Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #6: mysterieuze projecten en de dag van de (boeken)liefde

door Debbie (Hebban Crew) 96 reacties
Je week begint met de Hebban Weekopening. Elke maandag lees je wat de Hebban Crew en lezerscommunity bezighoudt, welke nieuwe boeken we op het oog hebben en hoe het gaat met de Hebban Reading Challenge. Vandaag is de weekopening van redacteur Debbie.

Morgen kondigen we een leuk project aan waaraan jullie allemaal vanaf aankomende zondag aan kunnen meedoen. Het gaat om een segment in het boekenvak waar ik dol op ben, maar dat minder wordt gelezen dan zou moeten. Mysterieus hè? Ik wil ons lanceringsartikel van morgen niet het gras voor de voeten wegmaaien, dus heb nog 24 uur geduld.

Het is natuurlijk ook de week van Valentijnsdag, de dag van geheimzinnige kaartjes zonder afzender, van bloemen, bonbons en knuffelberen. Maar waarom geef je niet je favoriete boek aan een goede vriend, een zus, een buur of iemand die je gewoon een tof boek gunt? Valentijn voor iedereen! We kapen het van de geliefden weg, akkoord?

Verder wordt deze week De Nederlandse Boekhandelsprijs bekendgemaakt. Boekverkopers door het hele land hebben mogen stemmen op een oorspronkelijk Nederlandstalige roman die in 2023 is verschenen en naar hun mening nog wel wat meer aandacht verdient. Woensdagmiddag tussen 15:30 en 16:00 uur ontdek je het winnende boek hier op Hebban in de Newsroom.

En tot slot gaan we je deze week een heel complex dilemma voorleggen, waar we je feedback bij nodig hebben. De situatie zal voor elke lezer anders zijn en de uitkomst ook ...

Ik lees nu...

Zoals je hieronder kunt lezen heb ik net mijn hele Smaug-stapel 'opgevroten', dus ik moet een nieuwe bouwen. Ik ga zeker een volgende Pratchett oppakken, maar moet nog even nadenken of dat de tweede in de Witches-lijn is of een eerste in een andere verhaallijn, zoals die van de Guards, Death of Rincewind. Als er altijd een Pratchett in mijn Smaug-stapel zit, ben ik in 2040 wel een keer door de 40+ titels heen. Daarnaast staat er een novellenstapel pontificaal op de eetkamer in huis en die wordt alleen maar hoger in plaats van lager, dus daar snoep ik er ook een of twee van af. Wat denk je van Coraline van Neil Gaiman (waarvan ik de animatiefilm heb gezien en de graphic novel gelezen, maar het 'gewone' boek nooit), Minor detail van Adania Shibli (waar ik zo voor huiver, maar ik wil hem wel lezen), García Márquez en de Honeymoonquiz van Lisa Boersen (waarvan ik niet weet wat ik moet verwachten, maar volgens mij word ik slim van dat boek) of het nooit gelezen The Strange Library van Haruki Murakami (dat ik nota bene in twee edities hebt staan). En dan moet er nog een verhalenbundel op mijn stapel en een 'dik' boek, maar ik weet nog niet waar ik zin in heb, dus dat hoor je nog van me.

Redacteur Debbie heeft een voorkeur voor speculatieve fictie en korte verhalen, maar leest als breed geïnteresseerde lezer ook literaire fictie (als het maar weird is), non-fictie (als het maar op de kop zettend is), thrillers (als het maar origineel is), Young Adult (als het maar stoer is) en kinderboeken (als het maar knotsgek is).

Blik op verwacht

Een voorjaar vol boeken komt eraan. De komende tijd kijk ik uit naar de Nederlandse vertaling van The Parabel of the Sower van Octavia E. Butler, De zaaier. Dat boek is oorspronkelijk al in 1993 gepubliceerd en wordt nu pas voor het eerst vertaald, waarschijnlijk omdat het zich afspeelt in het jaar 2024. Het was ten tijde van de oorspronkelijke publicatie sciencefiction. Nu zitten we in dit destijds voorspellende jaar, wat een vervreemdend element is. De setting is een dystopisch Californië, waar hele wijken achter hoge muren schuil gaan en de samenleving in feite volledig ingestort is. Laat je je buiten die muren zien, dan ben je vrij wild. Butler doet niet aan zoetsappige verhalen, zij houdt je spiegels voor en confronteert je met een flinke bak ellende. Van Erik Rozing kennen we vooral zijn drie romans, maar nu is er een verhalenbundel, Waanbeelden, waarin hij 'de grens tussen waarheid en waanzin verkent'. Akwasi komt met Grote gedachten in een klein boekje, waarin duidelijk wordt dat veranderingen willen en tegen de stroom in zwemmen niet altijd een gezellige boel is. Bijna 600 pagina's aan essays van Cyrille Offermans in Een koord boven de afgrond. Ik heb niet echt een idee wat we kunnen verwachten in dit boek, maar de prikkelende eerste zin van de flaptekst trekt wel enorm mijn aandacht: 'Is het vergezocht de lees- en de klimaatcrisis in één adem te noemen? Mij lijkt van niet. Beide zijn even fundamenteel als bedreigend.'

Meer verwachte boeken

Mijn Hebban Reading Challenge

Ik ben het jaar ontzettend goed gestart en zit nu op 10% van mijn leesdoel van 100 boeken. Oké, vooruit, Sanders Explosief zit erbij, een kort verhaal, maar ik vind dat een mooie compensatie voor de ongepubliceerde manuscripten die ik lees en niet af kan vinken. Afgelopen weekend las ik in één dag drie boeken uit waarin ik halverwege was. Het lezen van meerdere boeken tegelijk doe ik wel vaker, maar meestal is er dan toch eentje die 'wint' en voorrang krijgt. Nu heb ik meer gewisseld en kon ik ineens van alles uitlezen. Dat was eigenlijk wel een heel leuke ervaring, dus ik ga dat vaker zo doen. Misschien kan ik dan op aanstaande Uitleesdag (25 februari, volgende week zondag al) weer een handvol boeken afvinken. Dat geeft toch wel een lekkere kick om je voortgangsbalk zo door te zien tikken. Doe je mee? Ik las De ogen en het onmogelijke van Dave Eggers (bijzonder verhaal over Johannes de hond, geweldig perspectief) uit, Legends & Lattes van Travis Baldree (voor als je een beetje donkere dagen hebt, superknus boek) en Equal Rites van Terry Pratchett (eigenlijk mijn eerste uitgelezen Pratchett, smaakt naar meer!). Ik ga nu mijn nieuwe Smaug-stapel bouwen en dat alleen is al dikke pret. Doe jij al mee aan Hebban Reading Challenge?

En wat lees jij nu?Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1099 volgers
572 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #6: mysterieuze projecten en de dag van de (boeken)liefde

 

Gerelateerd