Meer dan 4,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Thrillerprijs 2022: nominatieronde

door Hebban Crew 122 reacties
We gaan ons opmaken voor de start van de Hebban Thrillerprijs 2022. De longlist wordt traditioneel bekendgemaakt tijdens Longlist Day op 2 februari 2022. Vandaag presenteren we de voorlopige groslijst die door onze lezers kan worden aangevuld. Je mag ook alvast jouw favorieten noemen.

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. Zo'n honderd ervaren thrillerlezers lezen de boeken die op de longlist staan. Zij bepalen de shortlist die vervolgens wordt gelezen door een professionele jury. Het winnende boek wordt jaarlijks in juni bekendgemaakt.

De honderd ervaren thrillerlezers in de lezersjury, waarvoor je je vanaf vandaag kunt aanmelden, beoordelen de boeken op de longlist en bepalen met elkaar de shortlist van 5 titels. Deze shortlist wordt vervolgens gelezen door een professionele jury. De auteur van het winnende boek ontvangt tijdens De Avond van het Spannende Boek de Hebban Thrillerprijs 2022. Daarnaast krijgt het winnende boek een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgever van het winnende boek.

MELD JE AAN VOOR DE LEZERSJURY

Voldoe jij aan onderstaande voorwaarden, heb je de komende maanden tijd om minstens drie (tot maximaal vier) thrillers te lezen en te beoordelen en wil jij samen met andere lezers de shortlist voor dit jaar bepalen? Vul dan dit formulier uiterlijk 25 januari a.s. in.

De voorwaarden

  • Je Hebban-profiel toont aan dat je de laatste jaren regelmatig thrillers van Nederlandse en/of Vlaamse bodem hebt gelezen.
  • Je hebt tijd om vanaf begin februari tot en met eind maart drie à vier boeken te lezen die je worden toegewezen door de lezersjurycoördinator.
  • Je hebt een ereader of een andere mogelijkheid om epubs te lezen. De genomineerde titels worden als beveiligde ebooks naar de juryleden verzonden.
  • Heb je een toegewezen boek al gelezen, dan kun je herlezen om de leeservaring op te frissen of direct het beoordelingsformulier insturen. Je kunt het boek niet omruilen voor een ander.
  • Voor projecten met digitale leesexemplaren, gelden deze tips en voorwaarden.
  • Het verspreiden en delen van de toegezonden epubs is uiteraard niet toegestaan.

HISTORIE THRILLERPRIJZEN

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein).

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban crew in 2016 de lezersjuryprijs, gevolgd door de Hebban Thrillerprijs in 2020. Anya Niewierra (Het bloemenmeisje) en Toni Coppers met co-auteur Annick Lambert (Val) wonnen de Hebban Thrillerprijs in respectievelijk 2020 en 2021.

Oproep voor uitgeverijen

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 1 februari middels een mailtje (bij het aanmelden van titels via mail ga je akkoord met de voorwaarden). Let op: Om kans te maken op een plek in de longlist, móét de uitgeverij de titel zelf aangemeld hebben.

Nomineer jouw favoriete thriller

Als Hebban-lid kun jij ons helpen met de selectie van de vijftien titels voor de longlist. Nomineer jouw favoriet onder dit artikel en vertel in een paar zinnen waarom het boek wat jou betreft op de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2022 moet komen te staan. Houd rekening met de (eerste) verschijningsdatum (tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021). Vertaalde titels komen niet in aanmerking.

Bekijk hier het overzicht van verschenen Nederlandstalige thrillers in 2021

⇩ ⇩ ⇩Over de auteur

Hebban Crew

2487 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2022: nominatieronde