Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #28: Bloemen en bergen

door Debbie (Hebban Crew) 46 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht communitymanager Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Strange Flowers van Donal Ryan is in feite een gewoon vermissingsverhaal, een mysterie, maar de titel, cover en het oeuvre van de auteur spreken me zo aan dat ik dit boek graag op mijn 'Wil ik lezen'-plankje zet. Ik denk dat het verhaal heel diepgelaagd is en veel meer zal geven dan slechts een verhaal over een vermist meisje dat na vijf jaar weer terugkeert en iets (of iemand?) meeneemt.

Veel mensen denken dat je als veganist alleen bonen en karton kunt eten, maar de mogelijkheden zijn, zeker tegenwoordig, oneindig. De vegan kookboeken vliegen je om de oren en daar is Vegan East van Milou van der Will een mooie aanvulling op. Ga jij al kwijlen bij 'no-ajam opor, sambal goreng paksoi, meatless tonkatsu en op houtskool geroosterde tofu-saté. Van zoetige zaligheden als mango-kokospudding en vegan spekkoek voor bij de koffie tot en met een winterse jackfruitrendang en plantaardige Koreaanse kimchi'? Ik zeker wel!

Een intrigerende titel en een prachtige cover sieren een roman over een land waar niet heel veel vertaalde literatuur over te vinden is. In De bergen zingen van Nguyen Phan Que Mai lees je over vier generaties van een familie, en over hoe ieder familielid gevormd is door de geschiedenis van Vietnam. Morgen lees je een interview op Hebban met Mai én maak je kans op het boek. Soms is het lastig om bij Hebban te werken, want we hebben geweldige winacties en ik mag er nooit aan meedoen.

Niet missen!  

Het is bijna september, kun je dat geloven? We naderen de herfst van het raarste jaar uit mijn leven. Augustus had de heetste week uit de geschiedenis en dat baart me zorgen. De klimaatboeken liggen in stapels in de winkel en dat is goed. We moeten onszelf informeren over wat wij kunnen doen om te helpen, op individueel gebied. Daar is De toekomstige aarde een goed boek voor, genoemd door chef Hebban in zijn weekopening.

Dát mag je alvast wel missen, dagen van dertig graden. Wat je níet mag missen deze week is een crafts-artikel van redacteur Anouk. Je wilt niet weten wat zij boeken aandoet uit de naam van kunst. Beter nog, ze vraagt jóu het ook te doen! Deze week hebben we ook een toelichting op categorie elf van de Hebban Reading Challenge 2020, boeken met een kleur, naam of leesteken in de titel. Heb jij nog niets kunnen vinden dat aan deze voorwaarden voldoet, dan hebben wij leestips voor je. Komend weekend volgen ook de uitslag van de Honderd woorden schrijfwedstijd en de Hebban Uitleesdag! Het is weer de laatste zondag van de maand, dus we gooien alles aan de kant, want we hebben maar één doel: een boek uitlezen.

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

 

De leesplannen van… Debbie

Ik zit in de laatste week van de jureerperiode voor de Hebban Debuutprijs en heb absolute geheimhoudingsplicht. Dat maakt een kort alineaatje onder dit kopje. Na deze week ben ik weer 'vrij' om uit de stapels te kiezen die hier klaar liggen. Een titel wil dolgraag voordringen en krijgt daarbij (luidruchtig) steun van mijn vriend Martijn. Het is het manuscript van zijn novelle Doornen van de lente, het eerste deel in De seizoenen van de magie. Spannend! Voor ons allebei. Ik ga met proeflezen en redigeren altijd in een ijskoude redacteurstand, waarbij ik zakelijk minpunten en verbetermogelijkheden noem en weinig oog heb voor de schepper van het manuscript, die bibberend en met angstogen in een hoekje staat af te wachten. Sorry!

Volgende week hoop ik aan The Midnight Library van Matt Haig toe te komen en een blik te kunnen werpen in Xx van Ryan Hughes, de novel graphic, aka 'Het kaartenhuis' van de sciencefiction. Het is net binnengekomen, vuistdik en het ziet er heel bijzonder uit. Ondertussen heb ik ook een epub mogen downloaden van Dominion, een anthologie met (Engelstalige) speculatieve fictie van Afrikaanse auteurs (of uit het Afrikaanse diaspora). Maanden geleden heb ik mijn bijdrage gedaan en afgelopen week kwam hij dan eindelijk uit, na een succesvolle crowdfunding.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  

 Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

426 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #28: Bloemen en bergen