Hebban vandaag

Opinie /

Hebban voorspelt: De shortlist van de NS Publieksprijs 2020 (update)

door Hebban Crew 36 reacties
Het is al weer twee jaar geleden dat de Hebban Crew zich aan een voorspelling van de genomineerden voor de NS Publieksprijs waagde. In 2018 had de redactie de helft van de shortlist goed voorspeld. Over een maand - op 21 oktober - worden de kanshebbers voor de NS Publieksprijs 2020 bekendgemaakt. We hebben de Hebban Voorspelmachine weer eens aangezet en gevraagd om een gooi te doen naar de shortlist. Dit zijn de zes kanshebbers. Waag jij ook een gokje? Onder de beste gokkers verloten we de volledige shortlist!

Het reglement

De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). De titel moet voldoen aan de volgende criteria: hij dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal, mag niet reeds eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs. De titel is geschreven voor volwassenen en de titel behoort tot het genre fictie dan wel factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) - instructieboeken/how-to-boeken zijn dus uitgesloten van deelname. De titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,75.

Hebban voorspelt...

Voorspelling #1: De meeste mensen deugen

Meer dan 200.000 papieren exemplaren gingen er van het boek van Rutger Bregman over de toonbank. Daarmee is De meeste mensen deugen direct ook veruit favoriet voor het winnen van de NS Publieksprijs 2020. De kansmeter dat dit boek de shortlist haalt is dan ook 100%.

De Correspondent journalist bundelt in zijn kloeke boek de ‘jongste inzichten uit de psychologie, economie, biologie en archeologie’, maar brengt het vooral als een positief verhaal. Bregman illustreert hoe mythes geboren worden en hoe hardnekkig ze kunnen zijn. Bovenal echter weet hij steeds opnieuw een bron van hoop, veerkracht en vernuft aan te boren. Een verademing, want wie regelmatig naar het nieuws kijkt of actief is op de sociale media, krijgt al gauw het idee dat onze wereld alleen maar hard en slecht is,’ aldus Hebban-recensent Greet Braem.

De meeste mensen deugen is een boek waarin Rutger Bregman het opneemt voor de mens. Het is een bijzonder toegankelijk huzarenstukje geworden, dat oproept om positief in het leven te staan en ervoor pleit om kritisch te zijn. Ben je op zoek naar meeslepende non-fictie van de bovenste plank? Lees dan de nieuwe Bregman. Lees en verbaas je. Verbaas je en geniet.

Hebban Rapport
Gelezen: 1.287
Wil ik lezen: 1.524
Gemiddelde lezerswaardering: 4,2 / 5
Aantal 5 sterren: 543
Hoogste Hebban Rank: 5

Hebban voorspelt: De meeste mensen deugen van Rutger Bregman haalt de shortlist.

Voorspelling #2: Façade

De nieuwste thriller van Esther Verhoef haalde direct na verschijning de eerste plek in de Bestseller 60 en zou pas 32 weken later de verkooplijst weer verlaten. Daarmee is de magie van Verhoef met haar twaalfde thriller nog niet uitgewerkt. Façade werd genomineerd voor de Gouden Srop en stond op de longlist van de Hebban Thrillerprijs.

‘Het is een goed geschreven verhaal, waarin de spanning langzaam wordt opgebouwd en steeds meer beklemmend wordt, mede doordat de lezer meer weet dan hoofdpersoon Iris. En al lijkt de lezer te weten hoe het verhaal zal aflopen, zal de ontknoping net even anders blijken te zijn.

Hebban Rapport
Gelezen: 1.570
Wil ik lezen: 1.090
Gemiddelde lezerswaardering: 3,8 / 5
Aantal 5 sterren: 328
Hoogste Hebban Rank: 4

Omdat elke NS Publieksprijs ook een thriller als kanshebber moet hebben, voorspelt Hebban: Façade van Esther Verhoef haalt de shortlist.

Voorspelling #3: BASTA

Hét boek waar voetbalfans op zaten te wachten was natuurlijk het levensverhaal van Marco van Basten. De sterspits van 1988 was tot dat moment niet zo heel spraakzaam geweest over zijn persoonlijke leven en bewoog zich vooral buiten de camera's en de microfoons van pers. BASTA, de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Van Basten werd een hit en belandde op de eerste plaats van de Bestseller 60.

‘Misschien is het rijping, is het de rust, omdat ik gestopt ben in de voetballerij. Ik weet het niet. Maar ik voel dat dit een goed moment is om mijn verhaal te vertellen. Vanuit mijn perspectief. Mijn waarheid. Het verhaal dat ik nog nooit verteld heb. Waarin ik dingen recht kan zetten. Ik zal niemand sparen. Mezelf al helemaal niet. De tijd is rijp,’ aldus Marco van Basten.

Het verhaal werd opgetekend door Edwin Schoon en verscheen bij uitgeverij Lebowski.

Hebban Rapport
Gelezen: 87
Wil ik lezen: 51
Gemiddelde lezerswaardering: 3,8 / 5
Aantal 5 sterren: 19
Hoogste Hebban Rank: 179

Niet vanwege het magere Hebban Rapport, maar wel omdat statistisch gezien Nederlandse voetbalbiografieën een grote kans maken op een nominatie voor de NS Publieksprijs, voorspelt Hebban: BASTA van Marco van Basten haalt de shortlist.

Voorspelling #4: 't Hooge Nest

Met haar eerste boek, Schuim der aarde, won Roxane van Iperen de Hebban Debuutprijs en het boek werd verkozen tot beste leesclubboek van het jaar. Ook 't Hooge Nest gooide hoge ogen op Hebban en behaalde zelfs de eerste plek in de Hebban Rank. Het boek stond ruim anderhalf jaar in de Bestseller 60, met als hoogste positie de 7de plaats.

‘Ontzettend knap hoe de auteur alle stukjes informatie over het feitelijke verloop van de oorlog heeft samengevoegd met de persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de zussen. Een beeldend en zeer prettig leesbaar verhaal is het resultaat, waaruit boven alles de moed en onzelfzuchtigheid spreekt van Janny en Lien en hun echtgenoten,’ zo schreef de Hebban-recensent Sanne. ‘Het kan niet anders of je wordt geraakt door wie zij was en wat ze voor anderen deed en dat heeft Van Iperen prachtig overgebracht.

Hebban Rapport
Gelezen: 1.852
Wil ik lezen: 1.659
Gemiddelde lezerswaardering: 4,4 / 5
Aantal 5 sterren: 932
Hoogste Hebban Rank: 1

Omdat wij vinden dat dit boek en de auteur alles in huis hebben om een nominatie mee te onderbouwen, voorspelt Hebban: 't Hooge Nest van Roxane van Iperen haalt de shortlist.

Voorspelling #5: Grote verwachtingen

In 2004 won Geert Mak voor de tweede keer de NS Publieksprijs, ditmaal voor In Europa. Meer dan 500.000 exemplaren gingen er over de toonbank. Met Grote verwachtingen pakt Mak de draad op vanaf 1999 en beschrijft hij de eerste twee decennia van deze eeuw.

‘Mak is een meester in het overdragen van kennis; hij doet dat in verzorgd proza, met aardige anekdotes en citaten,’ zegt Hebban-recensent Angèle van Baalen in haar bespreking van het boek. ‘Ondanks dat hij over weinig positieve zaken spreekt ("Een vrolijk verhaal wordt het niet, vrees ik") verdient Mak dan ook alle lof voor dit boek over de eerste twintig jaar van "ons" Europa, van de mensen die er nog volop aan deelnemen. Daarom is dit boek aangrijpend; omdat we over ons zelf lezen en tegelijkertijd dit leven aan het leven zijn.

Hebban Rapport
Gelezen: 204
Wil ik lezen: 348
Gemiddelde lezerswaardering: 4,2 / 5
Aantal 5 sterren: 82
Hoogste Hebban Rank: 811

Omdat bij Grote verwachtingen grote verwachtingen horen, voorspelt Hebban: Grote verwachtingen van Geert Mak haalt de shortlist.

Voorspelling #6: Het moois dat we delen

We hadden op deze plek kunnen kiezen voor Let op mijn woorden van Griet Op de Beeck of de zo bejubelde roman Zwarte schuur van Oek de Jong, maar we sluiten onze voorspelling af met een 100% underdog: Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou.

De woorden van Remco Houtepen, lid van ons boekverkoperspanel, onderstrepen ons gevoel bij de vierde roman van multitalent Ish Ait Hamou: ‘Mensen wat een verhaal. Ik voel tranen die opwellen over het onrecht, de pijn bij de zij en de hij. Zo scherp en open op papier gezet. De stijl zo dicht op de huid. Woorden die ritme brengen en je mee trekken naar het samen. Een verhaal dat er echt toe doet. Een verhaal dat dieper snijdt dan je verwacht. Een verhaal met grote waarde.

Hebban Rapport
Gelezen: 617
Wil ik lezen: 652
Gemiddelde lezerswaardering: 4,4 / 5
Aantal 5 sterren: 308
Hoogste Hebban Rank: 13

Misschien een klein beetje tegen beter weten in, voorspelt Hebban: Het moois dat we delen van Ish Ait Hamou haalt de shortlist.

Dit voorspellen onze lezers

Klik hier om nog een voorspelling achter te laten.Over de auteur

Hebban Crew

2181 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hebban voorspelt: De shortlist van de NS Publieksprijs 2020 (update)

 


Gesponsorde boeken