Hebban vandaag

Review /

Hebban bespreekt: 23 seconden van Kees van Beijnum

door Hebban Crew 1 reactie
Elke dag wordt een Hebban-recensie uitgelicht in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag is dat de nieuwe roman van Kees van Beijnum: '23 seconden'.

Recensie: Spannende zoektocht met rake thema's

Al jarenlang is Kees van Beijnum een geliefd schrijver. Meerdere van zijn boeken zijn genomineerd voor prestigieuze prijzen en sommige ook daadwerkelijk bekroond. Dit is zeker niet onterecht; de auteur levert namelijk met 23 seconden wederom een gedegen boek op: Literatuur met een hoofdletter L!  

23 seconden wordt omschreven als roman, maar kan ook als een thriller worden geclassificeerd. Anne gaat op zoek naar haar jeugd; haar moeder, die prostituee was op de Amsterdamse wallen is vermoord toen Anne rond de achttien jaar was. Maar het officiële verhaal dat daarover de ronde doet en waarmee destijds de zaak werd afgedaan als ‘opgelost’ heeft Anne nooit geloofd. Hoe is het echt gegaan? Wie is de dader? Wat voor waarde kan men hechten aan herinneringen en bekentenissen? Getuigen? En zijn Annes eigen herinneringen wel zo betrouwbaar als ze aanvankelijk dacht? Welke geheimen kunnen vrienden, bekenden en familie voor elkaar hebben, en op welke wijze beïnvloedt je jeugd je?

Een intieme zoektocht volgt, waarbij de lezer het verhaal van Annes jeugd wordt ingezogen en vele personages uit Annes en haar moeders verleden de revue passeren. Zo is er jeugdliefde Hayo, die behoorlijk vreemde trekjes had, en zijn er buren die destijds in de nabije omgeving woonden en zich regelmatig met Anne of haar moeder bemoeiden. De vlotte schrijfstijl en mooie karakterbeschrijvingen dragen zeker aan bij aan de geslaagdheid van dit verhaal, evenals de tijdswisselingen en aansprekende dialogen. Na Anne begint nu ook de lezer te twijfelen aan het officiële verhaal; personage A, dat aanvankelijk zo betrouwbaar leek, is dat eigenlijk wel zuivere koffie? Juist weer een ander persoon dat in het begin van het boek een nogal duister figuur lijkt, blijkt later heel anders dan hoe hij zich vroeger voordeed. Op subtiele wijze wordt de lezer menigmaal op het verkeerde been gezet.    

Tegelijkertijd zijn thema’s als jeugd en adolescentie, familiebanden, verraad en liefde mooi door het spannende verhaal heen verweven. Dit maakt dat het verhaal meer diepgang krijgt dan vaak bij een gewone thriller het geval is. Van Beijnum weet daarin op uitstekende wijze te doseren; het verhaal wordt nergens té of ongeloofwaardig, maar heeft genoeg diepgang om een langdurige indruk achter te laten.  

Uitgebreid uitgewerkte personages, de spanning weten vast te houden tot het einde, een precieze mix tussen dialoog en vertelling… Van Beijnum weet als geen ander hoe hij dit soort technieken moet inzetten. Een klein ergerlijk detail is dat alles wel érg Amsterdams gericht is. Men moet de straten en wijken precies kennen, willen de gedetailleerde plaatsbeschrijvingen je wat zeggen. Voor de echte Amsterdammer is dit misschien een pré omdat het het voorstellingsvermogen nog meer prikkelt, maar de Amsterdam-leek kan niks met al deze lofzangen over specifieke straatjes in de Amsterdamse binnenstad. Echter, dit doet niks af aan de kwaliteit van dit mooie literaire werk. Van Beijnum heeft zich wederom van zijn beste kant laten zien; hopelijk volgen er nog vele boeken van zijn hand!    

4 sterren, door Eeke

23 seconden
Kees van Beijnum
uitgeverij De Bezige Bij
november 2019

zoektocht
Amsterdam
prijswinnend auteur

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban bespreekt: 23 seconden van Kees van Beijnum

 

Gerelateerd

Over

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum

Kees van Beijnum (Amsterdam, 1954) is een Nederlandse auteur. Hij debuteerde in ...


Gesponsorde boeken