Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Column /

Hebban voor schrijvers: voltooide of onvoltooide tijd?

door Hebban Crew 26 reacties
Freelance redacteur en persklaarmaker Rob Steijger loopt in de manuscripten die hij behandelt vaak tegen dezelfde problemen op. Op verzoek van Hebban deelt hij zijn ervaring en kennis met de schrijvers onder ons. In het artikel van vandaag vertelt hij waarom schrijven in de onvoltooide tijd een must is.

Haast

Nadat hij zijn slachtoffer had uitgekozen en in een steegje overmeesterd […] had hij haar vastgebonden achtergelaten in een verlaten loods.

Poeh-poeh… heb je haast? Door het schrijven in de voltooide tijd geef je als het ware een samenvatting van iets dat al gebeurd is – het is immers voltooid. Prima voor een krantenartikel, maar om een verhaal te laten beklijven dien je de lezer er stap voor stap bij te betrekken. Dit doe je door in de onvoltooide tijd te schrijven:

Toen hij haar zag wist hij direct dat ze de volgende zou worden. Hij volgde haar op gepaste afstand… etc.

De voltooide tijd kun je alleen gebruiken om een flashback in te luiden. Bijvoorbeeld:

In zijn jonge jaren was hij al bezeten geweest van …


Passief vs. actief

Extra voordeel van schrijven in de ónvoltooide tijd: je laat geen ruimte voor passieve zinnen. Een passieve, dus ‘ambtelijke’, dus saaie zin mist een handelend personage, zoals: de backstage-passen werden uitgedeeld. Maar in de ónvoltooide tijd móét je wel een handelend personage introduceren: Karel deelde de backstage-passen uit. Win-win.

Vragen?

Heb je nog vragen over het gebruik van onvoltooide tijd? Of heb je andere vragen over het schrijven van een boek? Plaats ze onder dit artikel, dan worden ze wellicht in een volgend artikel behandeld.

Rob Steijger

Rob Steijger werkt als freelance redacteur voor verschillende uitgevers en helpt regelmatig (aspirant-)schrijvers met hun manuscript.Over de auteur

Hebban Crew

2562 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban voor schrijvers: voltooide of onvoltooide tijd?