Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Hebban Leesclub | Het dossier

Maar liefst vijftig deelnemers startten aan de Hebban Leesclub rond Het dossier, de nieuwe thriller van Anya Niewierra. Het succes van Niewierra's debuut in 2013, Vrij uitzicht, veroorzaakte hoge verwachtingen. Heeft ze die met dit tweede boek waargemaakt volgens de leesclub?

Startpagina Leesclubs | Alle Hebban Leesclubs | Hebban Leesclub Hall of Fame  | Leesclub voorwaarden | Laatste Leesclubnieuws | Veelgestelde vragen | De Leesclub nieuwsbrief | De Leesclubassistent | Leesclubcoördinator worden

Dit eindverslag is van de hand van leesclubcoördinator Kees van Duyn.

Josta Bresse, oorspronkelijk uit de DDR afkomstig, woont in het Zuid-Limburgse Mechelen. Op een middag wordt ze wakker en merkt dat het tien dagen later is dan toen ze naar bed ging. Als ze onder de douche staat, ziet ze een litteken dat er nooit eerder is geweest. Onderzoek door een arts wijst uit dat er een nier weggehaald is. Nadat ze hiervan aangifte gedaan heeft, begint de recherche een onderzoek. Na verloop van tijd begint de onderzoekend rechercheur aan Josta's identiteit te twijfelen. Josta wil bewijzen dat ze is wie ze is en vertrekt naar Berlijn, waar ze een aantal jaren als moest werken. Ze heeft er, vanwege een geheim dossier, ook gevangen gezeten in de Stasi-gevangenis Hohenschönhausen. Ondanks dat dit al jaren geleden is geweest, wordt er nog steeds een dodelijke jacht op dat dossier gemaakt. Josta wil het, om haar identiteit aan te kunnen tonen, echter in haar bezit krijgen. Dat dit niet zonder gevaar is, had ze vooraf niet voorzien.

Het personage Josta, een sterke vrouw

Over het algemeen is Josta het personage dat het meeste aanspreekt. Linda vindt haar een sterke vrouw die, ondanks haar angst, de waarheid op tafel wil hebben. Ook benoemt ze Ganbaatar. Volgens Elly van der Meer is hij van grote betekenis voor Josta, maar ook voor het boek. Sylvia ten Hove wil van iedereen graag weten wat ze van David, de overleden man van Josta, vinden. Zelf denkt ze dat hij vermoord is. Hierop ontstaat een leuke discussie waar ook Anya zich in mengt. Annette merkt nog op dat Helmut Balden, de ondervrager, voor contrast en het spanningseffect zorgt. Maar ook dat je door hem meer achtergrondinformatie over de DDR krijgt.

Korte en kernachtige zinnen

De korte en kernachtige zinnen, maar ook de korte hoofdstukken zijn voor Herman Nieuwenhuis de reden dat hij snel verder wilde lezen. Dit wordt onderschreven door Alie Haarsma, die ook nog opmerkt dat de Duitse woorden die Josta gebruikt, versterken dat het verhaal zich deels in Duitsland afspeelt. Door het thema kun je volgens Kees van Duyn misschien verwachten dat het een moeilijk leesbaar boek is, maar hij vindt dat daar geen enkele sprake van is. Koen Chevalier geeft aan dat het beeldend is waar nodig en dat de cursieve tekstgedeeltes voor meer diepgang zorgen.

Overleven in de DDR

Dat dit een leesclub met veel deelnemers was, was aan deze vraag te merken. Naast het leven in de DDR, dat diverse keren genoemd werd, waren er volgens de deelnemers nog vele andere thema's. Bij Daniel Visscher waren dat onder andere de eenzaamheid en Josta's onprettige herinneringen aan de Ondervrager. Wietske Boonstra vindt dat liefde ook een belangrijk thema in het verhaal is. Als voorbeeld geeft ze de liefde tussen ouder en kind en tussen (jong-)volwassenen. Dayenne noemt op dat zij overleven ook een belangrijk thema vindt. Daarbij denkt ze aan Josta die in de DDR heeft moeten overleven, maar eigenlijk nu opnieuw.

Goed gedoseerde spanningsopbouw

Greet Braem is erg lovend over de opbouw van het verhaal, ze vindt het fantastisch hoe er naar de plot wordt toegewerkt. Fiona is het met haar eens en vond op haar beurt de perspectiefwisselingen heerlijk om te lezen. Marianne kon, net als een aantal anderen, eigenlijk niet stoppen met lezen omdat ze door de goed gedoseerde spanningsopbouw en -verminderingen in het verhaal gezogen werd. Inge Otter vroeg zich in het begin, dat ze eenvoudig en mysterieus vindt, af waar het verhaal naartoe zou gaan. Voor ze er erg in had, bevind ze zich in een hectiek van gebeurtenissen en spanning.

Ingenieus plot

Goldie heeft Het dossier met veel plezier gelezen en is er erg tevreden over. Het boek en het verhaal komen op haar over als het leven in een rollercoaster. Monique vond dat de goed gedoseerde spanning en een mooie uitwerking van de personages dit boek tot een 'must have' bestempelen. Lilian merkt op dat er de laatste jaren veel thrillers met een historische context zijn verschenen en vindt dat Het dossier in hetzelfde rijtje met De Da Vinci code past. ChantalH ten slotte vindt dat het boek zeer ingenieus in elkaar zit en voelde tijdens het lezen de beklemming en paranoia uit de Stasi-periode. Alle actieve deelnemers zijn het er unaniem over eens dat Anya Niewierra een bijzonder en prachtig boek geschreven heeft.

Hoewel het vooral een leesclub was voor en door de deelnemers, heeft ook Anya zich in de diverse discussies gemengd. Dat werd door iedereen erg op prijs gesteld. In een van haar reacties heeft Anya gezegd dat het haar niet zal verbazen als op termijn meer communities zoals Hebban zullen ontstaan waarin met de schrijver gebrainstormd kan worden over opbouw van scènes, plots, et cetera. Ook zegt ze geraakt te zijn door de vele positieve reacties. Hierdoor, zo geeft ze aan, besef je weer waarom je schrijft.

Het eindoordeel  

De Hebban Leesclub rond Het dossier is afgesloten met een (afgeronde) gemiddelde waardering van ★★★★½. Ben je nu nieuwsgierig geworden naar het boek? Lees een fragment uit Het dossier.

Lees hier de volledige discussie

Om dit mooie resultaat te vieren, geven we vijf gesigneerde exemplaren van Het dossier weg. Doe mee!

Wil jij ook graag eens deelnemen aan een Hebbanbuzz of een Hebban Leesclub, kijk dan hier voor welke titels je kunt inschrijven.Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Leesclub | Het dossier

 

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...

Hebban Spots

Het dossier

51 volgers

Welkom bij de leesclub rond Het dossier, de nieuwe thriller van Anya Niewierra, die in 2013 succesvol debuteerde met Vrij uitzicht (Uitgeverij B for Books). De deelnemers zijn bekend, aanschuiven...

Gesponsorde boeken