Advertentie

Hebban vandaag

Interview /

Helen Vreeswijk: 'Mijn boeken zijn een eyeopener voor elke lezer'

Crimezone selecteerde 16 YA- en jeugdthrillers van Nederlandse en Vlaamse auteurs voor de stemlijst van de derde editie van de Beste YA-thriller van het Jaar-verkiezing. De afgelopen weken hebben wij de meeste genomineerde auteurs aan je voorgesteld, maar nog niet allemaal. Vandaag is het dan ook de beurt aan Helen Vreeswijk, genomineerd met haar boek ‘De Kick’.

Hoe zou jij jezelf omschrijven als je een vriend(in) van jezelf was?
Een vrouw met passie voor haar werk. Misschien iets te veel want veel tijd om leuke dingen te doen is er nauwelijks. Ze houdt  van een grap en een grol en heeft een grote mond maar een klein hartje.

Wat heeft jou doen besluiten om te gaan schrijven?
Ik was werkzaam bij de politie en zocht een uitlaatklep om de hectiek van de dag van me af te schudden. Na de vele creatieve uitspattingen als kralenstrijken, schilderen en sprookjespoppen maken, kwam ik bij het schrijven terecht.  Dat gaf mij, ondanks mijn dyslectie, enorm veel voldoening.

Je bent genomineerd voor de Beste YA-thriller 2014 van Crimezone. Nagelbijten voor de uitslag of sowieso al een eer?
Genomineerd worden is voor mij een  stukje erkenning voor je inspanning en je talent. Winnen is leuk maar meedoen is al een eer.

Vertel eens. Waar gaat De Kick in het kort over en waarom koos je dit onderwerp?
De Kick gaat over een groep jongeren die uit verveling de criminaliteit opzoekt. Ze zoeken de spanning op en telkens een stapje verder. Totdat het uit de hand loopt. Je zou denken dat het vergezocht is: van brandstichting tot een overval. Maar het is een op waarheid gebaseerd verhaal. Ik ben jaren werkzaam geweest bij de recherche en dit is een van de onderzoeken die we gedraaid hebben. Ik vond het een bizar onderzoek dat ik graag met de lezers wil delen.

Wat voor reacties heb jij op De Kick gehad?
Men vond het spannend, meeslepend, ongelofelijk en zelfs iemand vond het herkenbaar.

Waar haalde je de inspiratie voor De Kick vandaan?
Ik haal mijn inspiratie uit mijn werk want mijn verhalen zijn uit de praktijk. Tot 2010 ben ik bij de districtsrecherche werkzaam geweest. Ik vond dat het recherchewerk te veel werd geromantiseerd. In de praktijk is het toch heel anders.

Waarom koos je ervoor om voor de doelgroep YA te schrijven?
Ik zie een verharding bij de jeugd. Aanhoudingen van minderjarige daders en verklaringen van jonge slachtoffers groeien met de dag. Waarom herkent men niet de valkuilen? Waarom is er zo weinig empathie voor het slachtoffer?  Met mijn verhalen probeer ik  problemen bespreekbaar en herkenbaar te maken.

Een gemene vraag, waarmee ik terugkom op je nominatie. Waarom vind jij dat men op jou moet stemmen?
Mijn boeken zijn een eyeopener voor elke lezer: jong en oud. De verhalen zijn spannend met een snufje humor en geven een kijkje in de keuken van de recherche. Uniek!

Op wie zou jij stemmen als je niet genomineerd was?
Ik stem op: Eva Burgers - Stille getuige.

Wat kunnen we in de toekomst van jou verwachten?
De toekomst ligt voor mij moeilijk maar… ik ben van plan om nog vele spannende boeken te schrijven waarvan een avonturenserie.Over de auteur

Hebban Crew

2143 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Helen Vreeswijk: 'Mijn boeken zijn een eyeopener voor elke lezer'

 

Gerelateerd

Over

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1961 - 2016) was een Nederlandse auteur van misd...

Overig

Gesponsorde boeken