Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #16: De tijd vliegt langzaam voorbij

In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Daar zijn we weer. De weken vliegen voorbij, al voelt dat helemaal niet zo nu we dag na dag binnen moeten zitten. Toch komt het Weekoverzicht altijd weer sneller dan verwacht. We hebben allerlei nieuwtjes van deze week voor je verzameld, en ja, minstens de helft is corona-gerelateerd, maar er zijn weer creatieve dingen bedacht.

Het is april en dat betekent dat we wat anders gaan lezen. De vijfde keer dat we de themamaand ‘Lees eens wat anders’ organiseren. Tijd om uit je comfort zone te stappen dus en een boek te lezen dat je normaal niet zo snel op zou pakken. Wie weet wat je ontdekt! Het is helemaal aan jou wát je gaat lezen, als het maar anders is. Laat je ons weten welk boek je hebt gekozen? 

En ook de Debuutprijs komt er weer aan. De juryprijs bekroont het beste Nederlandstalige debuut van het afgelopen jaar in de genres literaire fictie, literaire non-fictie, spanning, Young Adult en feelgood. Je kunt dus ook vanaf nu jouw favoriete debuut nomineren. Heb jij een boek gelezen dat uitkwam tussen 1 april 2019 en 1 april 2020, waarvan jij vindt dat het deze prijs verdient? Je weet wat je te doen staat. 

Dan hebben we nog een klein oproepje. We zijn namelijk benieuwd naar jouw leesgedrag tijdens deze corona-crisis. Daarom hebben we een enquête gemaakt, waarin jij kunt aangeven of je anders leest de laatste weken. We zouden het waarderen als je die voor ons in wilt vullen!

Een verzameling van nieuwtjes

Goed nieuws voor Marieke Lucas Rijneveld deze week. Eerder werd al bekend dat De avond is ongemak op de longlist van de International Booker Prize stond, maar deze week werd de shortlist bekendgemaakt en ook daar prijkt het boek op. En dat is bijzonder, want dit is voor het eerst dat een uit het Nederlands vertaald boek op de shortlist eindigt. De winnaar wordt op 19 mei bekendgemaakt. 

Vrouwkje Tuinman won deze week de Grote Poëzieprijs 2020 met haar bundel Lijfrente. Het is dé poëzieprijs van Nederland, de opvolger van de VSB Poëzieprijs. De dichteres wint een geldbedrag van 25.000 euro. De jury noemde de bundel ‘openhartig, soms licht absurdistisch. Niet makkelijk, maar wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil.’. Een goeie leestip dus. 

Uitgeverij Prometheus gaat de ‘voorspellende’ thriller De ogen van de duisternis van Dean Koontz publiceren. Het boek bestond al in het Nederlands, maar was overal uitverkocht. Prometheus zag hier wel brood in en kocht de rechten. Momenteel is er veel vraag naar de thriller uit 1981, omdat Koontz daarin het corona-virus zou voorspellen. 

BOEKBERICHTEN

 
 

Nieuwe initiatieven

Deze week hadden we twee online boekpresentaties:


Hebban biedt de mogelijkheid voor auteurs om zichzelf en/of hun boek(en) onder de aandacht te brengen op het Open Podium in Newsroom. De eerste bijdrage was van Christine Otten, die ons een interessante inkijk gaf in het schrijven van haar nieuwste boek Een van ons. Heb jij ook iets dat je wilt delen? Mail dan naar vandaag@hebban.nl (de reactie selecteert). 

We verzamelden deze week thuisblijftips voor kinderen, want ook daar wordt gelukkig van alles voor bedacht. Zo geeft uitgeverij De Vier Windstreken knutseltips, is Bol.com de online boekenclub Thuisblijvertjes begonnen en krijg je van De Schoolschrijver Huisarrest: de eerste kinder-Decamerone. 

Schrijfster Petra Kruijt heeft een kort verhaal geschreven over stewardess Hannah. Speciaal voor haar fans maar ook voor iedereen die de Liefde in de lucht serie nog niet kent. Ook Hannah zit in quarantaine, net als de rest van Nederland, en dus kan ze even niet vliegen. De omnibussen van de serie zijn door uitgeverij LOFT tijdelijk in prijs verlaagd, dus mocht je genoten hebben van dit verhaal, dan kun je gelijk verder lezen. 

Een nieuwe podcast voor lezers: Olaf Koens, Ronit Palache en Stefan de Vries zijn besmet met het leesvirus en dus maar een gelijknamige podcast begonnen. Hierin praten ze over de boeken die ze lezen tijdens hun quarantaine. Via Spotify te beluisteren. 

Hebban Facts & Figures

Week 14, 2020Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #16: De tijd vliegt langzaam voorbij

 

Gerelateerd