Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #5: 2020, we zijn er klaar voor

door Hebban Crew 2 reacties
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Het was even rustig in onze newsroom en vandaar dat er de afgelopen weken ook geen weekoverzichten zijn verschenen. Iedereen had het ongetwijfeld veel te druk met cadeaus uitpakken, tafels dekken, bubbels drinken en spellen spelen. Weinig nieuws dus. December staat er ook om bekend dat er nauwelijks boeken verschijnen. Eigenlijk ligt de hele (boeken)wereld even op z’n gat.  

Gelukkig is het weer januari en hebben we een heel nieuw jaar in het vooruitzicht. Het leuke van nieuws is dat het niet gepland is, dus we hebben nog geen flauw idee wat ons allemaal te wachten staat in 2020 op newsroomgebied. Dat laten we allemaal over ons heenkomen, maar eerst kijken we nog even naar wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen drie weken.  

Nog even terugkijken

December en januari zijn de terug- en vooruitblik maanden, dat merk je ook aan de nieuwtjes. Zo maakte Luisterrijk de bestverkochte luisterboeken van 2019 bekend. Aan Ilja Leonard Pfeijffer de eer: zijn Grand Hotel Europa prijkte op de eerste plek van de lijst.  

En we blijven nog even bij Pfeijffer, want ook bij ons heeft zijn boek het in 2019 erg goed gedaan. We vroegen jullie om uit alle boeken die je afgelopen jaar gelezen hebt, je mooiste boek te kiezen. Grand Hotel Europa is het Hebban Boek van 2019 geworden.   

Het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum blikte terug op een goed jaar. Zij hadden in 2019 een opnieuw een recordaantal bezoekers. De afgelopen jaren groeide het aantal bezoekers elk jaar en het museum verwacht dat deze groei zal doorzetten. En dat is goed nieuws, want literatuur draait natuurlijk niet alleen om boeken.  

Vooruitblik

De Volkskrant blikte juist vooruit en voorspelde Iduna Paalman als literair talent van 2020. Zij publiceerde in 2019 haar eerste dichtbundel en werd door een jury van 253 kenners opgeworpen tot veelbelovend talent van dit jaar. Geen druk verder.  

Ook de Leescoalitie kijkt vooruit. Zij starten in 2020 een campagne waarin ze zich richten tot grootouders. Ze roepen op om vaker voor te lezen tijdens oppasmomenten en hun liefde voor lezen over te brengen op hun kleinkinderen. Dit is dus niet alleen een 2020 doel, maar een investering voor de lange termijn die hopelijk zorgt voor een hele nieuwe lading lezende kinderen.    

Wij kijken zelf ook weer uit naar een mooi boekenjaar. Natuurlijk met de nieuwe Reading Challenge, waaraan nu al meer dan 7500 mensen meedoen die zichzelf flink uitdagen. We gaan meer dan 280.000 boeken lezen met z’n allen dit jaar! (tweehonderdtachtigduizend ja). Bij je Libris boekhandel kun je een gratis Hebban Reading Challenge kaart ophalen. Of je gaat voor de luxe editie, waar je je leesjaar uitgebreid in kunt bijhouden. Goed begin is het halve werk, zeggen ze toch?  

Maar we kijken ook alvast naar de Thriller Tiendaagse die 21 februari begint. Dit jaar organiseren we niet alleen de TTD, maar we reiken ook de nieuwe Hebban Thrillerprijs 2020 uit. De juryprijs is bedoeld voor (oorspronkelijk) Nederlandstalige thrillers en de longlist zal door 100 ervaren thrillerlezers bepaald worden. Een leuk nieuw project om naar uit te kijken.  

Boek in beeld

Ook dit jaar: in ieder geval twee Nederlandse boekverfilmingen. Muidhond gaat in première tijdens het IFFR eind januari. Mijn vader is een vliegtuig zal naar verwachting dit najaar in de bioscoop te zien zijn, deze week werd bekend dat de hoofdrollen vertolkt zullen worden door Elise Schaap en Pierre Bokma.  

Een andere interessante 'verfilming' is de documentaire die BBC gaat maken, geïnspireerd op Fantastic Beasts. Stephen Fry gaat deze presenteren en het behandelt zowel bestaande als mythologische dieren. En, belangrijk: het zal gelijk herkenbaar zijn voor de fans. Wanneer de docu uit gaat komen is nog niet bekend, maar hopelijk een beetje snel, want dit is precies wat we nodig hebben dit jaar.  

Er staat dus weer van alles op de planning. 2019 was een mooi boekenjaar, 2020 wordt een nóg mooier boekenjaar. We zijn er klaar voor.  

Hebban Facts & Figures

Week 2, 2019Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #5: 2020, we zijn er klaar voor

 


Gesponsorde boeken