Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #30: overleven met een lekker boekie

door Lindy (Hebban Crew) 25 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Lindy haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Lezen over overleven in de wildernis na een vliegtuigongeluk, het heeft iets raars en lugubers om daarvan te genieten. Toch kan ik het niet laten om In genade van Rye Curtis (vertaling: Jan de Nijs) hier te noemen, want de flaptekst belooft een prachtig verhaal en 'een spannende, moreel complexe roman over medemenselijkheid en de verrassende veerkracht van gewone mensen in buitengewone omstandigheden'.

De nieuwe roman van Miriam Toews, Wat ze zeiden (vertaling: Josephine Ruitenberg & Claudia Visser) gaat over een groep mennonitische vrouwen die jarenlang wordt gedrogeerd en misbruikt door mannen uit de eigen gemeenschap. Als de daders bijna terugkeren, hebben de vrouwen 48 uur om te beslissen wat zij doen. Interessant is dat Toews het perspectief bij de enige man in het verhaal legt: de notulist die de discussie tussen de vrouwen vastlegt.   

Lezen is heerlijk, maar toch weten of merken veel jongeren dat (nog) niet. Lekker boekie! kan daar wel eens verandering in brengen. Dit is het verhaal van Nescio, een club van niet-lezende pubers voor wie de leeslijst tóch een bron werd van inspiratie, kennis en plezier. Ze lazen zelfs veel meer boeken dan door school was opgedragen.  Hoe dit lukte lezen we in dit boekie. 

Niet missen!  

Het is een spannende week: we zijn druk met de voorbereidingen voor de Week van de Debutant, die maandag 13 september begint. Vrijdag is het Grote Juryoverleg en zullen we bepalen wie de winnaar van de vijfde Hebban Debuutprijs wordt. Later meer daarover!

Voordat het zover is, vermaak je je deze week wel op Hebban. Naast leesfragmenten van splinternieuwe boeken, winacties en nieuwe leesclubinschrijvingen, verschijnt donderdag de tweede aflevering van 'De boekenkast van...', waarin collega Aimee haar collectie toont en kun je de Duitse auteur (en filmregisseur en scenarioschrijver) Lola Randl leren kennen aan de hand van een interview dat Hebban met haar had over haar boek De grote tuin (inclusief fijne winactie). 

Op zoek naar nog meer leesinspiratie? Vergeet dan ook de uitgelichte recensies niet te lezen: deze week aandacht voor onder andere de thriller Ons huis van Louise Candlish en de roman De betekenis van liefde van Aziza el Baraka

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

 

De leesplannen van… Lindy

'Elk jaar is het jureren van de shortlist van de Hebban Debuutprijs weer een heerlijke, verrassende, maar intensieve leesklus. Hoe leuk ook, dat de beoordeling achter de rug is, betekent dat ik voorlopig weer alle keus heb om te lezen wat ik wil zonder daar wérkelijk iets van te hoeven vinden. Een probleem dat daarbij opduikt is de vraag: wáár begin ik in hemelsnaam mee? Deze zomer heeft zich weer een behoorlijke stapel nieuwe boeken gevormd waarvan ik nog niets heb kunnen lezen en ze schreeuwen allemaal om aandacht ... Ik heb flink wat actuele non-fictie verzameld, waaronder Maar waar kom je écht vandaan? van Robert VuisjeDe goede immigrant samengesteld door Dipsaus en Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Cinkaya. (Grappig, juist boeken waarvan ik iets wíl vinden.) Maar ook Levende dingen van Munir Hachemi en De vlinder in de inktpot van Patrick Bassant wachten nog ongeduldig.  

Ik denk dat de keuze deze week valt op Benedendeks van Sophie Hardcastle, een roman met een #metoo-thema, en dat ik ondertussen ook begin aan Het onverwachte geluk van een gewoon leven van Catherine Gray, over het (her)ontdekken van geluk in de kleine, dagelijkse dingen. Zoals een leesmomentje.'  

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

770 volgers
399 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #30: overleven met een lekker boekie

 

Gerelateerd