Hebban vandaag

Nieuws /

Hendrik Groen wint tweede NS Publieksprijs

door Hebban Crew 6 reacties
Zolang er leven is van Hendrik Groen heeft de NS Publieksprijs 2018 gewonnen en is daarmee het Boek van het Jaar 2018. De winnaar werd zojuist bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Acteur Kees Hulst, hoofdrolspeler uit de tv-serie ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, nam de prijs in ontvangst. Het is de tweede keer dat een boek van Hendrik Groen de NS Publieksprijs wint, want in 2016 won hij met Pogingen iets van het leven te maken.

Genomineerd voor de 2018-editie van de NS Publieksprijs waren: Esther Verhoef (Nazomer), Saskia Noort (Stromboli), Griet Op de Beeck (Het beste wat we hebben), Tommy Wieringa (De Heilige Rita) en Astrid Holleeder (Dagboek van een getuige). De campagne van outsider Frank Krake bleek succesvol. Hij mocht vanavond aanschuiven bij De Wereld Draait Door, maar haalde niet genoeg stemmen binnen om de NS Publieksprijs ook werkelijk te winnen. 

Zolang er leven is

Arnon GrunbergSylvia WittemanNico Dijkshoorn, of toch Remco Campert? Sinds de verschijning van Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 ¼ jaar in 2014, is er volop gespeculeerd over de ware identiteit van de bejaarde Hendrik Groen. In april 2016 onthulde NRC Handelsblad echter dat de 61-jarige debutant Peter de Smet schuilgaat achter het pseudoniem. Informant was uitgever Henk Verweerd van Uitgeverij Liverse, die de dagboeken van Hendrik ook wilde aankopen. Overigens heeft Groens uiteindelijke uitgever Meulenhoff tot op de dag van vandaag nog niet bevestigd dat Peter de Smet daadwerkelijk de schrijver is. 

In Pogingen iets van het leven te maken laat de bejaarde Hendrik Groen zich er niet onder krijgen. Waarom zou hij koffie leurend achter de geraniums wachten op zijn einde? In zijn openhartige dagboek laat hij je een jaar lang meeleven met alle ups en downs van het leven in het bejaardentehuis in Amsterdam-Noord.

Hendrik Groens tweede boek, Zolang er leven is, verscheen eind januari 2016 bij uitgeverij Meulenhoff. Groen is inmiddels 85 jaar. Samen met zijn kameraad Evert en de andere leden van de Oud-maar-niet-dood-club, probeert hij zijn leven zo aangenaam mogelijk te maken. Maar het valt hem soms zwaar om de moed erin te houden. Gelukkig helpt zijn charmante en ironische humor hem door deze momenten heen. In zijn dagboek neemt hij zijn medebewoners, de directie en de ouderdom wederom op de korrel, en spaart daarbij zichzelf ook zeker niet.

Hebban-redacteur en Hendrik Groen-fan Lindy de Jong las na Pogingen iets van het leven te maken ook Zolang er leven is en schreef: ‘De kwaliteit en vermakelijkheid van Hendriks pennenvruchten blijft hoog. Het is heerlijk om terug te kunnen keren naar zijn wereld en te beseffen dat ook ouden van dagen nog midden in het leven staan.’

Dit jaar verscheen het romandebuut van Hendrik Groen getiteld  Leven en laten leven

Hebban Award in 2016

De lezers van Hebban stemden in 2016 massaal op het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen. Met 21% van de stemmen kaapte Groen de Hebban Award voor beste roman weg voor de neuzen van Simone van der Vlugt (genomineerd voor Nachtblauw) en Lize Spit (Het smelt).

In de eerste editie van de Hebban 1000, de duizend mooiste boeken aller tijden, eindigde Zolang er leven is op de 488ste plek. 

 

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. Het boek waar het lezerspubliek het meest op stemt wint. De winnaar van de NS Publieksprijs krijgt, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card OV Vrij 1ste klas. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987. Sinds 2001 is NS sponsor van de prijs en is de naam NS Publieksprijs.

De Leesclub en miniboekjes in de trein
Dit jaar is voor het eerst een speciale NS Publieksprijs Leesclub geïnstalleerd bij de start van de stemperiode op het NS hoofdkantoor. Duizenden enthousiaste lezers hebben zich daarvoor opgegeven, daarvan zijn honderd uitverkoren lezers geselecteerd die uiteindelijk de Leesclub vormen. Als ambassadeurs van de NS Publieksprijs hebben zij zoveel mogelijk stemmen geprobeerd te werven. Daarnaast werden er, om zoveel mogelijk treinreizigers kennis te laten maken met de genomineerde titels, miniboekjes met fragmenten uit deze boeken uitgedeeld in de treinen van NS. Met de Leesclub en de miniboekjes zijn extra lezers geënthousiasmeerd om te gaan lezen en te stemmen.Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hendrik Groen wint tweede NS Publieksprijs

 

Gerelateerd

Over

Hendrik Groen

Hendrik Groen

Hendrik Groen publiceerde drie dagboeken, Pogingen iets van het leven te maken...


Gesponsorde boeken