Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Kim van Kooten

Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor debutant Kim van Kooten.

‘Weer een BN-er die zo nodig een boek moet schrijven’, zullen velen hebben gedacht toen Kim van Kooten begin november 2015 haar debuutroman Lieveling presenteerde. Wat we echter niet moeten vergeten is dat Van Kooten naast actrice ook een begenadigd scenarioschrijfster is. Zo is ze onder meer verantwoordelijk voor de scenario’s van Blind date, Met grote blijdschap en de bioscoop hits Alles is Liefde en Alles is Familie.

‘Ik heb een verhaal voor je Kim, het misbruik uit mijn eigen jeugd’, zei Van Kootens vriendin Pauline Barendregt een aantal jaren geleden. Barendregt stelde de schrijfster voor om haar verhaal te gebruiken voor een boek, met als voorwaarden dat het verhaal recht zou doen aan de waarheid, de heftigheid van het onderwerp niet uit de weg zou worden gegaan en het boek grappig zou zijn, juist ondanks die heftigheid.

Lieveling gaat over de vijfjarige Puck die samen met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam woont. Als haar moeder een nieuwe, rijke vriend krijgt verhuizen moeder en dochter al gauw naar zijn kapitale villa in Zwijndrecht. Het nieuwe leven bij ‘Ome Meneer’ lijkt een sprookje. Hij overlaadt Puck met cadeaus, samen maken ze lange tochten in zijn grote auto en hij was drie keer per week haar haren. Maar schijn bedriegt, de bedoelingen van Ome Meneer zijn verre van onschuldig.

De roman wordt verteld vanuit het perspectief van de jonge Puck, iets waar Kim van Kooten bewust voor koos. ‘De kinderstem behoedt de lezer voor de gruwelijkheid van het onderwerp, het houdt daardoor iets lichts. Tegelijkertijd wordt door die kinderstem het zware juist extra schrijnend,’ zo vertelde de schrijfster bij Pauw.

Vlak na verschijning kwam Lieveling al vanuit het niets binnen op nummer 1 in de Bestseller 60. Twintig weken lang bleef de roman in deze lijst staan. Terecht, als we op het oordeel van Hebban recensent Hinke Brinkman afgaan:

‘Het is een indringend portret van een moedig meisje dat ondanks incest, intellectuele armoede en grote eenzaamheid zich een weg baant door het leven. […] De passages waarin zonder al te veel woorden veel wordt gesuggereerd, getuigen van spanning en wrangheid, zo erg dat je je als lezer haast geneert verder te lezen. Wat je niet leest is vele malen erger.’


Lieveling
is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Roman. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

2129 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Kim van Kooten

 

Gerelateerd

Over

Kim van Kooten

Kim van Kooten

Kim van Kooten (1974) is actrice en schrijver. Als actrice speelde zij in talloz...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste roman

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken