Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Niccolò Ammaniti

door Hebban Crew 1 reactie
Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor de Italiaanse schrijver Niccolò Ammaniti.

Anna van Niccolò Ammaniti kwam in februari bovenaan de Hebban Most Wanted binnen en stond maar liefst twee keer in de longlist van de Hebban Awards, namelijk zowel bij Young Adult als bij Romans. Voor die laatste categorie is het boek door de stemmers als extra boek aan de longlist toegevoegd. Ammaniti en Anna hebben dus een stevige fanbase op Hebban.

Niccolò Ammaniti is een Italiaanse auteur, geboren in 1966 in Rome. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan en voor Zo God het wil kreeg hij de belangrijkste Italiaanse literaire prijs, de Premio Strega. Zijn werk verschijnt in 44 landen en meerdere van zijn boeken zijn succesvol verfilmd.

In 2015 verscheen zijn meest recente boek – Anna – in het Italiaans, in 2016 kwam het in vertaling uit bij Lebowski. Het boek speelt op Sicilië, waar alle volwassenen door een virus uitgeroeid zijn. De dertienjarige Anna en haar jongere broertje Astor overleven met hun hond op het post-apocalyptische eiland, aan de hand van een notitieboekje van hun moeder.

Hebban interviewde Ammaniti begin dit jaar en daarbij werd ook ingegaan op de mysterieuze ‘Belgische ziekte’ waar iedereen aan sterft zodra ze geslachtsrijp worden. Ammaniti zei tegen interviewer Dirk Koppes:

‘Ik heb biologie gestudeerd en ging bij mijn oude professor langs. Is dit mogelijk? Het kan, zei hij.  Zodra de hormonen toeslaan, wekken ze dit Belgische virus.’

Honden zijn in post-apocalyptische werelden doorgaans kanonnenvoer, maar daar stak Ammaniti’s vrouw een stokje voor.

‘Ik had de eerste scène met de hond geschreven. Als je hem vermoordt, verlaat ik je, riep mijn vrouw. Het arme beest moet nogal wat ellende doormaken. Ik heb zelfs dierenbeschermers achter me aan die na lezing van dit boek beweren dat ik dieren haat. Alsof het een waar gebeurd verhaal is!’

De Hebban recensie van Koen Driessens stelt: ‘Zoals in andere romans waarin kinderen baas zijn, aangevoerd door Lord of the Flies, brengen dergelijke, onvolwassen samenlevingen het slechtste in de mens naar boven. Van pikordes tot bijgeloof. Onder de overlevenden ontstaan hoopvolle verhalen over volwassenen die overleefden en redding brengen, maar offers vergen.’

Het boek is verschenen bij Lebowski, een volwassenen-imprint, maar doordat de hoofdpersonen allemaal kinderen en pre-pubers zijn, wordt Anna ook als Young Adult aangeduid. 

Anna is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Young Adult. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Niccolò Ammaniti

 

Gerelateerd

Over

Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti

Niccolò Ammaniti (1966) is de auteur van de bestsellers Ik haal je o...

Overig

Gesponsorde boeken