Hebban vandaag

Review /

Hot or Not? 'Aan alle jongens van wie ik hield' van Jenny Han

door Lindy (Hebban Crew) 3 reacties
De YA Club van 10 stort zich op veelbelovende young adult-titels. Volgens de uitgever dan. Deze week ‘Aan alle jongens van wie ik hield’ van Jenny Han. Maakt het boek de hooggespannen verwachtingen waar? Vijf Young Adults. Eén boek. Eén verdict: hot or not.


Over het boek

Elke keer dat Lara Jean verliefd is en het draait weer op niks uit, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht... en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus.  

Wat zijn de beloften?

Aan alle jongens van wie ik hield is volgens Moon Uitgevers een feelgood-liefdesverhaal waarvan de vertaalrechten al aan twintig landen zijn verkocht. Ook de filmrechten zijn al verkocht. Volgens Teen Vogue bevind je je met dit boek in YA-heaven, en Publishers Weekly zegt dat Lara Jean’s karakter het ontroerende verhaal een heel eigen identiteit en charme geeft.  

Het oordeel

Is het werkelijk zo’n fantastisch verhaal als de uitgever en pers beloven? Het YA Hot or Not-panel leest en beoordeelt nieuw te verschijnen boeken en peilt de temperatuur ervan. Hot? Or not?   


Audrey Van den Bogaerde

‘Aan alle jongens van wie ik hield is een boek dat je als jong meisje soms wel eens nodig hebt. Ik was werkelijk jaloers op Jenny Hans talent om de jeugdige herinneringen van haar hoofdpersonage toch nog een vervolg te geven. Een vervolg dat je wel eens kunt tegenkomen in je eigen leven. Wie heeft er nu altijd helden nodig of een jongen die uit de kast wil komen? Soms heb je gewoon eens nood aan een boek dat de wereld schetst hoe ze is. Gewoontjes, maar jij maakt het speciaal of juist minder leuk. (Ja, ik geef toe dat er dingen in je leven kunnen tegenvallen. Toch blijf ik altijd hopen op de goede afloop.)  

Maar om dezelfde reden denk ik ook dat niet iedereen Aan alle jongens van wie ik hield leuk zou vinden. Hou je niet van een druilerige, maar schattige liefde of gewoon een hedendaags boek? Dan is dit boek niks voor jou. Ook al bevat Aan alle jongens van wie ik hield sterke personages en speelt het niet altijd in op de onvermijdelijke clichés, kan ik helemaal begrijpen waarom iemand die een fervent fantasy-lezer is, het boek niet helemaal zou kunnen waarderen. Dit boek is een schattig en geen heldhaftig boek, maar zelfs dan is het onvoorwaardelijk hot voor dit tienermeisje.’  

Oordeel: HOT  

Femke van de Griendt

‘Het begin is prima en leest lekker weg. Er is een hoop verandert voor Lara Jean. Ten eerste is haar oudste zus Margot naar het buitenland voor haar studie. Daarnaast blijken haar geheime liefdesbrieven aan jongens van wie ze hield gepost te zijn. Die brieven komen vervolgens verweven door het hele verhaal aan bod. De rol van de liefdesbrieven stelde me een beetje teleur, omdat ik op basis van de omschrijving had verwacht dat het boek opgebouwd zou zijn uit de brieven.   

Gaandeweg begon ik te twijfelen aan de samenhang van het verhaal. Gaat het verhaal over hun gezin zonder moeder (waarvan het me nu nog niet duidelijk is hoe ze is overleden) en hoe het moet zonder Margot? Of over iets wat dicht in de buurt komt van een liefdesdriehoek: één meisje dat niet kan kiezen tussen twee jongens, die elkaar niet mogen? Ik kon Lara Jeans gevoelens niet meer volgen – van wie houdt ze nou? Ook Margot kon ik niet altijd even goed peilen. De enige van wie ik echt hield, is hun jongste zusje Kitty.  

De verhaallijn bevat rond elke brief en elke jongen een thema. Dat werd me een beetje te veel van het goede. Als ik Jenny Han was, had ik een paar thema’s geschrapt. Dan had het verhaal meer diepgang kunnen krijgen. Nu springt het van hot naar her. Desondanks ben ik benieuwd naar het tweede deel, in de hoop daar meer uitleg te vinden over de vraag van wie Lara Jean nu eigenlijk echt houdt.’  

Oordeel: NOT  

Tinke Janssen

‘Ik zat heel erg te twijfelen, hot or not? Uiteindelijk werd het toch not. Het boek is gewoon een leuk boek en ook echt leuk om te lezen. Maar voor mijn gevoel mis ik iets, de surprise-factor.  Sommige boeken hebben dat heel sterk, maar hoe meer je leest hoe voorspelbaarder het verhaal wordt. Eigenlijk hoef je alleen het begin en einde te lezen. Ik lees wel van zulke boeken, alleen dan niet zo dik. Ik denk dat de originaliteit er gewoon van af is, waardoor het eigenlijk een soort van cliché wordt. Het boek heeft wel gewoon grappige momenten, maar het thema liefde is zo erg voorspelbaar geworden door andere boeken. Waardoor je blijft vergelijken. Voor mijn gevoel is dat niet wat bij mijn leesstijl past.  

