Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #39: aankondigingen en een tsunami aan kort werk

door Debbie (Hebban Crew) 30 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Debbie haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

'Als u een verhalenbundel leest dit jaar, laat het dan deze zijn,' zegt de flaptekst van Een man zijn van Nicole Krauss, vooral bekend van de roman De geschiedenis van de liefde. Wie ben ik om zo'n advies naast me neer te leggen. De eerdere romans van Krauss las ik niet, maar verhalenbundels zijn favoriet en de omschrijving van deze bevalt me zeer. Men noemt het 'een onvergetelijk boek dat onder de huid van de lezer kruipt. Krauss schrijft meesterlijk over man-vrouwverhoudingen, over wat het betekent om vrouw te zijn, om man te zijn.'

De tsunami van 2011 was vreselijk, met een dodental van bijna 16.000. Hele families zijn uiteengerukt. Wat een verdriet en leed. Laura Imai Messina gebruikt in haar roman Dingen die we toevertrouwen aan de wind de tsunami als setting voor de vraagstelling 'wat als je je verloren geliefden weer kunt spreken?'. De cover lijkt me wat vrolijk gekleurd voor een verdrietig verhaal als dit, maar misschien is het ook wel heel liefdevol.

De nieuwste roman van Charles Lewinsky komt deze week uit, De stotteraar. Lewinsky kent iedereen ongetwijfeld van Het lot van de familie Meijer, een historische familieroman. De verhaalbeschrijving van dit nieuwe boek trekt me niet meteen, maar bepaalde elementen eruit wel. Zo ben ik wel benieuwd naar hoe hoofdpersoon Johannes raak strooit met bijbelcitaten en hoe hij daarmee juist pesterijen en knokpartijtjes voorkomt in plaats van ze aantrekt. Dat moet een speciaal talent zijn. Doorslaggevend was deze toevoeging aan de flaptekst: 'Het schrijfplezier spat er vanaf in De stotteraar: een roman over de macht van woorden, filosofisch en speels tegelijk.' Ik hou van schrijfplezier en de macht van woorden.

Niet missen!

In mijn buurt zijn talloze lichtsnoertjes opgehangen om de duisternis buiten te verjagen en de kille leegte van winter én lockdown een gezellig jasje te geven. Het lukt aardig, al missen de multikleurtjes en knipperende lampjes een beetje hun serene doel. Voor we het weten is het Kerst, Oud&Nieuw en staat de teller weer op 0 en gaan we een nieuw jaar in. Maar ho, niet zo snel. Eerst deze week!

Je kunt een interview met een grote thrillerauteur verwachten op de dag dat haar nieuwe thriller verschijnt. Er is weer een aflevering van de Boekenweek Challenge, waarin we terugblikken naar de boekenweek van een aantal jaren geleden en dat thema herbezoeken. Er zijn meerdere leesclubs en winacties om je voor in te schrijven. In het weekend volgt een prachtig dossier over een klassiekenreeks, uiteraard mét winactie.

Op zondag volgt een van de belangrijkste aankondigingen van het jaar en de dag erna, volgende week maandag, een minstens zo belangrijke aankondiging. Vanaf deze week tot ver in januari heb je geen tijd meer om tussendoor adem te halen. Ben je er klaar voor?

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Debbie

Ik zit wederom en nog steeds in het korte werk, met de verhalenbundel Afrolit die onlangs verscheen, een verzameling moderne literatuur uit de Afrikaanse diaspora. De 25 verhalen van de Harland Awards die mij toebedeeld waren zijn uit en beoordeeld. Ook daarnaast zit ik niet in de boeken momenteel, maar in de magazines vol kort werk, zoals FIYAH magazine en het iets minder professionele Omenana en Anathema. Deze twee laatste zijn gratis online te lezen. Hou je van de speculatieve genres en ben je even de witte, Westerse stem beu, neem dan hier een kijkje.

Daarnaast heb ik Bethany en het beest te lezen voor een redactionele recensie. Een kinderboek waarvan ik nú al weet dat die Bethany zowel gruwelijk als geweldig gaat zijn. Echt mensen, kinderboeken lezen mag, moet! Het geeft zo veel plezier.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

433 volgers
426 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #39: aankondigingen en een tsunami aan kort werk

Gesponsorde boeken