Hebban vandaag

Nieuws /

Hebban Weekopening #8: boeken-over-boeken, enge toekomst en space opera

door Martijn (Hebban Crew) 15 reacties
Elke maandagochtend vertelt een Hebban-redacteur je in De Weekopening wat je de komende zeven dagen op Hebban kunt verwachten. Vandaag licht redacteur Martijn zijn persoonlijke selectie verwachte boeken toe en laat hij je zien welke toffe Hebban-acties en evenementen je niet mag missen. Zien we je deze week terug op je favoriete boekensite?

De verwachte boeken

(15)
Dit boek lijkt me bijna een Droste-effect geven hier op Hebban, vooral als iemand een recensie over Ex Libris gaat schrijven: een artikel over een boek over boeken... Hier in huis hebben we een aparte boekenkast voor boeken over boeken, daar zal deze niet misstaan.
(15)
Het lijkt erop dat langzamerhand zelfs de Nederlandstalige literatuur de mogelijkheden van toekomstfictie en SF begint te omarmen. Onlangs nog Klifi van Adriaan van Dis en nu dit boek: een paar van de grootste problemen van nu getackeld in een what if?-format, goed bezig!
(2)
En dan natuurlijk nog een voorbeeld van het echte SF werk: far future space opera van Arkady Martine. Dit tweede deel is de opvolger van het Hugo Award winnende A Memory Called Empire. Wereldbouw op interstellaire schaal: mooi werk!

Niet missen!

De Hebban Thriller Tiendaagse is nog maar net afgelopen en nu kondigt het volgende boekenfeest zich alweer aan. Helaas is de Boekenweek uitgesteld naar de zomer, omdat de boekwinkels nog niet open kunnen door corona. Daarom start op zaterdag het Voorwoord van de Boekenweek. Het Voorwoord wordt op TV afgetrapt in het programma De Vooravond op vrijdag op NPO 1 om 19 uur. En tijdens het Voorwoord wordt ook het boekenprogramma Eus' Boekenclub uitgezonden (met presentator Özcan Akyol en side-kick Stefano Keizers en twee Hebban Crewleden). Op zaterdag maken we een mini-schrijfwedstrijd bekend, ook in het kader van het Voorwoord.
Gedurende de week wordt ook nog eens de eindjury van de Hebban Thrillerprijs bekendgemaakt en hebben we meerdere interviews en een prachtige winactie (bewaar je boekenkassabon nog even).

Om niks te missen kijk je elke dag op de homepage én abonneer je je op de Lunchupdate.

De leesplannen van… Martijn

Deze Uitleeszondag heb ik Het verhaal van de maan van Fatoumata Kebe uitgelezen, zeer interessant. Binnenkort een recensie. Tegelijkertijd ben ik al een tijd bezig in The Ministry for the Future van Kim Stanley Robinson. Een dikke pil en zeker geen gemakkelijke kost. Anders dan in bijvoorbeeld zijn Mars boeken of het briljante Aurora, kiest hij ervoor om de klimaatramp en de mogelijkheden die we nog hebben om die als soort te overleven te beschrijven in een mengeling van verhalen, essays, anekdotes en analyses. Ondanks, of wellicht ook dankzij dat het een zwaar boek is, ben ik erg enthousiast. Dit zou door beleidsmakers en bestuurders gelezen moeten worden: het maakt het fantoomgevaar van klimaatvernietiging invoelbaar - tastbaar bijna - én het biedt mogelijke oplossingen en hoop. Ik zou het zeer terecht vinden als een Nederlandse uitgever dit boek op zou pakken voor vertaling.

Wat zijn jouw (lees)plannen voor komende week?Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

521 volgers
889 boeken
28 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Weekopening #8: boeken-over-boeken, enge toekomst en space opera

Gesponsorde boeken