Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Connie Palmen

Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor Libris Literatuurprijswinnares Connie Palmen.

In 1991 was haar roman De wetten het beste verkochte literaire debuut. Vanaf dat moment is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandse literatuur. Het duurde acht jaar voordat ze een nieuwe roman afleverde, een wachtperiode die het achteraf gezien waard was. Eerder dit jaar won ze met haar roman Jij zegt het de 23e Libris Literatuurprijs, waar de vakjury de roman roemde om de manier waarop ‘verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan.’ Het is tevens genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs 2016 en de Inktaap 2017 (de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied), en ontving over het algemeen positieve recensies van de dagbladen. Bij publicatie steeg het meteen naar de top drie van de Bestseller 60.

Connie Palmen onderzoekt in haar laatste roman de noodlottige liefde tussen de dichters Ted Hughes en Sylvia Plath, een van de meest beroemde schrijversechtparen uit de geschiedenis. Daarin kiest ze het perspectief van Hughes en beschrijft ze de gedachten, angsten en bezweringen die zijn leven zouden bepalen.

‘Connie Palmen is met deze roman terug van weggeweest! Hoewel je al weet hoe het afloopt, voel je je direct betrokken en lees je geboeid door om het proces van bewustwording te volgen. De passie spat van de bladzijden af,’ schreef Hebban recensent Inge van Deutekom in haar recensie.


In VPRO Boeken gaf Palmen toe dat ze haar gevoelens van verliefdheid op haar personages heeft geprojecteerd.

2017 heeft ook veel in petto voor Palmen, die het Boekenweekessay zal schrijven voor de Boekenweek met het thema ‘Verboden vruchten’. Eind augustus maakt Palmen nog haar opwachting op Lowlands om deel uit te maken van het literaire programma.

Jij zegt het is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Roman. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Connie Palmen

 

Gerelateerd

Over

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste roman

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken