Hebban vandaag

Review /

Hebban Highlights 2019: Hoe Hot is onze 'Hot or Not'?

door Hebban Crew 20 reacties
In december blikken we terug op een 2019 vol fijne artikelen over boeken. Een daarvan is onze succesvolle rubriek 'Hot or Not?', waarin Hebban VIPs samen een boek lezen en beoordelen. Wat lazen ze in 2019 en wat was hun oordeel over deze boeken? In dit artikel stellen we de hele rubriek aan de kaak: is de artikelreeks Hot or Not?

In 2019 bouwden we de Hebban Genreclubs om naar Hebban Cafés, en werden de meest actieve Hebbanleden onderdeel van de VIP Club. Zo komen alle genres samen, in plaats van ze te verdelen in hokjes. Tenslotte leest niemand exclusief één genre. Dat kostte wat organisatie, met name voor de Hot or Nots. Eerst werfden we de deelnemers vanuit de Genreclubs, maar nu sluiten de VIPs van alle kanten aan als ze gemotiveerd zijn.

En dat zie je terug! In de tweede helft van het jaar gingen we weer volop van start, met overtuigende resultaten. 

De VIP Club beoordeelde in totaal 9 boeken
3 waren Engelstalig, tegenover 6 Nederlandstalige boeken
Van alle besproken boeken waren er 4 debuten
3 thrillers
1 kinderboek
2 Young Adults
2 feelgood
1 literaire roman

Unaniem HOT! De VIPs

Met zo'n enthousiaste VIP Club als de onze kunnen we alleen maar trots zijn. Maar liefst 36 mensen deden mee aan de door ons voorgestelde Hot or Nots. Zij lazen, beoordeelden én maakten het leven voor andere boekgeïnteresseerden een stukje makkelijker. Hartelijk dank aan:

Renate | Kimberly | Merel K. | Onno | Eline | Annemieke | Sanne | Lore | Evy | Fien | Vera | Kees | Lieselotte | Marina | Yvette | Esther | Katy | Selene | Harriët | Sarah | Gigi | Inge | Lieke | Guy | Wendy | Jeanet | Karina | Demi | Yvonne | Minca | Elke | Laurie | Anne | Helma | Janneke | Marieke

Vier van onze VIPs lazen met 3 Hot or Not-boeken mee in verschillende categorieën. Zo las Renate naast twee feelgoodboeken ook mee aan een triller. Onno las twee thrillers en een roman. Merel K. ging de breedte in; een kinderboek, een hedendaagse YA en een fantasy YA. Kimberly had de smaak te pakken en las naast het haar bekende YA fantasygenre maar liefst twee thrillers. Ook ElineAnnemiekeSanneLoreEvy en Fien lazen meer dan eens mee; zij deden elk 2 keer mee aan de Hot or Not-reeks van 2019. 

De ene HOT is de andere niet

Voor uitgeverijen is het ook spannend, zo'n Hot or Not. Stel je voor dat de VIPs het boek niks vinden en een vernietigend oordeel geven? Ze bieden de boeken natuurlijk vooral aan als ze er echt heel zeker van zijn. Dat zie je terug, want er  werd maar liefst 48 van de 50 keer een HOT uitgedeeld. Toch zit er groot verschil tussen een hakken-over-de-sloot-HOT en een ik-trouw-later-met-mijn-exemplaar-HOT.


Hot or Not: De legende van de vuurberg van Sarah Lark

De legende van de vuurberg is het derde deel in de 'Rata Station'-trilogie van Sarah Lark. Deze dame heeft al heel wat boeken op haar naam staan, die verslonden worden door de feelgoodlezers. Na een sterk eerste en tweede deel, waren de verwachtingen hooggespannen. Dat is lastig, want in een boek waarin alle eindjes aan elkaar worden geknoopt is wat minder spanning, conflict en avontuur te vinden. Hoewel de VIPs ervan genoten en unaniem een HOT gaven, is het geen uitschieter in het oeuvre.

Lore: ‘De legende van de vuurberg krijgt van mij een twijfelachtige HOT. Na deel 1 en 2 valt het tegen, maar niettemin is het een mooi verhaal en wist Sarah Lark mij mee te nemen naar het Nieuw-Zeeland van toen.’

Ga naar de Hot or Not van De legende van de vuurberg


Hot or Not: The Million Pieces of Neena Gill van Emma Smith-Barton

Natuurlijk kan elk boek wat kritiekpuntjes verwachten, maar de unanieme HOT van de 6 VIPs was hier bijzonder sterk. Een verrassend en origineel boek dat de lezers continu geboeid hield. 

Fien: 'De verhaallijn is onvoorspelbaar, af en toe lijdt Neena aan geheugenverlies en weet ze niet meer hoe ze op een plek is terechtgekomen, dit zorgt ervoor dat je als lezer geïntrigeerd bent en steeds verder wil lezen om te weten te komen wat er aan de hand is. The Million Pieces of Neena Gill is heel speciaal, het valt met geen enkel ander boek te vergelijken. Daarnaast is het ook een belangrijk boek en brengt het je iets bij als lezer, ofwel kan je jezelf terugvinden in Neena ofwel verschaft dit boek je meer inzicht in wat mensen doormaken die in een gelijkaardige situatie zitten.'

Ga naar de Hot or Not van The Million Pieces of Neena Gill


Hot or Not: De genadigen van Margaret Owen

Er was redelijk wat twijfel over De genadigen, de YA fantasy van debuutauteur Margaret Owen. De unanieme HOT is vooral te danken aan de goede wereldbouw, een interessante opzet en heel veel potentieel. Dat kwam niet helemaal uit de verf, daarvoor waren er toch teveel kritiekpunten. Maar de VIPs waren geïntrigeerd door de originaliteit.

Elke: ‘De genadigden is een fantasy met ontzettend veel potentie, maar ook met een aantal minpunten. Daarom vond ik het erg moeilijk om te beoordelen, maar omdat ik enorm benieuwd ben naar het vervolg en ik de wereld die Owen heeft opgezet superinteressant vond, geef ik het toch met enige twijfel een HOT.'

Ga naar de Hot or Not van De genadigen


Hot or Not: The Family Upstairs van Lisa Jewell

The Family Upstairs had een zeer goed gegeven: een kerngezonde baby en drie doden die al minstens een paar dagen heen waren. De VIPs waren geïntrigeerd, en Jewell wist de suspense er goed in te houden. Maar dat maakte het boek toch niet echt volbloed thrillermateriaal. Het boek kreeg een unanieme HOT dankzij de leeservaring, maar met kanttekening.

Yvonne: 'Laat ik zeggen dat Lisa Jewell er een kei in is om verwarring te zaaien! Uiteraard van harte welkom bij een mysterie, maar niet zo zeer bij een thriller omdat er kans is dat de spanning onder gesneuveld wordt. En dat is precies wat er hier is gebeurd. De meerdere lagen van het boek maken het interessant, maar tegelijkertijd ook een tikkeltje lastig. Toch vind ik The Family Upstairs een HOT. Niet zozeer om de spanning, maar door het leesplezier dat het verschaft.'

Ga naar de Hot or Not van The Family Upstairs


Hot or Not: De zilverweg van Stina Jackson

De Hot or Not van Stina Jackson's debuut had hetzelfde probleem. De VIPs waren laaiend enthousiast over de prachtige emotionele beschrijvingen en de manier waarop de auteur dat wist te verbinden aan het ruige landschap. Maar de ontknoping was toch echt wat te voorspelbaar. Voor één VIP was het daarmee net over het randje; een NOT, maar de rest was niettemin overtuigd. 

Guy: 'Met torenhoge verwachtingen begon ik in het bekroonde boek. Zeker omdat ik sinds lang fan ben van Scandinavische thrillers en romans. Van mij krijgt De Zilverweg nog net (een krappe) HOT, vooral omdat ik veronderstel dat dit debuut bij velen in de smaak gaat vallen. Tevens kijk ik uit naar de zo gevreesde tweede thriller, waarin Stina Jackson moet bevestigen of helemaal overtuigen.'

Ga naar de Hot or Not van De zilverweg


Hot or Not: The Secrets We Kept van Lara Prescott

The Secrets We Kept werd nauwlettend in de gaten gehouden, want het debuut zou al snel ook in het Nederlands verschijnen. De VIPs werden weggeblazen door de schrijfstijl en plot, en konden zich bijna niet voorstellen dat het hier om een onervaren auteur ging. Lara Prescott maakte een overtuigende indruk in deze unanieme HOT.

