Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Helft Nederlanders wil ebook in bibliotheek

door Hebban Crew 4 reacties
Veel Nederlanders zien graag dat bibliotheken ebooks kunnen uitlenen. Uit onderzoek blijkt dat de helft hier waarde aan hecht. Iets minder Nederlanders, 4 op de 10, vinden dat bibliotheken ook de nieuwste ebooks moeten aanbieden

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) heeft marktonderzoeksbureau Ipsos gevraagd de behoeften van Nederlanders over de uitleen van ebooks door de openbare bibliotheek in kaart te brengen. Voor de steekproef werden ruim 1000 respondenten ondervraagd..

Om mee te gaan met de digitale ontwikkelingen vindt de helft dat de bibliotheken alle beschikbare ebooks moeten kunnen aanbieden aan hun leden. Uitgevers zullen in dat geval toestemming moeten geven om dat te doen. Driekwart van de Nederlanders verwacht dat het ebook het papieren boek niet zal vervangen.

Met uitgevers worden licentieovereenkomsten gesloten voor het beschikbaar stellen van ebooks via de bibliotheek. Op dit moment is ongeveer een kwart van het totaal van de beschikbare ebooktitels verkrijgbaar via de openbare bibliotheek. Het betreft veelal oudere titels en dan nog alleen de titels die uitgevers beschikbaar willen stellen. Niet alle uitgevers willen zaken doen met de bibliotheken.

De bibliotheken zijn voorstander van een systeem waarbij een billijke vergoeding (een leenrechtvergoeding) wordt betaald voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermd werk, net zoals dit gebruikelijk is voor fysieke boeken.

n. Nu is dat nog niet zo omdat uitgevers licenties moeten verlenen voor het uitlenen van ebooks door de bibliotheken. Daardoor is maar ongeveer een kwart van de ebooks beschikbaar. De bibliotheken willen dat het systeem gelijk wordt getrokken naar dat voor fysieke boeken waarvoor een leenrechtvergoeding wordt betaald.

(Bron: Vereniging Openbare Bibliotheken)Over de auteur

Hebban Crew

2124 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Helft Nederlanders wil ebook in bibliotheek

 

Gesponsorde boeken