Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #23: echte en fictieve dystopieën en sambal

door Martijn (Hebban Crew) 20 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Martijn zijn persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat hij je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Zoals Debbie vorige week ook al aangaf: "Het is rustig deze week met te verschijnen boeken en dat is ook eigenlijk wel normaal voor juli." Daarnaast zijn door corona ook nog flink wat boeken doorgeschoven naar het najaar. Mede daarom was het wat lastig om boeken te vinden die aankomende week verschijnen die me aanspreken. Zo kon het gebeuren dat er twee Engelstalige boeken, waarvan zelfs één heruitgave, op mijn lijstje terechtkwamen.

Om met The Memory Police van Yoko Ogawa te beginnen: dit boek komt deze maand opnieuw uit, maar is ook al in 2019 verschenen en in het Japans zelfs al in 1994. Het klinkt als een intrigerende dystopie die wel wat wegheeft van twee klassiekers uit de sciencefiction: 1984 van Orwell en Fahrenheit 451 van Bradbury. Als er iets verdwijnt uit de samenleving op een onbenoemd eiland, waarschijnlijk voor de kust van Japan, dan dient het ook uit het geheugen gewist te worden. Doe je dat niet, dan krijg je met de Memory Police te maken.

Ik ben een groot liefhebber van scherp eten, dus een kookboek over Sambal valt bij mij zeer in de smaak. Titi Waber, chef-kok van restaurant Blauw, beschrijft maar liefst vijftig varianten van dit hete condiment, uit alle streken van Indonesië. Ziet er verrukkelijk uit.

Ook dystopisch, maar dan in het non-fictie afdeling, is Twilight of Democracy van Anne Applebaum, een boek dat onderzoekt waarom populisme en sterke leiders zo in opkomst zijn. Er worden vergelijkingen gemaakt met Nazisme en Stalinisme, maar er wordt ook gekeken naar de nadelen van democratie en de bijbehorende nadruk op het belonen van prestaties. Een tegelijkertijd interessante en angstaanjagende analyse van een Pulizer Prize winnende professor van een wereldwijde trend.Niet missen!  

Woensdag en donderdag komen er zogenaamde 'funartikelen' van onze redacteuren Anouk en Aimee online. Tipje van de sluier: een gaat over boeken met 'boekenmensen' in de hoofdrol en de ander over goede en minder goede plekken om te lezen.
Zondag is het alweer de zesde Hebban Uitleesdag! Ik heb nog steeds een boek van een eerdere Uitleesdag niet helemaal uit, dus die ga ik nu toch echt een kopje kleiner maken...
De Honderd woorden-schrijfwedstrijd had gisteren zijn eerste uitslag én tegelijkertijd is de derde aflevering van start gegaan. Ook kan er nog tot zaterdag 12 uur 's middags gestemd worden op de vele voor aflevering #2 ingediende verhalen. Er worden grappige, gemene, spannende en serieuze verhalen ingediend, er zijn intriges gaande en er wordt veel gestemd. Neem een kijkje, schrijf zelf een verhaal en/of like de verhalen die je tof vindt. Zondag start aflevering #4 met weer een nieuwe afbeelding.

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

 

De leesplannen van… Martijn

'Zoals gezegd heb ik nog een boek liggen dat ik al weken geleden uit had willen lezen: Agency van William Gibson. Erg goed geschreven, alternatieve wereld sciencefiction, die je het 'heden' waar Hillary Clinton de presidentsverkiezingen heeft gewonnen indringend laat meemaken.

Tegelijkertijd ben ik bezig in Een week of vier van Laura van der Haar, die ik bij mijn vorige Weekopening uitlichtte. Een koortsige reis door Barcelona en het hoofd van hoofdpersoon Ida, die besmet is geraakt met het virus dat de wereld in zijn pandemische greep houdt.

Ook wil ik deze week de korte roman (of lange novelle) die ik de afgelopen zes weken geschreven heb van begin tot eind lezen, ter voorbereiding op een herschrijfronde. Ik krijg het nog druk dus!'

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

521 volgers
892 boeken
31 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #23: echte en fictieve dystopieën en sambal

 

Gerelateerd


Gesponsorde boeken