Hebban vandaag

Review /

Hebban bespreekt: The Butterfly Room van Lucinda Riley

door Hebban Crew
Elke dag wordt een Hebban-recensie uitgelicht in de rubriek 'Hebban bespreekt'. Vandaag 'The Butterfly Room', een prachtige, nieuwe feelgoodroman van 'Zeven Zussen'-auteur Lucinda Riley.

Recensie: Pageturner over schokkend familiegeheim

Lucinda Riley schreef het manuscript voor The Butterfly Room al tien jaar geleden. Na de afronding van Maan, het vijfde deel van de Zeven Zussen-serie besloot ze het te redigeren om ‘even’ met iets anders bezig te zijn dan met de meer complexe boeken over de zussen. Uiteindelijk herschreef ze het hele manuscript. Ze voegde karakters toe, verwijderde andere, maakte de personages gecompliceerder en veranderde verhaallijnen. Resultaat: een prachtig verhaal over familie, (liefdes)relaties en een lang verborgen gehouden geheim. Het verhaal springt heen en weer tussen 2006, wanneer Posy als zeventigjarige weduwe woont in Admiral House, en de jeugdjaren van Posy in de periode 1943 tot en met 1958.

In 2006 staat Posy voor het moeilijke besluit om Admiral House, het huis waar ze gelukkige jeugdherinneringen aan heeft, te verkopen. Ze heeft er niet altijd gewoond, want na de dood van haar vader, die sneuvelde in de oorlog, werd ze ondergebracht bij haar oma in Cornwall, ver weg van Suffolk en Admiral House. Vanaf dat moment maakte ook haar moeder geen deel meer uit van haar leven. Pas tijdens haar huwelijk kwam ze als jonge moeder terug om er voor altijd te blijven. Posy staat blijmoedig en positief in het leven, hoewel ze het niet altijd gemakkelijk heeft gehad. Haar echtgenoot is op jonge leeftijd omgekomen en haar twee zoons Nick en Sam kunnen elkaars bloed wel drinken. Sam is een man van twaalf ambachten, dertien ongelukken, terwijl Nick een zeer succesvol antiquariaat bezit. Nu Nick na tien jaar terugkeert uit Australië vlamt de oude rivaliteit tussen de broers weer op. En alsof dat nog niet genoeg is, staat ze plots oog in oog met Freddie, de man die haar vijftig jaar geleden verliet en met een gebroken hart achterliet. Als ze Freddie weer in haar leven toelaat, beseft ze niet dat dit zal leiden tot de openbaring van een verschrikkelijk geheim en de schokkende reden van zijn besluit om haar indertijd te verlaten.

Riley beschrijft de verwikkelingen die zich in 2006 afspelen in de derde persoon, maar voor de gebeurtenissen in de periode 1943 tot en met 1958 voert ze Posy als ik-persoon op. Omdat de lezer hierdoor net zo onwetend is als Posy zelf, blijft het geheim nog lang in nevelen gehuld.

Meerdere verhaallijnen in 2006 staan met elkaar in verband. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Posy, Nick en Amy, de echtgenote van Sam. Het verhaal van Amy is heftig en van de verschillende personages maakt zij de meeste groei door. Ze zit vast in een huwelijk met de alcoholische, gewelddadige en egocentrische Sam. Amy’s genegenheid voor Posy en de liefde die ze van haar ontvangt, heeft haar altijd doen besluiten om Sams gewelddadige gedrag te verbloemen. Terwijl ze probeert alle ballen in de lucht te houden, zie je haar steeds verder de ellende in zakken tot het moment dat ze zich realiseert dat ook de kinderen niet meer veilig zijn voor het gewelddadige gedrag van Sam.

Nick heeft met zijn moeder gemeen dat een gebeurtenis in het verleden zijn leven heeft beïnvloed en die nu opnieuw roet in het eten lijkt te gooien. Zijn prille relatie met Tammy, in wie hij de liefde van zijn leven heeft gevonden, komt daarbij zwaar onder druk te staan. De wijze les? Open en eerlijk met elkaar praten had een hoop problemen en verdriet kunnen voorkomen.

Lucinda Riley is een meester in het benoemen van zwaardere thema’s als geweld binnen het huwelijk, drankverslaving, ziekte en dood terwijl het verhaal nergens te zwaar wordt. Daarnaast speelt de vraag of het moreel juist is om te besluiten iemand ter bescherming de waarheid te onthouden.

The Butterfly Room is een boeiend verhaal dat draait om relaties waarin het duidelijk wordt dat je je vrienden soms boven je eigen familie moet stellen. Een klein puntje van kritiek: terwijl je je verwondert over de bijna kinderlijke onbevangenheid van de zeventigjarige Posy, vraag je je af hoe het mogelijk is dat het geheim nooit eerder onthuld is. Zeker in zo’n kleine dorpsgemeenschap waar Admiral House deel van deel uitmaakt, is dat niet geloofwaardig. Voor het leesplezier maakt het niet uit. Met The Butterfly Room heeft Riley opnieuw een rasechte pageturner afgeleverd en bevestigt ze nogmaals haar terechte status van bestsellerauteur. 

4 sterren, door Helma

The Butterfly Room
Lucinda Riley
Macmillan Publishers
mei 2019

De zeven zussen
romantiek
geheim verleden

Alle Hebban-recensiesOver de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban bespreekt: The Butterfly Room van Lucinda Riley

 

Gerelateerd

Over

Lucinda Riley

Lucinda Riley

Lucinda Riley schreef op haar vierentwintigste haar eerste roman. De boeken van ...


Gesponsorde boeken