Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Hebban Debuutprijs 2023: Dit is wat je moet weten over de achtste editie

door Hebban Crew 10 reacties
In 2016 won Lize Spit de eerste Hebban Debuutprijs en we zijn dus al weer toe aan de achtste editie van de lezersjuryprijs van Hebban voor oorspronkelijk Nederlandstalige debuten. Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan Koen Caris voor zijn debuutroman 'Stenen eten'. In september weten we wie de Hebban Debuutprijs 2023 heeft gewonnen. Maar eerst kun jij je aanmelden voor de lezersjury en kun je je stem uitbrengen op jouw favoriete Nederlandse of Vlaamse debuut die vorig jaar is verschenen voor de wildcard. In dit artikel lees je alles over de Hebban Debuutprijs 2023!

Looplabb is voor twee jaar hoofdsponsor

We beginnen met fantastisch nieuws. Vorig jaar was ze al partner, vanaf dit jaar is het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. Looplabb is gespecialiseerd in handgemaakte, kant-en-klare, opticien kwaliteit lees- en zonneleesbrillen en het leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Alle monturen zijn vernoemd naar een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Looplabb en de Stichting CPNB tekenden een overeenkomst voor twee jaar.

Koen Caris is de winnaar van de Hebban Debuutprijs 2022 (foto: Nelleke Tieman)

Lezersjury

De Hebban Debuutprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs. De groslist bestaat uit alle titels die door de uitgeverijen worden ingezonden en voldoen aan de voorwaarden. De redactie van Hebban selecteert hieruit veertien titels voor de longlist. Zij kijkt hiervoor naar verschillende criteria, waaronder de algemene ontvangst van een titel en gebruikersdata op Hebban. Nieuw in deze editie is de wildcard. De vijftiende nominatie wordt bepaald door Hebban-leden tijdens de wildcardverkiezing.

De lezersjury bestaat uit honderd ervaren literatuurlezers. Zij lezen en beoordelen de vijftien boeken op de longlist. De vijf boeken met de beste beoordelingen vullen de shortlist. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden voor de lezersjury. Deze shortlist wordt vervolgens gelezen door een professionele vakjury. De leden in deze vakjury maken we binnenkort bekend.

De auteur van het winnende boek ontvangt in september aanstaande de Hebban Debuutprijs 2023 en een cheque van € 2.500. Daarnaast krijgt het winnende boek een promotiecampagne ter waarde van € 2.500 op Hebban.

Oproep voor uitgeverijen

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 30 april middels een mailtje (bij het aanmelden van titels via mail ga je akkoord met de voorwaarden). Let op: Om kans te maken op een plek in de longlist, móét de uitgeverij de titel zelf aangemeld hebben (met uitzondering van de wildcard).

Over de Hebban Debuutprijs

De Hebban Debuutprijs is een aanmoedigingsprijs voor debutanten georganiseerd door lezerscommunity Hebban.nl en werd in 2016 voor het eerst uitgereikt. De Hebban Debuutprijs richt zich op Nederlandstalige literaire fictie en is de enige juryprijs van Nederland en Vlaanderen met een grote invloed van lezers. Een lezersjury bestaande uit meer dan 100 lezers bepaalt de shortlist uit een longlist van 15 boeken. Een professionele jury bestaande uit boekverkopers en Hebban-redacteuren kiest het beste debuut uit de shortlist van 5 titels. De winnaar wordt in september bekendgemaakt.

Lize Spit met Het smelt (2016), Roxane van Iperen met Schuim der aarde (2017), Antoinette Beumer met Mijn vader is een vliegtuig (2018), Thomas Rueb met Laura H. (2019), Judith Fanto met Viktor (2020), Simone Atangana Bekono met Confrontaties (2021) en Koen Caris met Stenen eten (2022).

Hebban Debuutprijs 2023: Meld je aan voor de lezersjury

Hebban Debuutprijs 2023: Nieuw! De wildcardverkiezing

Looplabb opens your eyes

Het Nederlandse leesbrillenmerk Looplabb is hoofdsponsor van de Hebban Debuutprijs. Looplabb en Hebban delen een gezamenlijke missie: lezers meer én met meer plezier laten lezen. En met een passende leesbril is een mooi boek nog fijner om te lezen. Looplabb is een leesbrillenmerk voor boekliefhebbers. Zo dragen alle monturen de naam van een klassiek werk uit de literatuur, zoals Lolita, Papillon, Faust, Dune of Catch 22. Met een grote drijfveer voor design, hoge kwaliteit en goede service, bouwt Looplabb gestaag aan een breed assortiment van goede, betaalbare en stijlvolle leesbrillen waarmee je gezien mag worden.

www.looplabb.comOver de auteur

Hebban Crew

2548 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Debuutprijs 2023: Dit is wat je moet weten over de achtste editie

 

Gerelateerd