Advertentie

Hebban vandaag

Lezen /

Hans van Helden, de mooiste schaatser aller tijden

Tijdens het maken van een tv-reportage in het Thialf-stadion loopt Erik Dijkstra de legendarische schaatser Hans van Helden tegen het lijf. Hans van Helden, de man die van de aardbodem verdwenen leek te zijn, de schaatser met de fluwelen techniek, winnaar van olympische medailles, bewonderd en gehaat om zijn eigenzinnige gedrag. Jarenlang leidde hij een teruggetrokken bestaan in het buitenland, en weigerde elk contact met de media.

Dijkstra besluit de hele en halve waarheden, geruchten en legendes rondom Hans van Helden te ontrafelen. Zijn vermakelijke en soms aangrijpende zoektocht naar de mythe voert hem van de Brabantse kleigronden naar de internationale ijspistes, om tenslotte diep in Frankrijk te eindigen. Maar het is ook een reis naar een andere tijd waarin schaatsen nog een heroïsch gevecht was, en een schaatser het in zijn eentje opneemt tegen de rest van de wereld.

Hoe sterk is de eenzame schaatser... 

Hans van Helden is de mooiste schaatser aller tijden. Dat is wat anders dan de beste. Hij had ook de beste ooit kunnen zijn, maar dan had er een andere kop op moeten zitten. Hans van Helden was namelijk de mooiste schaatser met het moeilijkste karakter. Toen ik met dit project begon kreeg ik voortdurend opmerkingen als: ‘Hans van Helden? Dat is toch die gekke schaatser?’; ‘Die kwam toch voor Frankrijk uit?’; ‘Hij schold je al verrot als je een foto van hem probeerde te maken’; ‘Die wil niemand meer spreken, hij heeft weleens een journalist bij de deur weggeschopt’; ‘Hij woonde toch in een caravan?’; ‘Waarom wil je in godsnaam aandacht besteden aan zo’n rare gast?’ (...) Toen mijn moeder vroeg waarom ik een boek over hem wilde schrijven, lepelde ik een van de talloze anekdotes over Van Helden op. Door haar reactie wist ik het zeker: prima onderwerp, zo vertelt Dijkstra in het boek. 

Dijkstra schuift vanavond aan bij Jeroen Pauw. Op Hebban lees je alvast een fragment en maak je kans op een gesigneerd exemplaar van Hoe sterk is de eenzame schaatser.

 

Lees hier een voorpublicatie 

  Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
472 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hans van Helden, de mooiste schaatser aller tijden

 

Gerelateerd

Over

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra

Erik Dijkstra (1977) is een Nederlands journalist en presentator. Hij werd beken...

Gesponsorde boeken