Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Thrillerprijs 2021 - nomineer je favoriete thriller!

door Hebban Crew 51 reacties
We gaan ons opmaken voor de start van de Hebban Thrillerprijs 2021. De longlist wordt bekendgemaakt tijdens de Hebban Thriller Tiendaagse in februari. Vandaag presenteren we de voorlopige groslijst die door onze lezers kan worden aangevuld. Je mag ook alvast jouw favorieten noemen.

Hebban Thrillerprijs

Vorig jaar won Anya Niewierra met haar thriller Het bloemenmeisje de Hebban Thrillerprijs 2020, een juryprijs met een grote invloed van lezers. In de groslijst komen alle oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers te staan die (voor het eerst) verschenen of verschijnen tussen 1 maart 2020 en 1 maart 2021. Tijdens de Hebban Thriller Tiendaagse (ter promotie van Nederlandse en Vlaamse thrillers) wordt de longlist van maximaal vijftien titels bekendgemaakt.

Honderd ervaren thrillerlezers, waarvoor je je binnenkort kunt aanmelden, beoordelen de boeken op de longlist en bepalen de shortlist van 5 titels die wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek krijgt een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek.

Oproep voor uitgeverijen

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 1 februari middels dit formulier, waar ook de voorwaarden terug te lezen zijn. Let op: Om kans te maken op een plek in de longlist, móét de uitgeverij de titel zelf aangemeld hebben.

Van publieksprijs naar lezersjuryprijs

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban (Thriller) Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein).

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Vanaf 2018 is de Hebban Debuutprijs een gecombineerde prijs voor verschillende genres. Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew de lezersjuryprijs. De eerste Hebban Thrillerprijs werd in 2020 uitgereikt aan Anya Niewierra voor Het bloemenmeisje.

Nomineer jouw favoriete thriller

Noem je tip of favoriet onder dit artikel en vertel waarom jij denkt dat dit boek écht op de groslist voor de Hebban Thrillerprijs 2021 moet. Als je een titel tipt, houd dan rekening met de (eerste) verschijningsdatum (1-3-2020 tot 1-3-2021). Vertaalde boeken komen niet in aanmerking.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2021 - nomineer je favoriete thriller!