Hebban vandaag

Review /

Hebban bespreekt: De sterrengever van Jojo Moyes

door Hebban Crew 1 reactie
Elke dag wordt een Hebban-recensie uitgelicht in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag is dat de nieuwe roman van bestsellerauteur Jojo Moyes: 'De sterrengever'.

Recensie: Ontroerende historische roman

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster die vooral bekend is door het succes van het boek Voor jou (2013) en de verfilming Me before you met Emilia Clarke in de hoofdrol. Ondertussen heeft ze meer dan vijftien boeken geschreven en is De sterrengever haar nieuwste roman.  

De sterrengever speelt zich af in Kentucky in 1937. De Britse Alice is haar man Bennett gevolgd naar Baileyville, Kentucky. Het leven in Amerika is minder glamoureus dan ze had verwacht en al snel is ze bang dat een grote fout heeft gemaakt. Zowel in haar keuze voor Bennett als echtgenoot, als haar vertrek uit Engeland. Dan hoort ze dat het stadje op zoek is naar bibliothecaressen die te paard afgelegen huizen bezoeken.  

Alice rijdt al paard van kinds af aan en ziet dit als een kans om het benauwende huis van haar man en schoonvader te ontvluchten. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormen de vijf bibliothecaressen al snel een hechte groep. Ze houden van hun werk en de dankbaarheid van de gezinnen aan wie ze de boeken komen brengen. Alice voelt zich steeds meer thuis, maar dat gaat helaas niet zonder slag of stoot.  

Het verhaal komt wat langzaam op gang. De personages worden uitgebreid geïntroduceerd, de beschrijvingen van de omgeving vullen het verhaal aan en er wordt een basis voor verschillende thema’s gelegd. Tot op ongeveer de helft van het boek kabbelt het verhaal rustig voort, maar verveelt geen moment.  

Dit dankzij de gedetailleerde beschrijvingen, maar ook dankzij de kleine avonturen die de vrouwen meemaken in hun werk en hun vriendschap, die steeds sterker wordt. Langzaamaan voel je dat het verhaal wat serieuzer gaat worden. Af en toe vindt er een perspectiefwisseling plaats, waardoor je aanvoelt dat er wat te gebeuren staat.  

Op ongeveer de helft van het boek komt het verhaal in een stroomversnelling terecht door twee plotwendingen die zorgen voor meer spanning in het verhaal. Het voordeel van de trage start wordt hier merkbaar. De vriendschap tussen de vrouwen is zo sterk geworden dat dit het mogelijk maakt voor Moyes om meer diepgang in het verhaal te creëren en de emoties sterk en overtuigend overkomen.  

De sterrengever is een historisch verhaal en daar word je je tijdens het lezen steeds bewuster van, door de verschillende thema’s die worden gebruikt. Daarbinnen speelt de onderdrukking van vrouwen de hoofdrol. Veel bewoners in het dorpje waar Alice woont, zijn van mening dat je alleen de bijbel mag lezen en dat andere boeken een verkeerd effect hebben, vooral op vrouwen.  

Dat deze vrouwen voor zichzelf opkomen, wordt dan ook niet geaccepteerd. Daarnaast komen thema’s als racisme, ongeletterdheid, vriendschap en de opkomst van vakbonden uitgebreid aan bod. Dat wil niet zeggen dat het verhaal alleen maar serieus is, want door de heldere, maar ook humoristische schrijfstijl van Moyes zit je regelmatig met een glimlach op je gezicht te lezen.   

Verwacht geen spannend boek van begin tot eind, maar wel een goed opgebouwde roman, waarbij vooral de vriendschap tussen de bibliothecaressen zorgt voor een bijzonder, mooi en indrukwekkend verhaal. Er wordt gezegd dat dit de beste roman van Moyes tot nu toe is, en de ingrediënten daarvoor zijn zeker aanwezig. Het is een bijzondere leeservaring die de fans van Moyes zeker niet zal teleurstellen.  

5 sterren, door Janneke

De sterrengever
Jojo Moyes
Uitgeverij De Fontein
oktober 2019

bibliothecaresse
bestsellerauteur
vrouwenvriendschap

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban bespreekt: De sterrengever van Jojo Moyes

 

Gerelateerd

Over

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...


Gesponsorde boeken