Hebban vandaag

Community /

Hebban Reading Challenge #5 - Lees een boek met een link met de actualiteit

door Hebban Crew 29 reacties
In de Hebban Reading Challenge 2019 hebben we twaalf thema's voor je, waarvan we er elke maand eentje uitgebreid behandelen om jou te inspireren bij je keuzes. Met het mei-thema pakken we de kranten en het journaal erbij, want we zoeken boeken die een link hebben met de actualiteit.

Reading Challenge 2019 | De thema's: jan-jun, jul-dec | Top 100 gelezen | Top 100 voorgenomen | FAQ | XXL Checklist

Download de Hebban Reading Challenge XXL Checklist

Mei - Lees een boek met een link met de actualiteit

Kijk het nieuws, lees de krant en zoek een boek bij een item dat jou ontzettend aanspreekt en waar je graag meer over zou willen lezen. Soms krijg je prachtige titelsuggesties aangereikt in TV- en radioprogramma's en kranten. Bij dit thema past zowel fictie als non-fictie. Romans zijn vaak gebaseerd op waargebeurde feiten of weerspiegelen een issue van dat moment. Grappig (of triest) genoeg zijn er ook klassiekers van tientallen jaren oud die voorspelllende krachten hebben gehad over de actualiteiten van nu.

De klimaatcrisis

Het klimaat is een enorm issue op dit moment. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen, zowel individu tot wereldpolitiek dit net zo serieus gaat nemen als het dappere Zweedse tienermeisje Greta Thunberg. Van haar komt volgende maand een boek uit: Ons huis staat in brand, waarin beschreven staat hoe dit jonge meisje verworden is tot wereldwijd bekende politieke activiste. Binnenkort volgt een uitgebreide klimaat-listmania.

Een heel sterke klimaat-'tip' is: ga plantaardig eten. Zou jij wel graag vaker plantaardig willen eten, maar ben je bang dat je dan nooit meer kunt zondigen? Think again! Deze 9 vegan kookboeken schotelen je de lekkerste recepten voor, van veganistische barbecue tot funky baksels!

Vrouwenrechten

Het verhaal van de dienstmaagd van Margaret Atwood - Een klassieker uit 1985 staat weer helemaal in de spotlights door de TV-bewerking ervan. Atwood laat een toekomstig Amerika zien, waarin vrouwen gereduceerd zijn tot slaven en broedmachines. Atwood voert het thema in alle aspecten van het verhaal door: zelfs het verhaal van hoofdpersone Offred wordt door mannen gebracht. 

Roar van Cecelia Ahern (niet vertaald) - 'Roar is een knap geschreven bundel, waarbij het voor veel vrouwen gemakkelijk zal zijn om zich te identificeren met de gevoelens van de hoofdpersonages en waarom ze het soms geheel terecht willen uitschreeuwen, of dat nu uit frustratie, ongemak, teleurstelling of geluk is.' - Hebbanrecensent Katy

The Farm van Joanne Ramos (niet vertaald) - Gripping, provocative, heartbreaking, The Farm pushes to the extremes our thinking on motherhood, money, and merit and raises crucial questions about the trade-offs women will make to fortify their futures and the futures of those they love.

Lees ook 'Leven we in een dystopie?' voor nog veel meer tips.

Black Lives Matter

The Hate U Give van Angie Thomas - 'The Hate U Give stelt belangrijke vragen en doet je zeker en vast nadenken over de maatschappij, maar ook over jezelf. Welke keuzes maak je in een moeilijke situatie? Wat is juist en wat is fout? Wat is racisme, wat niet? Moet je loyaal zijn aan je huidskleur? Bepaalt je huidskleur wie je bent? En zoveel meer.' Hebbanrecensent Elise

Twijfelachtige presidentschappen

Pussy van Howard Jacobson - Uit woede over de recente ontwikkelingen in de wereld schreef Howard Jacobson een satire zoals alleen hij dat kan. Pussy is ongelooflijk grappig, duister en huiveringwekkend, maar het bevat ook een ongekende woede. Zoals alle grote satires houdt het ons een gebroken spiegel voor en bevat het een dringende waarschuwing. Pussy is een trumpiaanse Animal Farm.

