Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #6: Prijzenregen

In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


Laten we het jaar maar gelijk goed beginnen met een prijzenregen. Deze week werden er weer heel wat uitgedeeld, bekende prijzen, nieuwe prijzen en er werden ondertussen ook nog wat records neergezet.  

Wie won wat 

De Gouden Ganzenveer bijvoorbeeld, die naar Abdelkader Benali ging, omdat hij jongeren weet te bereiken en een brug slaat tussen twee culturen. Ook de BNG Bank Literatuur Prijs is uitgereikt deze week. Willemijn van Dijk ontving de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan een beginnende schrijver voor haar debuutroman Het wit en het purper.   

John le Carré won een prijs, namelijk de Olof Palme-vredesprijs, met zijn geëngageerde werk. En dan werd er ook nog een nieuwe prijs uitgereikt, de Peter van Straaten Psychologieprijs. Een prijs die in het leven is geroepen door de Universiteit Leiden en die wordt toegekend aan schrijvers die via hun roman een verhelderend licht werpen op psychische problemen en stoornissen. De eerste prijzen gingen naar Yvonne Keuls (Het verotte leven van Floortje Bloem), Marieke Lucas Rijneveld (De avond is ongemak) en Esther Gerritsen (Superduif).    

Deze prijzen maken stuk voor stuk duidelijk dat literatuur meer is dan letters op papier: je kunt er zo veel mee bereiken (vrede, hoera!).

Verder mochten we voor één keer een book bij z’n cover judgen, Robert Vuijsje won met Salamons oordeel de prijs voor Mooiste Boekomslag 2019. Voor het eerst dit jaar stond er ook een omslag in de top drie die niet op de shortlist stond: Hou me vast zoals ik was van Gaby Rasters kreeg genoeg stemmen om op de derde plek te eindigen.  

Top 100

CPNB maakte deze week de Top 100 bestverkochte boeken van 2019 bekend, en ook de Top 100 meest uitgeleende boeken van 2019. Dit is misschien niet echt een prijs, maar het is wel een hele prestatie om in een van deze twee lijsten te eindigen.

Het bestverkochte boek van 2019 is De zeven zussen van Lucinda Riley. Riley verbrak veel records: het is voor het eerst dat een boek twee jaar achter elkaar op de eerste plek van de lijst staat. Riley staat met elf titels in de top 100, waarvan vijf titels in de top 10. Drie records dus, en dat is nogal indrukwekkend. Als klap op de vuurpijl werd er donderdag ook nog een Platina Boek uitgereikt, die je ontvangt wanneer er 350.000 exemplaren van je boek verkocht zijn. Lucinda Riley was zelf aanwezig om deze in ontvangst te nemen en benadrukte dat het ontzettend belangrijk is om je passie voor lezen over te brengen op anderen.  

De nummer twee en drie van de top 100 zijn oorspronkelijk Nederlandstalige titels: op de tweede plek staat Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer en op de derde plek eindigde De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Wat de drie meest verkochte boeken overeenkomstig hebben, is dat het dikke boeken zijn. Of zoals Eveline Aendekerk donderdag zei: 'We hebben minder boeken gekocht, maar misschien hebben we met z’n allen wel méér letters gekocht'. 

Bij de uitgeleende boeken deden de kinderboeken het beter. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen eindigde op de eerste plaats. Vijf delen uit deze serie staan in de top 10. Ook vier delen van de serie Het leven van een loser kwamen in de top 10 terecht. De zeven zussen is de enige roman die de top 10 van uitgeleende boeken haalde, die eindigde op de derde plek.  

Spannend

Nog meer nieuws vanuit CPNB, die maakten deze week namelijk bekend wie het geschenk schrijft voor de Spannende Boeken Weken 2020: de Engelse schrijver M.J. Arlidge. De titel wordt Wat jij niet ziet en het boek wordt vertaald door Jan Pott. We zullen nog even geduld moeten hebben, want de Spannende Boeken Weken beginnen pas op 1 juni. 

Gelukkig komt het nieuwe deel van De zeven zussen, Zon, wel bijna uit.             

Hebban Facts & Figures

Week 3, 2020Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #6: Prijzenregen

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken