Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Publiekslieveling Hendrik Groen wint Hebban Award voor beste roman

door Hebban Crew 3 reacties
Aan de zegetocht van de bejaarde Hendrik Groen komt voorlopig nog geen eind. Met 21% van de stemmen is 'Zolang er leven is' van de publiekslieveling winnaar van de Hebban Award voor beste roman van het jaar. De historische roman 'Nachtblauw' van Simone van der Vlugt en 'Het smelt' van debutant Lize Spit maken de top 3 van deze categorie compleet.

De beste boeken van het jaar-verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd. Er zijn Hebban Awards in de categorieën Beste roman, Beste thriller, Beste non-fictie en Beste Young Adult. Elke categorie bestond uit een shortlist van tien titels verschenen tussen 1 september 2015 en begin juli 2016. De shortlists werden samengesteld op basis van de statistische gegevens op Hebban.nl en een voorverkiezing onder meer dan 7.000 leden. Bij het stemmen konden lezers ook zelf boeken nomineren. Er werd bijna vijftigduizend keer gestemd.

De beste roman van het jaar

Arnon Grunberg, Sylvia Witteman, Nico Dijkshoorn, of toch Remco Campert? Sinds de verschijning van Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar in 2014, is er de afgelopen twee jaar volop gespeculeerd over de ware identiteit van de bejaarde Hendrik Groen. In april onthulde NRC Handelsblad echter dat de 61-jarige debutant Peter de Smet schuilgaat achter het pseudoniem. Informant was uitgever Henk Verweerd van Uitgeverij Liverse, die de dagboeken van Hendrik ook wilde aankopen. Overigens heeft Groens uiteindelijke uitgever Meulenhoff tot op de dag van vandaag nog niet bevestigd dat Peter de Smet daadwerkelijk de schrijver is. 

In Pogingen iets van het leven te maken laat de bejaarde Hendrik Groen zich er niet onder krijgen. Waarom zou hij koffie leurend achter de geraniums wachten op zijn einde? In zijn openhartige dagboek laat hij je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in het bejaardentehuis in Amsterdam-Noord.

Hendrik Groens tweede boek, Zolang er leven is, verscheen eind januari van dit jaar. Groen is inmiddels 85 jaar. Samen met zijn kameraad Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert hij zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar het valt hem soms zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig helpt zijn charmante en ironische humor hem door deze momenten heen. In zijn dagboek neemt hij zijn medebewoners, de directie en de ouderdom wederom op de korrel, en spaart daarbij zichzelf ook zeker niet.

Hebban-redacteur en Hendrik Groen-fan Lindy de Jong las na Pogingen iets van het leven te maken ook Zolang er leven is en schreef: ‘De kwaliteit en vermakelijkheid van Hendriks pennenvruchten blijft hoog. Het is heerlijk om terug te kunnen keren naar zijn wereld en te beseffen dat ook ouden van dagen nog midden in het leven staan.’

In Nederland verkocht Hendrik Groen al ruim 145.000 boeken en de vertaalrechten van Pogingen iets van het leven te maken werden aan dertig landen verkocht. De bejaarde staat al 80 weken in de Bestseller 60, waarvan ook 34 weken met Zolang er leven is. Omroep Max werkt aan een televisieserie en producent Blazhoffski/Dahl TV kocht vorig jaar de filmrechten van het eerste boek. Inmiddels verscheen het geheime dagboek van Hendrik Groen ook in Groot-Brittannië. De Engelse vertaling van het met de Hebban Award bekroonde Zolang er leven is staat gepland voor januari 2018. Nederlandse fans kunnen ook hun hart ophalen, in dit tweede boek belooft Hendrik Groen in 2016 een roman te gaan schrijven!

Dankbrief Hendrik Groen

Op 27 september werden de Hebban Awards uitgereikt tijdens het evenement Hebban Live! Winnaar Hendrik Groen kon daar niet bij zijn, maar hij schreef wel een speciale dankbrief voor zijn lezers:

Geachte lezers,  

Om maar een beetje oubollig te beginnen: 'Dat ik dit, op mijn leeftijd, nog allemaal mag meemaken; een echte literaire prijs winnen: de Hebban Award voor de beste roman.’ Ik moet wel eerlijk zijn: ik kende die prijs eigenlijk niet.  Sorry, het zal me nooit meer gebeuren. Ik weet ook niet precies wat de prijs is. Ik hoop op een beeldje, of, mooier nog, een sculptuur. Maar met een oorkonde ben ik ook heel blij. Het zou de eerste zijn sinds mijn B-diploma.  

Ik was al apetrots dat ik tussen, onder andere, John Boyne, Henning Mankel, Arthur Japin, Hanya Yanagihara en Kim van Kooten mocht staan en nu hebben de 120.163 leden van Hebban mij zowaar gekozen op nummer 1. Waarvoor veel dank; het is een eer en een genoegen. Het betekent dat veel mensen het dagboek met plezier gelezen hebben. Met een lach en een traan, en nu en dan een moment van bezinning. Daar was het mij bij het schrijven om te doen.  

Niet omdat Jorien (de Vries, redacteur van Hendrik, red.) dit nu zo mooi staat voor te lezen, maar uitgeverij Meulenhoff heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van mijn boeken, waarvoor dank.  

Bij mij gaat op dit moment de kurk van een mooie fles en ik zeg vast: lezers proost, op jullie gezondheid. En neem er zelf straks ook een.  

Hartelijke groet,
Hendrik Groen

De roman top 10

  1. Zolang er leven is van Hendrik Groen - 21%
  2. Nachtblauw van Simone van der Vlugt - 16%
  3. Het smelt van Lize Spit - 13%
  4. Een leven na jou van Jojo Moyes - 12%
  5. Zweedse laarzen van Henning Mankell 10%
  6. Lieveling van Kim van Kooten - 9%
  7. Een klein leven van Hanya Yanagihara - 7%
  8. Jij zegt het van Connie Palmen - 5%
  9. De jongen op de berg van John Boyne - 5%
  10. De gevleugelde van Arthur Japin - 4%

  Over de auteur

Hebban Crew

2142 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Publiekslieveling Hendrik Groen wint Hebban Award voor beste roman

 

Gerelateerd

Over

Hendrik Groen

Hendrik Groen

Hendrik Groen publiceerde zijn eerste dagboek in 2014. Pogingen iets v...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste roman

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 0 reacties