Eline: 'Prescott zet met dit debuut het liefdesverhaal tussen Boris en Olga, de spanning bij de geheime diensten en de kracht van literatuur en kunst centraal, terwijl ze indirect kritiek levert op de problematieken die nog steeds niet volledig weggewerkt zijn in onze maatschappij. Dit is meer dan ik ooit zou kunnen vragen van een debuut en ik vind het dan ook opmerkelijk dat Prescott hierin geslaagd is op zo’n boeiende en aangrijpende manier.'

Ga naar de Hot or Not van The Secrets We Kept


Hot or Not: De sterrengever van Jojo Moyes

Soms zijn de verwachtingen zo hooggespannen dat je bij een trage start al direct begint te vrezen. Dat gebeurde bij het lezen van De sterrengeverMoyes is niet alleen bekend, maar ook zeer geliefd onder de feelgoodlezers. Dit boek is iets anders dan anders, en ze besteedt veel tijd aan het opbouwen van haar personages. Maar al snel pakte het op en kwam echt alles goed. Ook deze HOT was heel sterk.

Sarah: 'Het was alsof ik mee mocht rijden met de Engelse Alice en zo ook de avonturen van Margery mocht meemaken. Het is een prachtig, indrukwekkend verhaal dat ik met een traan en een lach heb gelezen. Dat Jojo Moyes een geweldige vertelster is, daar was ik al van overtuigd. Met De sterrengever bevestigt ze dit alleen maar.'

Ga naar de Hot or Not van De sterrengever


Hot or Not: Borealis van Marloes Morshuis

Borealis was de junior-editie van de Nederland Leest campagne van 2019. Het hele land las dit kinderboek, dus ook onze VIPs. Het boek zat goed in elkaar, maar was wel duidelijk bedoeld voor de wat oudere lezer. Over het vertelperspectief verschilden de meningen en de vrij milde kritiek uitte zich toch in 1 NOT. De andere 6 VIPs waren overtuigd. 

Katy: 'Borealis mag er zijn. Morshuis heeft een onderhoudend verhaal geschreven dat speelt met fictie en realiteit en voldoende stof biedt tot nadenken. De plot is doordacht en bevat genoeg onvoorspelbaarheid om de aandacht zonder moeite vast te houden. De personages zijn goed uitgewerkt en divers, niet alleen vanwege nationaliteit en etniciteit, ook hun uiteenlopende karakters zorgen voor een interessante mix.'

Ga naar de Hot or Not van Borealis


Hot or Not: Perfecte resten van Helen Fields

Je kon de afgelopen weken niet om dit boek heen op Hebban. De verwachtingen waren dan ook hoog. Zou dit dan toch echt die nieuwe favoriet worden van die-hard thrillerlezers? Maar liefst 7 VIPs waren het unaniem met elkaar eens: ja! Gruwel, goede personages en een niet-aflatende spanningsboog. Het boek werd direct op allerlei Hebban verlanglijstjes geplaatst.

Renate: 'Dit was echt een boek dat ik wilde blijven lezen – dat je baalt dat als je andere dingen moet doen. Toen ik zag dat het boek te beluisteren was via de luisterbieb, was het lekker makkelijk als ik in de auto zat. Dan luisterde ik gewoon verder. Het is een boek dat  naar meer smaakt; gelukkig is het een eerste deel in de serie rond Callanach en Turner, wat een hoop leesplezier gaat betekenen. Ik kan nu al niet meer wachten.'

Ga naar de Hot or Not van Perfecte resten


Wij zijn eruit: de Hot or Not-artikelen zijn HOT! Kijk jij al uit naar de volgende editie?

Powered by de Hebban VIP Club

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de bijdragen van de leden van de Hebban VIP Club. De Hebban VIP Club is een exclusieve club voor leden met een roze Hebban-hart die het leuk vinden om Hebban te helpen de beste, fijnste en leukste plek te laten zijn en blijven voor liefhebbers van boeken. 

Meer over de Hebban VIP ClubOver de auteur

Hebban Crew

2178 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Highlights 2019: Hoe Hot is onze 'Hot or Not'?

 


Gesponsorde boeken