Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

Hermans tussen de Lappen

Honderden foto's van schrijver W.F. Hermans op reis in Noord-Europa. Het is een van de schatten die het nieuwe online Literatuurmuseum biedt op de website van het Letterkundig Museum.

Literatuurmuseum.nl is een online platform over de Nederlands literatuur en het literaire erfgoed. Het is, zeggen de initiatiefnemers, een platform voor liefhebbers, wetenschappers en het onderwijs. In het online museum worden grote en kleine verhalen uit de literatuurgeschiedenis tot leven gebracht aan de hand van de schatten die het in Den Haag gevestigde Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum bewaart. Daarnaast zal de site in de toekomst onderzoekers de mogelijkheid bieden gedigitaliseerde archiefstukken te raadplegen.

De website is visueel buitengewoon aantrekkelijk en biedt tal van rubrieken en verhalen. Zo start maandag een experiment waarbij vier schrijvers vier weken lang zijn te volgen terwijl ze aan een verhaal werken. Elke dag posten Alma Mathijsen, Walter van den Berg, Thomas Heerma van Voss en Bregje Hofstede berichten over hun vorderingen. Onderzoekers volgen het creatieve proces op de voet en doen verslag.

Schrijver Christiaan Weijts maakt de lezer deelgenoot van de opwinding die hem overvalt als hij de schriftjes mag doorbladeren waarin de door hem bewonderde auteurs Cees Nooteboom en Simon Vestdijk hun debuutroman schreven. Collega-auteur Alma Mathijsen kruipt in de jas van Remco Campert en beschrijft wat ze voelt. In het online museum kan de bezoeker ook alles te weten komen over Remco Campert en kan hij een duik in de hutkoffer vol brieven nemen die Jan Slauerhoff schreef aan domineesdochter Annie Hille Ris Lambers
 

En dan zijn er die vele nooit eerder gepubliceerde foto's van Willem Frederik Hermans. In de jaren 1960 en 1961 is Hermans als fysisch geograaf werkzaam in het noorden van Noorwegen. Die reizen vonden hun weerslag in het zes jaar later verschenen Nooit meer slapen, dat als Hermans' beste roman wordt beschouwd. Er zijn 364 dia's te zien, waaronder een van Hermans in het Noorse Alta waar hij de traditionele kledij van de Lappen monstert.

Bron: Literatuurmuseum.nl 

Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Hermans tussen de Lappen

 

Gerelateerd

Over

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans (1921-1995) was een Nederlandse auteur die over het alge...

Gesponsorde boeken