Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Hebban 1000 | De 25 mooiste boeken van Debbie van der Zande

door Hebban Crew 2 reacties
Hebban is op zoek naar de duizend mooiste Nederlandstalige boeken aller tijden. Lezers kunnen hun persoonlijke top 25 samenstellen met de mooiste boeken die ze ooit hebben gelezen. Op basis van al deze persoonlijke favorieten wordt in september de eerste Hebban 1000 gepubliceerd. Vandaag de top 25 van Debbie van der Zande, redacteur bij Hebban.

Debbie van der Zande heeft een grote liefde voor de fantastieke genres. In combinatie met haar bibliofiele neigingen leverde dat akelige toestanden op tijdens haar laatste verhuizing. Maar liefst 237 boekendozen vol moesten getild worden. Ze werkt als redacteur bij Hebban en schreef samen met Martijn Lindeboom het handboek Hoe schrijf je fantasy en sciencefiction?

'Mijn favoriete boeken zijn altijd in beweging. Het zijn vaak recente boeken en/of juist heel oude boeken waar ik soms aan terugdenk. Die durf ik echter niet te herlezen uit angst dat het me niet dezelfde ervaring oplevert. Soms verliezen oudere favorieten net een sterretje omdat ze minder positief in het geheugen blijven hangen of omdat ik inmiddels zo veel echt betere boeken heb gelezen dat ze 'ingehaald' worden. Mijn Top 25 is dus vloeibaar. Dit is mijn momentopname. Waar het series betreft, heb ik meestal het eerste boek genomen, omdat dat boek je de wereld in trekt en je kennismaking is met zo veel moois. Niet alle boeken zijn echt 5*-belevingen, maar elk boek op deze lijst heeft me iets gebracht waardoor ik nog regelmatig aan ze terugdenk of ze vaak durf te adviseren aan anderen. Soms was het een eerste ervaring met een andersoortig genre of een bijzondere stijl. Engelse boeken heb ik toch graag genoemd, ook al tellen ze niet mee in de uiteindelijke 1000. Deze titels zijn helaas (nog?) niet vertaald. Japie's foto staat bij deze Top 25 omdat hij het meest ideale leesmaatje is. Deze kanjerpoedel is inmiddels 18 jaar en mag altijd en overal in de spotlights staan, vind ik.'

Debbie van der Zande

Mijn nummer 1

'Amerikaanse goden van Neil Gaiman. Een geweldig diep, gelaagd, fijn, goed en complex boek van mijn favoriete auteur Neil Gaiman. Er hadden echter ook andere boeken op deze eerste plek kunnen staan. In de ban van de ring van Tolkien heeft me ook zo veel gebracht. Maar voor nu is het Gaiman op 1.'

1
2
3
4
5

Bekijk hier de complete top 25

Meer top 25's

Wat zijn jouw 25 mooiste boeken ooit?

Op hebban.nl/1000 kun je nu ook jouw persoonlijke lijst van vijfentwintig mooiste boeken die je ooit las samenstellen. Een prachtige trip down memory lane. Want welke boeken maakten in jouw leven een onuitwisbare indruk? Om welke boeken heb je het hardst gelachen of gehuild? Welke trokken je uit je leesdip of heb je heel vaak getipt aan vrienden, familie of collega's? Dat zijn de boeken die een plekje op jouw Top 25 Mooiste Boeken verdienen.

Om een top 25 aan te maken heb je een (gratis) Hebban-account nodig. Je bepaalt zelf of de lijst die je maakt zichtbaar is voor iedereen, alleen voor leden of alleen voor jezelf. Je top 25 is natuurlijk een levend document. Je kunt hem het hele jaar door aanpassen.

Inspiratie nodig? Bekijk hier de populairste top 25's van Hebban-lezers.

Klik hier en begin direct!

Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban 1000 | De 25 mooiste boeken van Debbie van der Zande

 

Gerelateerd

Over

Debbie van der Zande

Debbie van der Zande

Ik lees graag sciencefiction, fantasy, speculatieve literatuur en binnen die gen...

Gesponsorde boeken