Advertentie

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Tess Gerritsen

Op 1 september gaat voor de tweede keer de Hebban Awards-verkiezing voor de beste boeken van het jaar van start. Tot dat moment stellen we elke dag een aantal van de genomineerden aan je voor. In deze aflevering aandacht voor de Amerikaanse thrillerauteur Tess Gerritsen.

Met haar Nederlandse klinkende achternaam (die ze aannam van haar Amerikaanse echtgenoot), is Tess Gerritsen bijna automatisch een publiekslieveling bij de Nederlandse thrillerlezers. Met de start van haar schrijverscarrière in de jaren ’80 van de vorige eeuw, laat Gerritsen zien dat zich heeft ontwikkeld in het thrillergenre en nog steeds haar draai vindt in de heftige concurrentie van Amerikaanse thrillerschrijvers onderling. Met de standaard regel dat de eerste versies van haar boeken steevast met pen en papier tot stand komen, is schrijven voor Gerritsen een discipline die veel meer behelst dan het bedenken van een verhaal. Zo vertelde ze in een interview voor Hebban:

‘Ik denk graag na over mijn zinnen. Probleem: als ik mijn woorden op een computer zie dan wil ik direct gaan editen, dan denk ik na over het verhaal dat ik wil vertellen, de plot, de structuur. Dat doe je met een ander gedeelte van het brein. Verhalen vertellen is heel emotioneel, op een laptop tikken heel rationeel.’


De meeste populariteit vergaarde ze met haar boeken rond patholoog-anatoom Maura Isles en rechercheur Jane Rizzoli. Het wereldwijde succes van de thrillers zorgde ervoor dat er een Amerikaanse televisieserie werd gelanceerd, waar de boeken van Gerritsen bewerkt worden tot nieuwe verhalen.

Toch durft Gerritsen het ook aan om regelmatig een standalone-thriller uit te brengen. In 2015 verscheen Speel met vuur waarin Julia Ansdell in greep raakt van de Incendiowals, een muziekstuk dat ze vindt in een antiekwinkeltje in Rome. Bij thuiskomst speelt ze de wals voor het eerst, maar de muziek heeft een angstaanjagende effect op haar dochterje: alsof ze behekst is. Julia is vastbesloten om de oorsprong en werking van het muziekstuk te ontrafelen en reist naar Venetië. Daar komt ze verstrikt in een web van een oppermachtige familie die er alles aan zal doen om Julia tegen te werken.

Hoewel de basis van de plot voor de lezers van het geschenkboek Incendio (dat Gerritsen voor de Maand van het Spannende Boek 2014 schreef) bekend voorkomt, bereikte het in het najaar van 2015 wel de Bestseller 60.

Speel met vuur is een van de tien boeken op de shortlist in de categorie Beste Thriller. Er kan gestemd worden vanaf 1 september a.s. op www.hebbanawards.nlOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Awards 2016 | Genomineerd: Tess Gerritsen

 

Gerelateerd

Over

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen

Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster. Ze is van...

Overig

Hebban Awards 2016 | Shortlist beste thriller

op 12 augustus 2016 door Hebban Crew 10 boeken 16 volgers 2 reacties 1 like
Gesponsorde boeken