Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Hebban 1000 | De 25 mooiste boeken van Annette Jongen

Hebban is op zoek naar de duizend mooiste Nederlandstalige boeken aller tijden. Lezers kunnen hun persoonlijke top 25 samenstellen met de mooiste boeken die ze ooit hebben gelezen. Op basis van al deze persoonlijke favorieten wordt in september de eerste Hebban 1000 gepubliceerd. Vandaag de top 25 van Annette Jongen, de trotse eigenaar van het Schiedams Boekhuis én lid van Hebbans Hot or Not Boekverkoperspanel.

Annette Jongen studeerde anderhalf jaar Engelse Taal- en Letterkunde in Leiden, gevolgd door een jaar vooropleiding Conservatorium. Na 12 ambachten en 13 ongelukken kwam er naar eigen zeggen 'eindelijk iets van haar leven terecht' en werd Annette de trotse eigenaar van het Schiedams Boekhuis. Dit is een algemene, breed gesorteerde boekhandel in het centrum van Schiedam, met een zwak voor gerelateerde cadeauartikelen. 

'Ik was van jongs af aan al een 'Anglofiel'. Ik vind Nederlandse literatuur over het algemeen weinig verbeeldingsrijk en in hokjes ingedeeld. In de Angelsaksische literatuur is het minder belangrijk wat 'echte' literatuur is en wat niet, genres kunnen in elkaar overlopen zonder dat het afgedaan wordt als 'genrelectuur'. Met stip op één staat bij mij het epos In de ban van de ring. Dit boek is een moderne Odyssee, dat andere epos dat op mijn lijstje staat. Samen met De metamorphosen van Ovidius is dit drietal van grote invloed geweest op de rest van mijn leesleven. Toen ik een jaartje of vijftien was gaf mijn oom me De Simulacron van Galouye te lezen. Het was mijn eerste kennismaking met SF en vanaf dat moment was ik verknocht aan het genre. De overige boeken heb ik min of meer in chronologische volgorde (van mijn leven) genoteerd, omdat ik met geen mogelijkheid vast kan stellen welk boek meer indruk heeft gemaakt dan een ander. Hoewel ik er nog wel 100 meer zou kunnen kiezen kwamen deze op dit moment in mijn hoofd op.'

Annette Jongen

Mijn nummer 1

'In de ban van de ring van J.R.R. TolkienDit epos behoeft geen verdere introductie. Het is het enige boek dat ik meerdere keren herlezen heb. J.R.R. Tolkien was professor in de Engelse filologie en hoogleraar Engelse Taal- en Letterkunde in Oxford. Het boek zit zo complex in elkaar dat je een leven lang kunt besteden aan het lezen van alles wat met zijn wereld, de volkeren en talen van Midden-Aarde te maken heeft.'

1
2
3
4
5

Bekijk hier de complete top 25

Meer top 25's

Wat zijn jouw 25 mooiste boeken ooit?

Op hebban.nl/1000 kun je nu ook jouw persoonlijke lijst van vijfentwintig mooiste boeken die je ooit las samenstellen. Een prachtige trip down memory lane. Want welke boeken maakten in jouw leven een onuitwisbare indruk? Om welke boeken heb je het hardst gelachen of gehuild? Welke trokken je uit je leesdip of heb je heel vaak getipt aan vrienden, familie of collega's? Dat zijn de boeken die een plekje op jouw Top 25 Mooiste Boeken verdienen.

Om een top 25 aan te maken heb je een (gratis) Hebban-account nodig. Je bepaalt zelf of de lijst die je maakt zichtbaar is voor iedereen, alleen voor leden of alleen voor jezelf. Je top 25 is natuurlijk een levend document. Je kunt hem het hele jaar door aanpassen.

Inspiratie nodig? Bekijk hier de populairste top 25's van Hebban-lezers.

Klik hier en begin direct!

Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban 1000 | De 25 mooiste boeken van Annette Jongen

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken