Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #18: Ruimtereizen en Indiaas eten

Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Martijn zijn persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat hij je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

(216)
Andy Weir is terug met een nieuw ruimteverhaal! Na Mars en Artemis is dit zijn derde sciencefictionboek op solide wetenschappelijke basis. De Nederlandse titel had ook kunnen zijn Project Schietgebed, want de beginsituatie klinkt als een nog ergere situatie dan die van Mark Watney
(3)
Zoals de meelezers in de LEWA-leesclub van Oeroeg gemerkt hebben, ben ik een fan van Oosters eten: ik heb het gerecht roedjak dat genoemd werd in het boek direct zelf gemaakt... Maar nog meer dan van Indonesisch eten, houd ik van Indiaas eten, dus dit boek mag hier niet ontbreken.
(65)
De afgelopen jaren is het steeds gewoner dat literatuur gemengd wordt met het speculatieve genre, zelfs in Nederland. Denk aan het Clifi-boek van Adriaan van Dis onlangs bijvoorbeeld. Hanna Bervoets verwerkt ook al jaren speculatieve elementen in haar boeken. Alleen al om de cover moet ik dit boek hebben.

Niet missen!

Het is de maand van de Hebban 1000: op 31 mei wordt de nieuwe toplijst bekendgemaakt. Jij hebt daar invloed op, door je eigen favorieten op volgorde te zetten. Dit jaar is het aantal boeken dat je mag noemen uitgebreid van 25 naar 50. Ik heb al veel lol gehad met toevoegen en binnenkort ga ik een nieuwe volgorde aanbrengen. Heb je nog geen persoonlijke favorietenlijst gemaakt? Doe dat dan voor 23 mei, dan telt 'ie nog mee voor de Hebban 1000!

Dinsdag hebben een gaaf nieuwtje waar ik nog niet teveel over mag vertellen. Het gaat om Readification... readifiwattes? Lees dinsdag het artikel om er achter te komen wat dat is. Ik ben in elk geval intens jaloers op de schrijvers die aan dat project mochten meewerken...

Gedurende de week zijn er natuurlijk weer interessante artikelen, sneak previews, winacties, leesclubs en een nieuw dubbelinterview in de Kleine Komedie-reeks. Donderdag komt de tweede tip van Mensje van Keulen ten behoeve van haar schrijfwedstrijd online en zondag wordt de finalejury van de Hebban Debuutprijs bekendgemaakt. Kortom: weer een mooie Hebbanweek!

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Martijn

Ik ben al tijden bezig in de vuistdikke Clifi-roman The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Echt geweldig, must read voor iedereen die zich wel eens druk maakt over de toekomst en de dreigende klimaatramp. Dat ik het boek niet al lang uit heb komt doordat ik heel veel andere dingen lees voor allerlei projecten. Afrikaanse SF en fantasy, een Nederlandse bovennatuurlijke thriller, de verhalen van mijn studenten aan de opleiding Fantasy en sciencefiction schrijven en de nieuwsbrieven van de Chrononauten over futurisme en oplossingen voor de toekomst. Helaas allemaal (nog) niet af te vinken voor mijn Reading Challenge (al heb ik goede hoop dat een aantal van die verhalen binnenkort in boekvorm zal verschijnen). Daarnaast ben ik zelf druk aan het schrijven (fantasyroman en korte verhalen) en vertalen (voor nog een nieuw project). Tussendoor lees ik af en toe een hoofdstukje uit Ex Libris van Michiko Kakutani (dat tot nu toe vreemd lage waarderingen krijgt hier op Hebban. Ik vind het erg inzichtelijk en interessant). Ondanks al die andere prioriteiten krijg ik binnenkort dat boek van Robinson uit! En nogmaals een oproep: uitgevers, ga dat boek vertalen!

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

521 volgers
892 boeken
31 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #18: Ruimtereizen en Indiaas eten

Gesponsorde boeken