Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Henk van Straten en Angie Thomas schreven Beste Boek voor Jongeren 2018

door Hebban Crew 2 reacties
Het autobiografische ‘Wij zeggen hier niet halfbroer’ van Henk van Straten en de YA-roman ‘The Hate U Give’ van Angie Thomas zijn tijdens de opening van de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2018.

Henk van Straten won de prijs in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’ voor zijn autobiografische roman Wij zeggen hier niet halfbroer. Hij concurreerde met Alex Boogers (Onder een hemel van sproeten), Nhung Dam (Duizend Vaders), Roelof ten Napel (Het leven zelf) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken).  

De prijs in de categorie ‘Vertaald’ ging naar de Amerikaanse Angie Thomas voor haar YA-roman The Hate U Give (vertaald door Jasper Mutsaers). Ze nam het op tegen Fatma Aydemir (Ellebogen, vertaald door Marcel Misset), Edward Docx (Laat los mijn hand, vertaald door Dirk-Jan Arensman), Karl Geary (Montepelier Parade, vertaald door Jan Fastenau) en Sara Noviç (Wie het mooist valt, vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap).  

Lovende woorden  

De nominatielijst, met boeken gericht op jongeren van 15 t/m 18 jaar, werd samengesteld door een vakjury van volwassenen. Daaruit koos een jongerenjury de twee winnaars. De 17-jarige juryvoorzitter Sem de Muinck Keizer noemt Wij zeggen hier niet halfbroer ‘een ontzettend komisch en levendig boek over 'jezelf vinden', dat elke tiener zou moeten lezen.’ Hebban-recensent Mads had eerder ook lovende woorden over voor de auteur:

‘Henk van Straten is een groot talent en een unieke stem tussen de vele jonge, moderne schrijvers die ons land kent. Laat een volgende roman maar komen!’ - Hebban-recensent Mads Bruynesteyn 

Eerder had de Hebban Young Adult Club kritiek op de shortlist, waarvan slechts een van de tien boeken officieel aangemerkt kan worden als YA-boek. Dat boek won in de categorie ‘Vertaald’. The Hate U Give is volgens de juryvoorzitter ‘een prachtig en krachtig boek. De boodschap is zwaar, maar voor jongeren wel heel toegankelijk.’ Hebban-recensent Elise Hermans noemt het een verhaal ‘over een jonge tiener die – ondanks dat ze iets heftig meemaakt - het ook moeilijk heeft met herkenbare dingen zoals vriendschap en liefde. Een personage dat zo sterk, kwetsbaar en menselijk is, dat je niet anders kan dan dat je van haar gaat houden. En het boek zet je aan tot nadenken. Is dat niet wat alle goede boeken doen?’ Lees hier de hele recensie.

The Hate U Give is een boek dat op de verplichte leeslijst van elke school zou moeten staan. Dit is een boek dat iedereen moet lezen.’ - Hebban-recensent Elise Hermans     

De Boekenweek voor Jongeren  

De prijzen (met een bedrag van 15.000 euro per winnaar) werden uitgereikt tijdens het International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg. Daarmee is de eerste Boekenweek voor Jongeren, die nog t/m 30 september duurt, officieel van start gegaan.  

Ook mochten auteurs Nhung Dam, Tim Hofman en Raoul de Jong de eerste exemplaren van hun geschenkbundel 3PAK in ontvangst nemen. 3PAK is de gehele boekenweek gratis af te halen in boekhandels, openbare bibliotheken en scholen door jongeren uit de bovenbouw van het middelbaar onderwijs. Daarnaast bezoeken 21 bekende auteurs onder de noemer ‘Literatour’ meer dan 100 scholen in alle provincies van Nederland om jongeren enthousiast te maken voor de magische wereld van boeken.      Over de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Henk van Straten en Angie Thomas schreven Beste Boek voor Jongeren 2018

 

Gerelateerd

Over

Henk van Straten

Henk van Straten

Schrijver voor o.a. Volkskrant Magazine en van de roman Bidden en vallen.

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...

Gesponsorde boeken