Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #3: En toen?

door Hebban Crew 4 reacties
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

De sint heeft zijn biezen gepakt en we maken ons klaar voor kerst. Zijn de cadeaus al in huis? Je hebt nog anderhalve week de tijd om iets te bedenken. Geen stress, blijf rustig doorlezen, misschien doe je hier zelfs nog wat inspiratie op…  

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox? Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.

Cadeautjestijd  

Wij kunnen je namelijk helpen. Deze week lanceerde CPNB de bewustwordingscampagne Geef meer met een boek.

Boeken onderscheiden zich ten opzichte van andere cadeaus. Boeken zorgen voor verrijking en verdieping, verhalen bieden ontspanning en ontsnapping, maar bovenal kan het lezen van boeken het verschil maken in de ontwikkeling van mensen.

Mensen willen wel graag een boek cadeau doen, maar omdat ze het lastig vinden om er een uit te kiezen, doen ze het niet altijd. Aan de hand van vijf thema’s tipt CPNB tientallen boeken. Binnen elk thema geeft een prominente Nederlander zijn of haar cadeautip. Aan Rutger Bregman, Yvette van Boven, Jochem van Gelder, Saskia Noort en Yousef Gnaoui de eer.  

En het houdt niet op. Als onderdeel van deze cadeaucampagne begonnen wij de cadeautipper. Hierin krijg je persoonlijk advies op basis van drie boeken en een korte omschrijving. Er zit een heel team specialisten klaar om je te voorzien van gouden boekentips. Dat scheelt jou keuzestress én je geeft een mooi persoonlijk cadeau. Je hoeft het alleen nog maar te kopen bij je boekwinkel.  

En toen?  

Over het PISA-rapport werd deze week nog van alles gezegd, er kwamen nogal wat opinieartikelen voorbij. De afname van de leesvaardigheid is de schuld van de overheid, de ouders, de technologie, de scholen, onze concentratie (of eigenlijk het gebrek daaraan), de leesbevorderingsorganisaties, de opleidingen… ja, van wie eigenlijk niet? Enno de Witt trok er voor ons op uit om te kijken wat ze erover te zeggen hadden in het boekenvak en bij de overheid, en maakte daar een overzichtelijk artikel van.  

De cijfers mogen dan wel schokkend zijn, de Kinderboekenweek gaat uiteraard gewoon door. Het thema is deze week bekendgemaakt: En toen?, waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken. Arend van Dam gaat het kinderboekenweekgeschenk schrijven en Mylo Freeman maakt het prentenboek. Ook gaat CPNB de Kinderboekenweek combineren met de Kinderjury, zodat het lezen van kinderboeken niet alleen in de Kinderboekenweek, maar het hele jaar door aandacht krijgt. En dat draagt hopelijk weer positief bij aan de leesvaardigheid van onze kids. 

En nu wij…  

We moesten er zelf ook aan geloven. Het doorverwijzen naar andermans eindejaarslijsten is leuk, maar ze zelf opstellen is nog leuker. Wij doen er zeven, deze week verschenen er al vijf. We begonnen maandag met De 19 thrillers van 2019, gevolgd door De 19 literaire romans van 2019, de meest gelezen genres voor de reading challenge 2019. Daarop volgde de twee ondergeschoven kindekes van Hebban: De 19 jeugdboeken van 2019 en De 19 kookboeken van 2019. Ook De 19 feelgoodromans van 2019 kwamen aan bod.  

Vandaag verschijnt tegelijk met dit overzicht ook De 19 young-adultboeken van 2019 en morgen doen we nog een rondje non-fictieboeken. Zo hebben we de Hebbanvoorkeuren proberen te vangen in 133 boeken, en dan nog hebben we flink wat keuzes moeten maken. Er verschijnt nogal wat moois, in zo’n jaar.

Meer van buitenaf

Als je denkt dat we er al zijn dan heb je het mis. Uit verschillende landen druppelden nog wat toplijstjes binnen deze week. The Washington Post bijvoorbeeld, en Publishers Weekly voorzagen ons van de Amerikaanse voorkeuren. Dichter bij huis verscheen in België het jaaroverzicht van De Tijd, met hier en daar een boek dat al voor 2019 is verschenen, en ook de favorieten van Humo werden bekendgemaakt. En vlak voor het weekend bracht ook De Revisor haar beste boeken van 2019 naar buiten.

Boekentips genoeg. Succes met het kiezen van je cadeau, je kunt anders ook nog gewoon op de omslag afgaan.     

Hebban Facts & Figures

Week 50, 2019Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #3: En toen?

 


Gesponsorde boeken