Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Community /

Hebban Thrillerprijs 2023: Dit is wat je moet weten over de vierde editie

door Hebban Crew 19 reacties
De vierde editie van de Hebban Thrillerprijs komt er weer aan. In dit artikel vertellen we je alles over de lezersjuryprijs van Hebban voor oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Vorig jaar nam Anya Niewierra de prijs voor de tweede keer in ontvangst. Op 25 mei weten we wie de Hebban Thrillerprijs 2023 heeft gewonnen. Maar eerst kun jij je aanmelden voor de lezersjury en kun je je stem uitbrengen op jouw favoriete Nederlandse of Vlaamse thriller die vorig jaar is verschenen voor de wildcard. Over drie weken maken we de vijftien kanshebbers bekend op Hebban Longlist Day.

Lezersjury

De Hebban Thrillerprijs is geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs, naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs. De groslist bestaat uit alle titels die door de uitgeverijen worden ingezonden en voldoen aan de voorwaarden. De redactie van Hebban selecteert hieruit veertien titels voor de longlist. Zij kijkt hiervoor naar verschillende criteria, waaronder de algemene ontvangst van een titel en gebruikersdata op Hebban. Nieuw in deze editie is de wildcard. De vijftiende nominatie wordt bepaald door Hebban-leden tijdens de wildcardverkiezing.

De lezersjury bestaat uit honderd ervaren thrillerlezers. Zij lezen en beoordelen de vijftien boeken op de longlist. De vijf boeken met de beste beoordelingen vullen de shortlist. Je kunt je vanaf vandaag aanmelden voor de lezersjury. Deze shortlist wordt vervolgens gelezen door een professionele vakjury. De leden in deze vakjury maken we binnenkort bekend.

De auteur van het winnende boek ontvangt tijdens De Avond van het Spannende Boek op 25 mei aanstaande de Hebban Thrillerprijs 2023 en een cheque van € 2.500. Daarnaast krijgt het winnende boek een promotiecampagne ter waarde van € 2.500 op Hebban.

Oproep voor uitgeverijen

Uitgeverijen kunnen titels nomineren voor de longlist tot 24 januari middels een mailtje (bij het aanmelden van titels via mail ga je akkoord met de voorwaarden). Let op: Om kans te maken op een plek in de longlist, móét de uitgeverij de titel zelf aangemeld hebben (met uitzondering van de wildcard).

Geschiedenis

De geschiedenis van de thrillerpublieksprijs begint bij de populaire thrillersite Crimezone.nl. In 2002 werd de eerste Zilveren Vingerafdruk gewonnen door Nicci French (De bewoonde wereld). In 2004 werd de prijs uitgebreid met een bekroning voor debutanten (Simone van der Vlugt, De reünie). De Zilveren Vingerafdruk werd in 2010 opgevolgd door de Crimezone Thriller Awards en in 2014 door de Hebban Awards. In 2015 werden de laatste awards voor het thrillergenre uitgereikt aan Ilse Ruijters (beste debuut: De onderkant van sneeuw), Kim Moelands (beste Nederlandstalige thriller: De vrouw in de spiegel) en Paula Hawkins (beste vertaalde thriller: Het meisje in de trein).

In 2016 en 2017 werden er Hebban Thriller Debuutprijzen uitgereikt aan Wouter Helders (Machtsstrijd) en Frederik Baas (Dagboek uit de rivier). Met de Hebban Debuutprijs introduceerde de Hebban Crew in 2016 de lezersjuryprijs, gevolgd door de Hebban Thrillerprijs in 2020. Anya Niewierra won de prijs tweemaal: Het bloemenmeisje (2020) en De Camino (2022). In 2021 nam Toni Coppers de prijs in ontvangst voor Val.

Hebban Thrillerprijs 2023: Meld je aan voor de lezersjury

Hebban Thrillerprijs 2023: Nieuw! De wildcardverkiezingOver de auteur

Hebban Crew

2554 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Thrillerprijs 2023: Dit is wat je moet weten over de vierde editie

 

Gerelateerd