Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Hebban Leesclub | Trots en vooroordeel

‘Trots en vooroordeel’ van Jane Austen is nog altijd voer voor discussie. Dat merkten de drieëntwintig lezers die samen deze klassieker onder de loep namen. Onder leiding van Janneke Bouwman lazen de deelnemers hun verschillende uitgaves en edities, maar kwamen tot een gezamenlijk oordeel!


Startpagina Leesclubs | Alle Hebban Leesclubs | Hebban Leesclub Hall of Fame  | Leesclub voorwaarden | Laatste Leesclubnieuws | Veelgestelde vragen | De Leesclub nieuwsbrief | De Leesclubassistent | Leesclubcoördinator worden

Dit eindverslag is van de hand van leesclubcoördinator Jannek Bouwman.

Over het boek

Eén van de meest bekende zinnen uit de Engelse literatuur is de openingszin van Pride & Prejudice: It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife. 

Deze overbekende klassieker vertelt het liefdesverhaal van Elizabeth Bennet en Fitzwilliam Darcy. Zij ontmoeten elkaar op een bal en hebben eigenlijk direct een hekel aan elkaar. De gevoelens worden gevoed door de wraakzuchtige roddels die aan Elizabeth worden verteld en de hooghartige houding van Darcy, die met name de familie van Elizabeth beneden zijn stand vindt. Trots en vooroordeel moeten eerst uit de weg geruimd worden voordat het geluk zijn intrede kan doen. Kunnen zij beiden hun hoofd buigen?  

Austens boodschap

Naast de 15 leesclubdeelnemers doen 8 lezers mee met een eigen boek. De één met een Engelstalige versie, de ander met een oudere uitgave of zelfs met twee exemplaren naast elkaar om het verschil te zien. Alle leeftijdscategorieën zijn in de leesclub vertegenwoordigd, van jong tot ouder: van 16 tot net boven de 60. Voor de meesten is het een hernieuwde kennismaking met Jane Austen, voor sommigen is Trots en Vooroordeel een onbekend verhaal. Maar iedereen geeft aan dolgraag de gelegenheid aan te grijpen om dit boek (nog eens) te lezen.

Tijdens het lezen en het beantwoorden van de vragen komt steeds meer informatie naar boven: andere boeken over Jane Austen en/of over Elizabeth en Mr. Darcy, films, series, Wikipedia werd nageplozen. Waar ook veel over wordt gediscussieerd zijn de vele brieven die door de personages naar elkaar gestuurd werden. Brieven die gekoesterd en herlezen werden, meegenomen op reis. Ze hebben ook een hele specifieke functie in het boek om de lezer te informeren over gebeurtenissen die niet expliciet verteld worden. De schrijfstijl van Jane Austen wordt poëtisch en beeldend genoemd en wordt treffend omschreven door Hetty: 'Door al die mooie bloemrijke omschrijvingen zie je alles gewoon voor je.' Ook Austens humor wordt zeer gewaardeerd. 

Jane Austen weet nog steeds de lezers te raken met haar prachtige boek:  

Haar mooie beschrijvingen, haar prachtige taal, haar dialogen die ontroerend, humoristisch, licht ironisch waren. Maar alles even subtiel. Ze heeft een 'simpel' liefdesverhaal zoveel lagen, zoveel diepte meegegeven. Jane Austen heeft een verhaal geschreven dat ik steeds opnieuw kan herlezen, waarin ik steeds opnieuw iets nieuws, iets moois kan ontdekken. Ik bewonder haar daarom. - Annick

De boodschap die Jane Austen met dit boek mee wilde geven aan haar lezers, is er één van alle tijden. Geconstateerd wordt dat trots en vooroordeel ook vandaag de dag een grote rol spelen in de maatschappij. Hoe gaan we daar mee om? Wat kunnen we daarbij leren van Jane Austen?

'Stap over je aannames heen en vorm een eigen mening, is de boodschap die Jane Austen iedereen 200 jaar na het verschijnen van haar boek de mensen nog steeds mee lijkt te willen geven'.

Het enthousiasme over Trots en Vooroordeel bleef onverminderd hoog gedurende de hele leesclub. Een aantal deelnemers heeft zelfs als visuele aanvulling op de geschreven tekst na het lezen van het boek de film of (één van) de series gekeken die naar aanleiding van het boek zijn gemaakt. Dit alles kan natuurlijk alleen maar resulteren in een geweldige sterrenregen: gemiddeld 4,7 sterren!  

Het eindoordeel  

De Hebban Leesclub rond Trots en vooroordeel is afgesloten met een (afgeronde) gemiddelde waardering van ★★★★½.

Lees hier de volledige discussie

Wil jij ook graag eens deelnemen aan een Hebbanbuzz of een Hebban Leesclub, kijk dan hier voor welke titels je kunt inschrijven.Over de auteur

Hebban Crew

2127 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Leesclub | Trots en vooroordeel

 

Gerelateerd

Over

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Hebban Spots

Trots en vooroordeel

47 volgers

Welkom bij de leesclub rond Trots en vooroordeel, de klassieker van Jane Austen (Uitgeverij L.J. Veen Klassiek). De deelnemers zijn bekend, aanschuiven met een eigen exemplaar van deze wereldberoemde...

Gesponsorde boeken