Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Newsroom weekoverzicht #9: Het regent nominaties

door Hebban Crew 2 reacties
In de rubriek Newsroom houden we je dagelijks op de hoogte van het laatste boekennieuws. Gemist? Of gewoon even een opfrisser nodig? Hier vind je een overzicht van het opvallendste nieuws van deze week.

Elke dag het laatste nieuws in je mailbox?

Zet de Hebban Lunchupdate aan in je profiel of meld je hier aan.


De poëzieweek is alweer afgelopen, maar vult gelukkig nog bijna de helft van dit weekoverzicht. Tegelijkertijd kunnen we vanaf nu uit gaan kijken naar de week der weken in het literaire wereldje: de Boekenweek. Maar voor het zover is, gebeurt er nu ook van alles….

Leuk! De campagne Geef een boek cadeau is gisteren van start gegaan. Niet alleen een leuke, maar ook goede campagne, waarbij je een jeugdklassieker kan kopen om cadeau te geven. De nadruk ligt bij deze campagne echt op geven, want we willen natuurlijk dat elk kind opgroeit met boeken. Dat is dan ook de reden dat je Koning van Katoren voor slechts twee euro aan kunt schaffen. Bij veel boekhandels kun je het boek aanschaffen en gelijk doneren, dus mocht je een exemplaar voor jezelf gaan kopen: voor twee euro extra krijgt ook een ander kind een mooi boek. Zo zorgen we ervoor dat er weer wat kinderen gestimuleerd worden tot kleine lezertjes.   

Nominaties

Er werden nogal wat boeken genomineerd de afgelopen week, voor verschillende prijzen. De grootste daarvan is de Libris Literatuur Prijs, waarvoor de longlist bekend werd. Achttien boeken zijn nog in de race om deze titel te bemachtigen. Redelijk voorspelbare lijst, met dit jaar evenveel vrouwelijke als mannelijke nominaties. De shortlist horen we op 2 maart, dus we hebben nog even de tijd om een wedje te leggen. 

Ook de nominaties van de Boekhandelsprijs werden bekend. Bij deze prijs kiezen – de naam zegt het al – boekverkopers een boek dat in hun ogen meer aandacht verdient. En aangezien zij degene zijn die de boeken verkopen, is het een hele eer om deze prijs te winnen. Vijf titels maken nog kans en op deze uitreiking hoeven we een stuk minder lang te wachten: 20 februari weten we wie de winnaar is. 

En ook bij onze eigen prijs werd flink genomineerd. Maar liefst 74 titels werden er door uitgevers aangedragen voor de Hebban Thrillerprijs 2020. Er werden ongeveer 175 thrillers uitgegeven in de periode van 1 maart 2019 tot 1 maart 2020. Nu is het wachten op de longlist, die gelezen gaat worden door een lezersjury van honderd ervaren thrillerlezers. Geduld is een schone zaak, lieve mensen, op de eerste dag van de Thriller Tiendaagse (21 februari) wordt deze longlist bekendgemaakt. Wil jij in de lezersjury? We zijn op zoek naar juryleden.

BOEKBERICHTEN

Poëzie

En we blijven nog even bij wat nominaties, maar schuiven wel door naar het genre poëzie. Van twee poëzieprijzen zijn genomineerden bekendgemaakt deze week. Voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs mag de jury kiezen uit drie dichtbundels. Iduna Paalman, Bart Moeyaert en Marieke Lucas Rijneveld zijn genomineerd en horen 14 maart wie de prijs heeft gewonnen.

En ook De Grote Poëzieprijs, de opvolger van de VSB Poëzieprijs, maakte genomineerden bekend. De strijd wordt gestreden door Ellen Deckwitz, Asha Karami, Vrouwkje Tuinman, marwin vos en Peter Verhelst.

Om af te sluiten nog wat gedichten die sinds de vorige Weekupdate zijn geplaatst:

wij.hier.nu.Ja. van Maud Vanhauwaert
Censuur van Carmien Michels
machine van Roelof ten Napel
Naamloos gedicht van Siel Verhanneman

Hebban Facts & Figures

Week 6, 2020Over de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Newsroom weekoverzicht #9: Het regent nominaties

Gesponsorde boeken