Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #2: Een huwelijk

door Hebban Crew 17 reacties
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

December is begonnen. Een leuke maand voor ons, aan de ene kant zijn we 2019 af aan het ronden middels beste-boeken-van-2019 en aan de andere kant blikken we alvast vooruit naar de reading challenge 2020. En ondertussen is de adventskalender van start gegaan, elke dag een nieuwe verrassing. Er gebeurt van alles…

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

Huwelijk

Het opvallendste nieuws van deze week speelt zich lekker dicht bij huis af en komt van… ons. Namelijk ons huwelijk met CPNB. Afgelopen maandag werd er getekend voor een samenwerking. Ons belangrijkste doel: de Nederlander inspireren meer te lezen.  

Eveline Aendekerk, directeur CPNB:

'Ik ben reuze trots op deze samenwerking en hoop van harte dat het het begin is van nog veel meer moois. We slaan de handen ineen om nog meer lezers te bereiken en ze aan te zetten tot een gang naar boekwinkel en bibliotheek.'

Cup-a-soup

En dat is hard nodig want, zo bleek deze week uit de resultaten van het onderzoek PISA, de leesvaardigheid van de Nederlandse 15-jarigen daalt enorm. En niet alleen de leesvaardigheid, ook het leesplezier. Het leesplezier van vijftienjarigen in Nederland is zelfs lager dan in alle andere landen die in deze editie van PISA zijn onderzocht. Dat is natuurlijk best wel treurig.  

Eveline Aendekerk gaf een interview waarin ze zegt dat lezen een soort 'cup-a-soup-moment' moet worden. Natuurlijk werden er een paar zuurpruimpjes wakkergeschud door deze zin want 'cup-a-soup is vies' en 'lezen is veel meer dan dat'. Als je even verder leest zie je dat het gaat om het dagelijks inbouwen van een vast moment om te lezen, en daar is natuurlijk niks mis mee. En dan hebben we het specifiek over de doelgroep die wel wíl lezen, maar er geen tijd voor vrijmaakt. Opvallend is ook dat de kritiek vooral komt van veellezers, die zich blijkbaar niet kunnen verplaatsen in mensen die zelden tot nooit lezen. Als die mensen dagelijks minstens tien minuten gaat lezen is dat toch best een mooie vooruitgang?  

'Dan heb je de groep mensen die wel willen, maar denken dat ze geen tijd hebben. Die groep is interessant. Bij hen kun je lezen voorstellen als een soort 'cup-a-soup moment', iets wat je inbouwt in de dagelijkse routine. Je vraagt ze: 'Wat doe je voordat je gaat slapen? Netflixen? Probeer in plaats daarvan eens een boek'.'     

Lees ook: Cup-a-soup en wereldvrede

Leesplezier

Gelukkig hebben we op Hebban weinig last van een daling van leesplezier. Hier lezen we vrolijk verder, zit iedereen elke ochtend om 7 uur klaar voor de nieuwe adventsverrassing en zijn we allemaal een beetje leesverslaafd.  

Veel blije reacties vorige week na het overzicht van eindejaarslijsten, dus daar gaan we mee door, want ook deze week verschenen er weer nieuwe overzichten. The Guardian publiceerde niet één maar twee lijsten: eentje van de beste boeken van de redactie en een overzicht van de beste boeken volgens prijswinnende of genomineerde auteurs. The New York Times had al een lijst van beste boeken, die lekker overzichtelijke van tien titels, maar besloot het toch nog wat moeilijker te maken door nog een lijst te publiceren.  

Daar moeten we het mee doen deze week. Genoeg geïnspireerd en gelezen dit jaar? Heb je jouw boek van 2019 al gekozen? Je challenge van 2020 al ingevuld? Dan laten we met z’n allen even zien dat er heel veel mensen gelukkig wél genieten van lezen en dat wij de hoop nog niet op hebben gegeven.    

Hebban Facts & Figures

Week 49, 2019Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #2: Een huwelijk

 


Gesponsorde boeken