Vuur en woede van Michael Wolff - Nooit eerder heeft een Amerikaanse president zijn landgenoten zo tegen elkaar opgezet. En nooit eerder heeft een boek over een president zo veel stof doen opwaaien. Vuur en woede is het briljant geschreven, adembenemende relaas van een jaar van machtsstrijd en verdeeldheid in het machtigste land ter wereld.

Angst van Bob Woodward - Aan de hand van verslagen, dagboeken, documenten en honderden uren van interviews met primaire bronnen beschrijft Woodward de verbijsterende gang van zaken in het Witte Huis, en de bizarre manier waarop de president besluiten neemt over binnen- en buitenlandse kwesties.

Het huis Trump, het huis Poetin van Craig Unger - Het huis van Trump, het huis van Poetin leest als een angstaanjagende thriller, waarbij intriges, drama en schimmige deals aan de orde van de dag zijn.

Vijand van het volk van Jim Acosta - Acosta noemt het een gevaarlijke tijd om de waarheid te vertellen in Amerika, maar toch is hij vastbesloten om het échte nieuws over de regering-Trump naar buiten te brengen.

Europa en Brexit

Ironclads van Adrian Tchaikovsky (niet vertaald) - Ironclads speelt voornamelijk in toekomstig Scandinavië, waar een bijna onherkenbaar veranderde Verenigde Staten van Amerika en een geBrexit Groot Brittannië helpen in een conflict tussen rivaliserende megacorporaties. De rijken van de wereld - voornamelijk kinderen van grootaandeelhouders - vechten mee, in onverwoestbare, hightech harnassen. Niemand solt met deze Scions... tot er een verdwijnt.

De brexitmoorden van Hugo Luijten - Een fractiemedewerkster van het Europees Parlement wordt dood aangetroffen in haar kantoor in het Brusselse Spinelli-gebouw. Alle aanwijzingen leiden naar haar baas, een vooraanstaand Europarlementslid. Wanneer het onderzoek zo goed als afgerond is, ontdekt commissaris Cools dat er meer aan de hand is. Alles wijst op een groter politiek spel om de Brexitdeal te beïnvloeden ...

Ongelijkheid

Slaap zacht, Johnny Idaho van Auke Hulst - Slaap zacht, Johnny Idaho is een grootse roman waarin Auke Hulst hedendaagse thema s als economische apartheid en mind control koppelt aan menselijke gevoelens als liefde, wraak, angst voor de dood en de hunkering naar het eeuwige leven.

Gouden kooi van Camilla Läckberg - Gouden kooi is een boek over verraad, vergelding en het herstellen van de orde. En over hechte vriendschappen en worsteling.

Veiligheid en Surveillance

1984 van George Orwell - 1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes.

De top van Monique Koemans - Als de ogen van de wereld op de hofstad zijn gericht, ontdekt Myrthe dat niet alleen haar eigen leven wordt bedreigd, maar ook de wereldvrede.

De cirkel van Dave Eggers - Een intelligente, scherpe en spannende roman die vragen oproept over ons geheugen, onze geschiedenis, privacy, democratie en de grenzen aan onze kennis van de wereld. Ook Eggers nieuwe roman, De parade, kan heel goed passen in dit challenge-thema.

En jij?

Er zijn zo veel actuele thema's die belangrijk zijn en door auteurs in romans, thrillers en non-fictie worden gegoten. We proberen je met deze titels slechts een denkrichting te geven. Noem onder dit artikel actuele onderwerpen die jij erg belangrijk vindt en noem er een bijpassend boek bij. Of noem een actueel thema en vraag bijpassende titels aan je medelezers. Succes met dit thema!

Lees meer ...

Bekijk het januari-thema: Lees een boek dat je getipt is door de Hebban Boekentipper.

Bekijk het februari-thema: Lees een populair leesclubboek

Bekijk het maart-thema: Lees een prijswinnend boek

Bekijk het april-thema: Lees eens wat andersOver de auteur

Hebban Crew

2369 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Reading Challenge #5 - Lees een boek met een link met de actualiteit

Gesponsorde boeken