eerste week dat ik haar sprak kwam ik jou tegen.’ Lakmaker vertelt dat dat het eerste meisje is met wie ze mee heeft gezoend.

‘Je gaf me een klopje op mijn schouder en je zei: "Zij is de trofee van De Trut." Die anekdote heeft ongeveer in die vorm mijn boek gehaald, omdat ik nooit goed direct tegen dat meisje kon zeggen dat ik haar zo leuk en mooi vond.’

Bervoets wordt niet letterlijk in het boek genoemd. ‘Ik moest je naam wegmoffelen, waardoor je in mijn boek de barvrouw bent.’

Schrijfregels

Lakmaker pakt een vragenkaartje. ‘Is er een regel die weleens door je hoofd schiet tijdens het schrijven?’, leest ze voor. ‘Nee’, antwoord Bervoets resoluut. ‘Dat is niet hoe ik schrijven heb geleerd of heb aangepakt. Ik heb er voor het schrijven eigenlijk nooit een soort handboek bij gehad, of er les in gehad.’ Nog even denkt ze over de vraag na. ‘Niks moet. Dat is de essentie van wat ik nu voel en denk. Hè nee, geen regels. Als het werkt dan werkt het, en zo niet dan niet. Ik gebruik veel trucjes. Veel van mijn boeken hebben een plot, daar zijn trucjes voor die ik afkijk van series, andere boeken en alles wat ik tot me neem.’

Kijk alle uitgezonden afleveringen van Het voorwoord Live hier terug.

De podcast

Beluister alle eerder uitgezonden podcastafleveringen hier terug op Spotify.

De auteurs

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets debuteerde in 2009 met de roman Of hoe waarom en schreef inmiddels zeven romans, scenario’s, korte verhalen en essays. Haar werk werd meermaals bekroond en vertaald. Voor de Boekenweek van 2021 schreef ze het geschenk Wat wij zagen. Onlangs verscheen eveneens de verhalenbundel Een modern verlangen.

Sofie Lakmaker

Sofie Lakmaker is schrijver en columnist en debuteerde in 2021 met De geschiedenis van mijn seksualiteit. De roman werd lovend ontvangen en de filmrechten werden reeds verkocht.

Het voorwoord van de Boekenweek

De Boekenweek vindt plaats van 29 mei tot en met 6 juni 2021. Omdat je het boek nooit genoeg kunt vieren en jouw favoriete boekhandel ook de komende tijd alle steun kan gebruiken, inspireren we je en laten we je genieten van auteurs en boeken(tips) in de aanloop naar de Boekenweek. Hoofdsponsor NS is in 2021 twintig jaar verbonden aan de Boekenweek. Kijk voor meer leesinspiratie op www.ns.nl/treinlezer.

Naar het kanaalOver de auteur

Hebban Crew

2444 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hanna Bervoets: ‘Ik heb nooit een handboek bij het schrijven gehad’

Gesponsorde boeken