Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #7

door Lindy (Hebban Crew) 21 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht Lindy haar persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat ze je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

Hoewel Elif Shafak al een behoorlijk aantal boeken op haar naam heeft staan, en er ook een tiental is vertaald naar het Nederlands, ben ik nog niet bekend met haar werk. Deze roman, die is genomineerd voor de Booker Prize, viel me toch op. De schrijfster is van Turkse afkomst en heeft een grote belangstelling voor feminisme (en een diploma in Gender- en Vrouwenstudies) en beschrijft in 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld de laatste minuten van een vermoorde prostituee en de herinneringen die bij haar opkomen gedurende haar laatste ademteugen. 

Nidhi Chaphekar werd beroemd toen haar foto, die amper enkele minuten na de terroristische aanslag in 2016 op het vliegveld van Zaventem werd gemaakt, de hele wereld rondging. Ze raakte zwaargewond, maar overleefde de bomexplosie. In Herboren vertelt ze hoe ze die momenten heeft beleefd, maar ook de strijd om herstel daarna én hoe ze nu positiever dan ooit in het leven staat. Die houding en overlevingsdrang fascineren me en ik denk dat het ook vele anderen kan inspireren. 

Met drie schrijvende zoons kan het boek van moeder Esther Safran Foer bijna niet anders dan goed zijn: Jonathan, Franklin en Joshua moeten hun schrijftalent van iemand hebben gekregen. Jonathan schreef in zijn roman Alles is verlicht al eens over het Holacaust-verleden van zijn familie en nu doet Esther een duit in het zakje. Ik wil je laten weten dat we er nog zijn gaat over haar zoektocht naar informatie over het gezin dat haar vader al voor de oorlog had, maar waarvan vrouw en dochter tijdens de Holocaust werden vermoord.

Niet missen!  

De week begint goed, want vandaag kun je meteen al een fragment lezen uit de debuutthriller Geen slechte daad van Heather Chavez. Smaakt dat naar meer? Dan kun je je inschrijven voor de leesclub met dit spannende verhaal. 

Daarnaast is er komende week aandacht voor Nederlandse en Vlaamse klassiekers op Hebban. Ook fijn voor alle deelnemers (inmiddels bijna 10.000!) aan de Hebban Reading Challenge die de categorie 2.3 willen afvinken dit jaar. 

De literaire agenda 

Na een bomvolle Boekenweek keert de rust enigszins terug deze week. Hoewel er nog enkele evenementen gepland stonden, zijn vrijwel alle events geannuleerd vanwege het coronavirus. Hoe ernstig de situatie ook is, het geeft veel mensen de kans om de komende weken iets vaker een boek op te pakken. Misschien heb je de hashtag #ikleesthuis de afgelopen dagen wel voorbij zien komen op de sociale media. Zijn jouw leesplannen gewijzigd, nu er van mensen gevraagd wordt om zo veel mogelijk thuis te blijven?

Bovendien is het op 21 maart 'Wereld Poëziedag' (World Poetry Day). Een dag ingesteld in 1999 door de UNESCO met als doelstelling het lezen, schrijven en publiceren van poëzie te bevorderen. Laat je ons onder dit artikel weten of jij zelf wel eens poëzie leest? En ben je dat deze week van plan?

De leesplannen van… Lindy

'Tja, het schiet nog niet écht op met dat lezen. Inmiddels heb ik De macht van K. (Vern) en Als je de stilte ziet (Verbogt) op mijn gelezen-plank mogen plaatsen, net als De zeven zussen (Riley). Dan liggen er nog steeds twee half gelezen boeken op mijn leesstapel, maar toch ben ik inmiddels ook begonnen aan Heb je nou al een vriend?Ook kon ik het niet laten om alvast een nieuwe roman te aan te schaffen: mijn Boekenweek-aankoop van dit jaar, Mijn duistere Vanessa van Kate Russell, is nu toegevoegd aan de leesstapel. Mijn interesse daarvoor was al gewekt, maar wakkerde nog eens extra aan door dit artikel van enkele Hebban-lezers.'

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?  Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

817 volgers
419 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #7

Gesponsorde boeken