Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #13: Het is Boekenweek!

door Hebban Crew 1 reactie
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


De Boekenweek is begonnen! Het thema van dit jaar is Rebellen & Dwarsdenkers. Annejet van der Zijl schreef het Boekenweegeschenk Leon & Juliette en Özcan Akyol het Boekenweekessay: Generaal zonder leger. Het essay gaat over het boekenvak zelf en dat zorgde deze week natuurlijk alweer voor wat geroep over en weer. Eveline Aendekerk en Ellen Deckwitz waren te horen op NPO Radio 1 over deze ‘heisa’.

Benieuwd? Van 7 tot en met 15 maart is de Boekenweek en is het essay te koop in de meeste boekhandels. En bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige literatuur krijg je het Boekenweekgeschenk cadeau. Er worden ook tal van activiteiten georganiseerd door het hele land én op Hebban valt er veel te lezen. We geven een dagelijkse update in Newsroom, zodat je een overzicht hebt van wat je niet mag missen. En, reminder: je kunt Newsroom sinds kort ook makkelijk lezen via onze app

En last but not least, Ellen Deckwitz schreef het Boekenweekgedicht. Het gedicht heeft als titel Rebel en past daarmee perfect binnen het thema. Een fragment uit het gedicht wordt cadeau gegeven op een linnen tas bij de boekwinkel en bibliotheek, en er zullen 100.000 kaarten verspreid worden door Boomerang. En dat is fijn, want het is een prachtig gedicht en het wordt ongetwijfeld nog mooier wanneer je na een paar biertjes in een hoekje van een kroeg de trap afstrompelt op zoek naar een wc, maar in plaats daarvan tegen een kaartenrek aanloopt.  

BOEKBERICHTEN

 


De grootste literatuurprijzen van Nederland

Deze week nieuws over 2 van de grootste literatuurprijzen van Nederland. De shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020 is bekendgemaakt. Zes auteurs zitten nog tot mei in spanning, genomineerd zijn Saskia de Coster, Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Manon Uphoff en Marijke Schermer. 

En nieuws over de andere prijs, die een tijdje lang door het leven ging als ‘Literatuurprijs’ nadat BookSpot zich terug had getrokken als sponsor. Bij de meeste mensen staat deze prijs overigens nog steeds in het geheugen gegrift als AKO Literatuurprijs, maar de nieuwe naam wordt *tromgeroffel* de Boekenbon Literatuurprijs. Boekenbon heeft namelijk de sponsoring voor de komende vijf jaar op zich genomen. BookSpot maakte een bijzonder uitstapje door er twee prijzen van te maken, fictie en non-fictie, maar Boekenbon gaat gewoon weer lekker terug naar één prijs van 50.000 euro, waar beide genres kansmaken.

Internationaal 

We gaan toch nog even terug naar het Boekenweekgeschenk, deze week werd namelijk bekend dat Leon & Juliette nog voor verschijning verkocht is aan Amazon VS. Een unicum. Een uitgebreidere versie zal volgend jaar in Amerika te lezen zijn. 

Ook Thomas Olde Heuvelt gaat naar Amerika. Zijn roman Echo is voor een megabedrag verkocht aan Nightfire Books, een nieuwe horrorimprint van Macmillan. Echo gaat de hoofdtitel worden van Nightfire.

En uitgeverij Lebowski heeft bekendgemaakt dat ze de namen van de vertalers vanaf nu altijd gaan vermelden op boekuitgaven. Vertalers krijgen vaak nog te weinig aandacht, terwijl zij degenen zijn die ervoor zorgen dat boeken ook in ons eigen taal leesbaar zijn. Martin de Haan, vertaler van onder andere Houellebecq, gaf een lezing vanuit de overtuiging dat er anders moet worden omgegaan met vertalerschap en vertalingen. Lebowski is het daar mee eens en gaat dit veranderen.

We wensen jullie een hele fijne Boekenweek!

Hebban Facts & Figures

Week 10, 2020Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #13: Het is Boekenweek!

Gesponsorde boeken