Hebban vandaag

Community /

De Hebban Read-a-thon van oktober 2020

door Hebban Crew 206 reacties
Een read-a-thon, het woord heb je mogelijk nog nooit langs zien komen. Het is een verbastering van het woord marathon en aangezien we niet allemaal zin hebben om 40 kilometer te rennen, maar wél eindeloos te lezen, is er de read-a-thon. Maar wat is het? Hoe doe je het? En belangrijker, hoe krijg je het voor elkaar om een heel weekend alleen maar te kunnen en mogen lezen?

Lezen is een van de eerste dingen die overgeslagen wordt als je het druk hebt of moe bent. Kinderen die iets van je willen, sociale verplichtingen die je niet kunt negeren (soms leuk, soms minder), een actief datingleven, het huishouden, werk, andere hobbies, sport, koken, (uit) eten, studie en meer. Slapen kun je ook lastig overslaan. Een dag heeft maar 24 uur en er zitten maar zeven van die dingen in een week! In een gestolen uurtje sla jij dan eindelijk je boek open. Fijn om even te kunnen lezen. Maar weet je nog?

Weet je nog?

Vroeger, toen je klein was en geen andere verplichtingen had dan school. Een beetje buiten spelen, een keertje naar sport, maar verder had je zeeën van tijd. Je kon hele weekenden lezen, volledige boeken verslinden en je complete biebstapel in een klap verorberen. Weet je nog hoe dat voelde? Je zo onderdompelen in je avonturen en de werelden van je helden? Zou je dat niet graag heel af en toe terug willen hebben? Dat kan! Met de read-a-thon!

Wat is een read-a-thon?

Een read-a-thon is een vooraf (met jezelf of anderen) afgesproken periode die je volledig besteedt aan lezen. De enige redenen om je boek neer te leggen zijn: eten, slapen en naar de wc gaan. Je kúnt samen met vrienden een read-a-thon houden, maar zorg er dan wel voor dat je niet meer zit te appen om elkaar op de hoogte te houden dan dat je je boek vast hebt.

De Hebban Read-a-thon

Van 23 tot en met 25 oktober gaan we een Hebban Read-a-thon organiseren. Dat betekent dat we met zijn allen lekker het hele weekend gaan lezen en onze vorderingen en ervaringen op social media delen onder de hashtag #hebbanreadathon. De leukste ervaringsverhalen maken kans op een verrassingspakketje van Hebban en met het allereerste begin, je leesstapel, kun je al een boekenpakket winnen!

Stel je leesstapel samen

Je begint met het uitkiezen van de boeken die je zou willen lezen in de voorgenomen periode. Daarbij is het niet het idee dat je zo veel mogelijk en zo snel als het kan leest. Denk aan je normale leessnelheid en reken dat om naar het aantal boeken dat je zou willen lezen in het aantal dagen dat je meedoet. Het doel van een leesmarathon is niet per se dat je zo veel mogelijk leest, maar dat je jezelf volledig onderdompelt in een dagenlange leesbeleving. Zorg er ook voor dat je een paar reserveboeken op voorraad hebt, zodat je een boek dat je niet bevalt of waar je slecht in komt, aan de kant kunt leggen. Doorzettingsvermogen is niet het doel van een leesmarathon, pret wel.

Vul je keuken

Doe alle inkopen voordat je begint. Heb je alles wat je nodig hebt? Thee, chips, toiletpapier? Zorg dat je tijdens je leesmarathon niet gestoord kunt worden door huishoudelijke klusjes.

Schrap alles in je agenda

En ja, natuurlijk is dat lastig. Misschien moet jij wel werken in het weekend of heb je andere afspraken die je echt niet opzij kunt schuiven. Probeer alles wat niet écht nodig is een andere keer in te plannen en zo veel mogelijk tijd vrij te maken voor je leesplannen. Voor de een zijn dat drie volle dagen. Voor de ander alleen de avonden. Dat is prima, je maakt je eigen read-a-thon. Het is, in tegenstelling tot een marathon, géén wedstrijdje.

Trek de bel eruit

Trekken je vrienden en familie nog aan je jasje voor sociale verplichtingen? Vraag ze mee te doen aan de Hebban Read-a-thon! Lezen ze niet graag of willen ze niet meedoen? Jammer dan, maar jou storen kan nu écht even niet.

Slapen is voor watjes

Heb je een boek uit en zijn je ogen gaar? Ga nú eten, de hond uitlaten, douchen of een dutje doen. Slapen tijdens een leesmarathon is voor watjes, dus we doen alleen powernaps (niet echt, we gaan 's nachts gewoon slapen ...)

Deel je leesstapel!

Deel een foto van je stapel én vertel ons je aanpak voor de read-a-thon op social media met de hashtag #hebbanreadathon en win een even hoge stapel boeken!

We gaan voor enthousiasme en leesplezier op Hebban en ook met deze read-a-thon. Dat betekent dat niet de hoogste stapel kans maakt, maar de leukste, meest enthousiaste of originele berichten.

Het café

Heb je vragen over een leesmarathon of read-a-thon of wil je kletsen met andere marathonlezers, duik dan het Hebban Read-a-thon Café in.Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De Hebban Read-a-thon van oktober 2020

 

Hebban Spots

Read-a-thon Café

54 volgers

Welkom in het Read-a-thon Café! Je bent een snellezer en een veellezer, het liefst zou je de hele dag niets anders doen dan boeken verslinden. Speciaal voor jou is er het Read-a-thon Café, waar...


Gesponsorde boeken