Meer dan 4,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #24: spannende tijden

door Sander (Hebban Crew) 25 reacties
Elke maandag lees je in de Weekopening over het boekennieuws, wat er in de Hebban Community gebeurt en welke nieuw te verschijnen titels je niet mag missen. Deze week kiest hoofdredacteur Sander een uitgelicht boek.

Volgende maand is het precies twintig jaar geleden dat ik de domeinnaam crimezone.nl registreerde. Twintig jaar waarin ik het boekenvak eerst van buitenaf en later van binnenuit leerde kennen. Ik werd redacteur thrillers, marketing manager, keerde terug als hoofdredacteur bij Crimezone, maakte boeken en magazines over thrillers, werd chef Hebban en later zelf thrillerauteur.

We zitten midden in de Nederlandse Thriller Tiendaagse. De negende editie die we op Hebban organiseren, dus je kunt inmiddels wel spreken van een diepgewortelde traditie. De oorspronkelijk Nederlandstalige thriller kan nog steeds die extra support goed gebruiken. Het spannende boek is nog steeds populair, maar de tijd dat de Nederlandse thriller de bestsellerlijsten echt domineerde, ligt al weer even achter ons. Met deze tiendaagse hopen we onze lezers weer een breder palet te laten zien van ons geliefde genre “van eigen bodem”, want zoals de jury van de Hebban Thrillerprijs al (terecht) opmerkte in het juryrapport: de kwaliteit van de Nederlandstalige thriller kan steeds beter wedijveren met die van buitenlandse collega’s.

De belangrijkste reden waarom ik ooit begon met Crimezone.nl was om andere lezers het brede aanbod van thrillers te laten zien. Ook de boeken die niet op de tafels in de boekhandel lagen. Nu, twintig jaar later, is dat niet anders. Het aanbod is enorm, de ruimte in de winkels voor het spannende boek misschien nog wel kleiner dan toen.

Mijn wens is dat we de Nederlandse Thriller Tiendaagse met elkaar, met alle liefhebbers, uitgevers, boekverkopers en bibliotheekmedewerkers zo bekend en belangrijk gaan maken dat we daarmee helpen de vraag naar de boeken van Nederlandse en natuurlijk ook Vlaamse thrillerschrijvers in de winkel, in de bibliotheek, maar ook online te vergroten. De fantastische Avond van het Spannende Boek afgelopen donderdag in Utrecht onderstreepte wat dat betreft weer eens ouderwets onze gedeelde liefde voor het spannende boek en de populariteit van Nederlandse auteurs.

Laat onder dit artikel weten welke Nederlandstalige thriller jij deze week leest. Ga je er een kopen? Jouw boekverkoper geeft de hele maand juni de bundel Zonnegloren, samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk, cadeau bij aankoop van een boek van vijftien euro!

Uitgelicht

Sander: 'De Crime Compagnie viert feest. Uitgever Ilse Karman startte het bedrijf vandaag precies tien jaar geleden en is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandstalige thrillerlandschap. In Nr 10 zijn heel veel korte verhalen van Compagnie-auteurs gebundeld: Loes den Hollander, Marelle Boersma, Linda Jansma, Angelique Haak, Marijke Verhoeven, Mariska Overman, Heleen Smit, Sophie Wester, Heleen van den Hoven, Inge van Prooijen, Marianne & Theo Hoogstraaten, Nadine Barroso, Tamara Geraeds, Marja West, Carmen Prins, Marion van de Coolwijk, Svea Ersson en Ingrid Oonincx schreven allemaal een verhaal, Vandaag lees je hier op Hebban een interview met Ilse Karman en kun je dit boekje gratis als ebook downloaden.'

Opvallend boekennieuws

Mijn opvallendste boekennieuws wordt natuurlijk gedomineerd door Anya Niewierra die voor de tweede keer de Hebban Thrillerprijs won en ik in alle media terug zag komen. Tijdens de Avond van het Spannende Boek kreeg ze voor De Camino de award uitgereikt door juryvertegenwoordiger Oscar van Moppes, boekverkoper bij Boekhandel Los. Marion Pauw won haar tweede (!) Gouden Strop en Bas Haan, een van de kanshebbers voor onze eigen thrillerprijs, nam de Schaduwprijs mee naar huis. De tweede editie van de Zilveren Strop, het beste spannende korte verhaal, werd gewonnen door Marjolein van der Gaag. Ook leuk: dezelfde dag werd bekendgemaakt dat Chinouk Thijssen de Prijs van de Jonge Jury 2022 won.

In de Hebban Community

Je kunt je deze week inschrijven voor een nieuwe Hebban Leesclub Special waarin we met elkaar Zonder schuld, het veelbelovende debuut van Dana Smit gaan lezen. De auteur komt langs om vragen te beantwoorden. Verder ben je natuurlijk de hele week te vinden in het Tiendaags Thriller Café, waar je over jouw Nederlandstalige thrillerfavorieten kunt praten of gezellig aan kunt schuiven om je te laven aan de vele leestips die daar ongetwijfeld voorbij gaan komen. Je kunt meedoen aan een bijzondere schrijfwedstrijd in samenwerking met Bureau Dupin. Als je van true crime houdt en het leuk vindt om te puzzelen, zou ik zeker een kijkje nemen op de website van dit onderzoekscollectief waar jij zelf ook deel van kunt uitmaken. Zaterdag publiceren we het grote interview met Hebban Thrillerprijs-winnaar Anya Niewierra en we sluiten de Nederlandse Thriller Tiendaagse zondag af met een gratis ebook.

Nieuw te verschijnen

Zet in je profiel de verwachtnieuwsbrief aan en ontvang wekelijks een overzicht van de nieuwe boeken in jouw favoriete genre(s) in je mailbox.Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1148 volgers
539 boeken
25 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #24: spannende tijden

 

Over

Jens Vern

Jens Vern

Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen (1974), oprichter van Crimezone...

Paul Goeken

Paul Goeken

Paul Goeken (4 oktober 1962 - 21 juni 2011) begon in 1993 een zwemschool en bouw...

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...