Hebban vandaag

Nieuws /

Het boek Ont wordt radiodrama

In 2012 bracht Anton Valens 'Het boek Ont' uit, volgens velen de 'Grote Groninger Roman. Nu heeft de NTR er een vijfdelig radiodrama van gemaakt dat vanaf september te beluisteren zal zijn.

Het boek Ont speelt zich af op verschillende locaties in Groningen en is mede om die reden al jaren een bestseller in deze provincie. Zo woont de hoofdpersoon Isebrand Schut op het A-Kerkhof en werkt hij in de ondergrondse wc's op de Grote Markt. De herkenbaarheid voor Groningers is groot.

De eerste aflevering van dit radiodrama zal te beluisteren zijn op 12 september op Radio 1, na de middernachtelijke nieuwsuitzending op vrijdag. De andere afleveringen volgen wekelijks. Men verwacht zo'n 165.000 luisteraars per aflevering. Scriptschrijver van dit hoorspel is Aletta Becker.

Over het boek
Met de overgang van de gulden naar de euro breekt voor Isebrand Schut de financiële ijstijd aan. Na oneervol ontslag als callcentermedewerker probeert hij zijn leven op de rit te krijgen door een zelfhulpgroep op te richten. De ambities van de leden van Man&Post strekken echter verder dan het saneren van hun administratie: de Limburger Jean-Luc wil van de wietplantage in zijn woonkamer af, de psychiatrisch verpleegkundige Sylvio probeert als vj naam te maken in het Groninger uitgaanscircuit en de voorman Ebel Formsma staat op de bres voor de ondergrondse toiletten op de Grote Markt.

Wanneer de flamboyante en bemiddelde organisatieadviseur Meckering uit Nieuw-Buinen zich bij de groep meldt, wordt Isebrand uit zijn inertie getild. Meckering, met zijn fenomenaal onnavolgbare redeneerkunst, neemt hem mee op een lange reis naar de oorsprong van het voorvoegsel 'ont'.

Saai, saaier, saaist
Het boek ontvangt op Hebban driemaal een 5*-waardering. Recensent Ellen noemt het boek 'Maar wat is dit een knap geschreven, ongelooflijk boeiend, en verbluffend geestig verhaal!' Victor zegt: 'Eens in de zoveel tijd verschijnt er een boek waarin de Nederlandse taal lééft. [...] Driehonderd bladzijden doortrokken van droge humor, tenenkrullende situaties en verrassende taalvondsten.' Martijn vindt ''hilarisch' een understatement.'

Over de auteur
Anton Valens werd geboren in Paterswolde en ging kunst studeren in Amerika. In 2004 debuteerde hij met Meester in de hygiëne. Momenteel woont en werkt hij in Amsterdam.

(Bron: Er gaat niets boven Groningen)Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Het boek Ont wordt radiodrama

 

Gerelateerd

Over

Anton Valens

Anton Valens

Anton Valens (1964) is een Nederlands kunstschilder en auteur. Valens kreeg zijn...

Gesponsorde boeken