Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Literatuur

door Hebban Crew 9 reacties
Vanaf 25 september a.s. kan er gestemd worden op de Beste Boeken van het Jaar in de acht Hebban-categorieën: Literatuur, Thriller, Feelgood, Fantasy (& Sciencefiction), Young Adult, Junior, Non-fictie (Mens & Wereld) en Culinair. Tot aan de start van de verkiezing maken we dagelijks de genomineerden bekend. Vandaag de eerste categorie: Literatuur.

De Hebban-redactie selecteerde voor elke rubriek zes vertaalde en zes oorspronkelijk Nederlandstalige titels. Titels die de afgelopen maanden in het oog sprongen door een uitzonderlijk goede ontvangst, positieve lezersreacties, verkoopsucces, recensies in de media en een mix van deze factoren. Naast de selecties van onze experts kunnen lezers ook zelf een boek per categorie nomineren.

De winnaars worden eind oktober bekendgemaakt. 

Klik hier om nu te stemmen

GENOMINEERD IN DE CATEGORIE
LITERATUUR NEDERLANDSTALIG

Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beeck (uitgeverij Prometheus, 2014)

Het verhaal over Mona, als kind, adolescent en volwassene. Een roman over de vraag waarom we worden wie we zijn. 

Een honger van Jamal Ouariachi (uitgeverij Querido, 2015)

Aurélie Lindeboom kreeg de schrik van haar leven toen haar geliefde, de bekende ontwikkelingswerker Alexander Laszlo, werd gearresteerd vanwege seksueel misbruik. Bijna tien jaar later benadert Laszlo Aurélie met een nieuw voorstel.

Muidhond van Inge Schilperoord (uitgeverij Podium, 2015)

De schrijfster (en tevens forensisch psycholoog) kroop in de huid van een pedofiel en maakt de lezer deelgenoot van zijn worstelingen.

Ik kom terug van Adriaan van Dis (uitgeverij Atlas Contact, 2014)

Van Dis schreef een autobiografische roman over het bewogen leven van en de relatie met zijn moeder. De vreemde moeder als verteller, de hunkerende zoon als biograaf.  

Roxy van Esther Gerritsen (uitgeverij De Geus, 2014)

Roxy’s echtgenoot verongelukt samen met zijn minnares. Roxy blijft achter in de puinhoop en zoekt geen troost maar een vijand. 

Het hout van Jeroen Brouwers (uitgeverij Atlas Contact, 2014)

De hypocrisie en de misdaden van de roomse kerk. Roman over seksueel misbruik, sadisme en vernedering in een jongenspensionaat in de jaren vijftig. 

 

GENOMINEERD IN DE CATEGORIE 
LITERATUUR VERTAALD

De grote stilte van John Boyne (uitgeverij Meulenhoff Boekerij, 2015)
Vertaler: Lucie van Rooijen

Na vijftien jaar lukte het de schrijver om over zijn vaderland Ierland te schrijven. Kloosterling Odran Yates komt onder druk te staan door de vele onthullingen over misbruik.

Tijdmeters van David Mitchell (uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2014)
Vertaler: Niek Miedema en Harm Damsma

De vijftienjarige Holly Sykes loopt weg van huis na de zoveelste ruzie met haar moeder. In een typisch Mitchelliaans verhaal volg je het leven van dit extravagante personage.

Wij van David Nicholls (uitgeverij Meulenhoff Boekerij, 2015)
Vertaler: Carolien Metaal

Tijdens een roadtrip langs de mooiste steden van Europa probeert Douglas Petersen de liefde van zijn vrouw terug te winnen en de relatie met zijn zoon te herstellen. 

De nieuwe achternaam van Elena Ferrante (uitgeverij Wereldbibliotheek, 2015)
Vertaler: Marieke van Laake

Deel 2 van de Napolitaanse romans van de mysterieuze pseudoniemschrijfster Elena Ferrante. Een verhaal over twee vriendinnen die uit elkaar groeien door hun verschillende levens, maar elkaar ook steeds weer terugvinden. 

Wie storm zaait van T.C. Boyle (uitgeverij Meridiaan, 2015)
Vertaler: Anne Jongeling

De langzaam ontsporende Adam keert zich steeds meer af van de samenleving en vindt in buitenstaander Sara een geestverwant. Een analyse van het geweld in de Amerikaanse maatschappij.

Als je het licht niet kunt zien van Anthony Doerr (uitgeverij The House of Books, 2015)
Vertaler: Eefje Bosch

WOII: Het blinde meisje Marie-Laure bewaakt een museumschat en de Duitse soldaat Werner Pfennig belandt bij de Hitlerjugend. In de Franse havenstad Saint-Malo komen de levens van de twee samen. 

Klik hier om nu te stemmen

 

De Beste Boeken van het Jaar-verkiezing start op 25 september a.s. Er kan tot en met 15 oktober gestemd worden op de genomineerde boeken in 8 categorieën. Staat je favoriete boek er niet tussen? Dan kun je in elke categorie ook zelf titels nomineren, mits deze voor het eerst verschenen zijn tussen 1 september 2014 en 1 september 2015.    Over de auteur

Hebban Crew

2463 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2015: genomineerd in de categorie Literatuur