Daarbij komt ook nog dat ik iets extra’s zou willen. Gewoon nog een lekkere jongen in plaats van een voorspelbare love triangle. Gewoon een keer iets wat andere schrijvers niet doen. Laat je creativiteit eens losgaan, want waarom hebben alle meiden een vriendje of crush nodig? Uiteindelijk hebben we ze niet nodig, maar het is een lekkere extra. Dat is wel een positief punt van Lara Jean. Evenals familie is belangrijk. Niet al te min is dit geen slecht boek, alleen niet helemaal zoals verwacht. Maar uiteindelijk heeft iedereen een eigen mening, smaak en stijl. En vandaar kies ik voor not.’  

Oordeel: NOT  


Iris Scholte

'Ik vind Aan alle jongens van wie ik hield hot, want het was een heel schattig en leuk verhaal. Er zitten een aantal cliffhangers in het boek. Je wilt heel graag weten hoe het verder gaat nu de brieven van Lara Jean verstuurd zijn. Hoe zullen de jongens reageren als ze deze brieven krijgen en wat is Lara Jeans reactie hierop? Dat soort vragen kwamen er bij mij te binnen schieten. De schrijfstijl van de auteur is niet heel erg moeilijk. Ze gebruikt niet al te moeilijke woorden en ook de zinnen zijn niet al te lang. De hoofdstukken zijn ook heel erg kort waardoor je er makkelijk doorheen leest.  

De personages zijn wel redelijk realistisch. Soms begreep ik de reacties van Lara Jean niet echt, omdat het iets was dat ik nooit zou doen. Het verhaal is wel geloofwaardig. Het gaat over liefde en de stommiteiten die je doet als je verliefd bent of als iemand erachter komt dat jij verliefd op hem of haar bent en dat is toch wel herkenbaar.  

Aan alle jongens van wie ik hield heeft me vermaakt. Vooral omdat het verhaal heel schattig was. Je ziet hoe de personages zich ontwikkelden en hoe ze langzaamaan gevoelens voor andere personages kregen. Het is geen verhaal waarvan je echt op het puntje van je stoel zit, maar het is wel leuk als je even zin hebt om iets tussen de heftigheid van andere boeken door te lezen.  Daarom vind ik Aan alle jongens van wie ik hield hot.’  

Oordeel: HOT  

Marleen Ziemerink

‘Ik keek al lang uit naar dit boek. Ik was ook dolenthousiast toen ik las dat het boek vertaald zou worden. Helaas viel het een beetje tegen. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar ik kan niet zeggen dat het boek me zo heeft verrast zoals ik gehoopt had.  

Het boek gaat over Lara Jean, een meisje dat vijf brieven heeft geschreven aan jongens die ze in haar leven leuk vond/vindt. Per ongeluk worden de brieven gepost. Het verhaal draait eigenlijk om het terugdraaien van die brieven. Lara Jean probeert er alles aan te doen om de jongens te overtuigen dat het allemaal niet echt is. En verder… gebeurt er eigenlijk niet zoveel.  

Ik moest in het begin veel moeite doen om in het verhaal te komen. Er gebeurde niet veel en ik ergerde me aan het de oudere zus van Lara Jean. Ik vond haar een naar personage, ze was voortdurend gemeen bezig tegen de mensen om haar heen en het duurde echt lang voordat ik een beetje langs haar heen kon lezen. Erg jammer, want zij is niet eens een hoofdpersoon! Ik moest ook echt moeite doen om verder te lezen, maar ik wilde weten wat er verder zou gebeuren. Ik wilde het boek ook echt leuk vinden. Op een gegeven moment verdwijnt de zus grotendeels uit beeld en vanaf dat moment begon ik aardig in het boek te komen. De laatste 150 bladzijdes gingen daarom wel snel en voordat ik het wist had ik het boek uit.  

Het boek heeft zeker lieve, leuke en grappige stukjes en het is ook zeker geen slecht boek, maar het was niet helemaal mijn ding. Het boek mist helaas een sterke verhaallijn en krachtige personages. Lara Jean was naar mijn mening te soft en dat zorgt ervoor dat je niet echt het verhaal wordt ingetrokken. Dit boek is voor mij een beetje een tegenvaller. Aan alle jongens van wie ik hield voldeed helaas niet aan mijn verwachtingen.’  

Oordeel: NOT

Eindoordeel: NOT


Aan alle jongens van wie ik hield van Jenny Han ligt vanaf maandag 4 april in de boekhandel.Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

814 volgers
416 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hot or Not? 'Aan alle jongens van wie ik hield' van Jenny Han

 

Gerelateerd

Over

Jenny Han

Jenny Han

Jenny Han is geboren en opgegroeid in Richmond, Virginia. Ze ging naar de Univer...