Hebban vandaag

Listmania /

Hebban Literatuur recensie top 10 november 2015

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Op Hebban lichten we elke maand tien literatuur-recensies uit, die vorige maand zijn geschreven door onze Hebban-recensenten. Recensies die opvallen vanwege het overtuigende oordeel of de mooie schrijfstijl. Bekijk hier de Hebban Literatuur recensie top 10 van november.

Lisanne Brans over Een vorig leven - Toon Tellegen *****

"Wat Tellegens werk zo intrigerend maakt is de onbevangenheid waarmee hij lijkt te schrijven en die zo moeiteloos en natuurlijk overkomt: elk woord klopt, elke zin klopt en Tellegen weet elke vorm van herkenbare twijfel over het leven overtuigend bloot te leggen."

Guy Doms over Avenue van de mysteriën - John Irving ***

"Avenue van de mysteriën is dan wel een echte Irving, deze roman is echter anders dan we van hem gewend zijn. Geen verrassende plot maar eerder een krachtig, boeiend en fascinerend verhaal."

Myrthe Bösensell over Nora - Colm Tóibín ****

"Het taalgebruik is net als Nora sterk, gevoelig en opvallend precies. Er staat geen woord verkeerd en geen woord te veel in de roman. De auteur heeft zonder de literariteit op te zoeken een prachtig werk geschreven. Ontroerend maar absoluut niet zoetsappig. Alledaags maar niet banaal of voorspelbaar."

Koen Driessens over Niemand hield van Billie Vuist **

"Meer moeite hebben we met onvolkomenheden in plot en personages: waarom moet een van Moeder Vuists obscene klanten een jood zijn (tenzij om de lezer te provoceren), waarom verbergt buurman Gabba Henk zijn ware aard zo fanatiek en werkt hij samen met de kinderen mee aan de ontmanteling van het pedofilienetwerk, waarom laat de auteur Billies buurmeisje Mei hoofdstukken afsluiten met een Suske & Wiske-citaat als dat nooit ter zake doet?"

Dick van der Veen over Het verdriet van anderen - Philip Huff *****

"Huff is de pure propagandist voor dieplezen met ragfijne karakterbeschrijving en groot empathisch vermogen."

Istvan Kops over De kozakkentuin - Jan Brokken ****

"Het knappe van De kozakkentuin is dat het verhaal een heel persoonlijk aandoend relaas is geworden van Alexander von Wrangel. Het boek mag dan in de basis een stukje geschiedvertelling zijn, als lezer waan je je constant ergens als toehoorder op de achtergrond als hij en Dostojevski een van hun vele discussies hebben."

Bie Helena over Wat alleen wij horen - Saskia de Coster
***

"Met haar eenvoudige en verhelderende taalgebruik heeft de Coster haar strepen zeker verdiend, maar evenzoveel slaat ze in deze roman de bal helemaal mis."

Inge Deutekom over Winter in Gloster Huis van Vonne van der Meer ****

"Net als in eerdere romans van Van der Meer kun je je goed identificeren met de personages en word je getroffen door de mildheid waarmee de schrijfster hun zwakheden beschrijft. Een fijnzinnig boekje met een boodschap die tot nadenken stemt."

Victor de la Vieter over Hadzji Moerat - Leo Tolstoj ****

"Hadzji Moerat - perfect uitgegeven en vertaald, voorzien van en legenda en notenapparaat - kondigt een nieuwe Tolstoj-uitgave aan. Niks hogeschool voor de literatuur voor wie Ruslandkunde heeft gestudeerd. Gewoon aan beginnen, de tijd voor nemen en van genieten."

Kris de Smet over Het eerbetoon - A.B. Yehoshua ****

"Het eerbetoon levert de lezer een zeer interessante stilistische mengeling van culturen, talen, religies en persoonlijkheden binnen een geheel van verrassende en vaak onconventionele verhaallijnen."

Klik hier voor meer Hebban-recensies!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: Hebban Literatuur recensie top 10 november 2015

Gesponsorde boeken